Вдъхновени истории Вдъхновено от коронавируса: Декамерон 2020 Безплатно можем да

...
Вдъхновени истории Вдъхновено от коронавируса: Декамерон 2020 Безплатно можем да
Коментари Харесай

Вдъхновено от коронавируса: "Декамерон 2020"

Вдъхновени истории Вдъхновено от ковид: " Декамерон 2020 " Безплатно можем да четем едни от най-хубавите модерни български разкази 19 април 2020, 10:34  Вдъхновено от ковид: Източник: Istock/Getty Images
лоренция, 1348 година.

Градът в Италия е изправен пред чумна зараза, която вечно трансформира живота на хората подобен, какъвто са го познавали.

Тези трагични събития белязват и Джовани Бокачо, който въодушевен от епохата, на която е очевидец основава един от шедьоврите на европейската литература - сборникът "Декамерон ".

В нея група от 10 младежи се самоизолират надалеч от пламналия в болест град и с цел да разнообразят времето си - описват къси истории.

Макар годината да е 2020, събитията, на които всички ние ставаме очевидци през днешния ден, ни припомнят, че историята се повтаря. Епидемиите и пандемиите са нещо, с кеото човечеството от време на време се сблъсква.
 Джовани Бокачо
А с изключение на в съзнанието на хората, събитията оставят следите си и в изкуството. Докато сме в интервал на изолираност всеки един от нас инстинктивно се насочва към всичко, което прави мозъка ни свободен и ни оказва помощ да пътуваме в други светове - а точно кино, музика, онлайн спектакъл и литература.

Именно по този начин се ражда концепцията за български "Декамерон ". В този план на едно място са събрани емблематични за актуалната ни литература български писатели, измежду които Здравка Евтимова, Георги Господинов, Алек Попов, Кристин Димитрова, Георги Бърдаров, Радослав Парушев и още доста други.

Техни творби можете да четете изцяло гратис онлайн или да свалите ето тук



Създателите на плана "Декамерон 2020 " приканват в случай че някой от създателите ви е харесал - да го подкрепите, като си вземете негова книга.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР