Вдъхновени истории Цитати от Жак Превер, които ще ви накарат

...
Вдъхновени истории Цитати от Жак Превер, които ще ви накарат
Коментари Харесай

Цитати от Жак Превер, които ще ви накарат да се влюбите

Вдъхновени истории Цитати от Жак Превер, които ще ви накарат да се влюбите За френския занаятчия на думите, който не стопира да ни вълнува 4 февруари 2020, 07:40  Цитати от Жак Превер, които ще ви накарат да се влюбите Източник: Getty Images/Guliver
ко най-малко един път сте се срещали с поезията на Превер, едно е несъмнено. Че срещата няма да е последна, а любовта - ще бъде вечно.

Четенето на френския стихотворец единствено по себе си е влюбване. Неговите стихове имат силата не да ни откъснат от всекидневието, а в противен случай – да ни накарат да забележим какъв брой е неизмеримо и изпълнено с дребни чудеса.

Превер е роден на днешната дата, 4 февруари 1900 година, в едно предградие на Париж. Баща му е обеднял благородник, а майката има непретенциозен генезис. И двамата родители обаче имат богата психика, срещат сина си с парижката бохема, с литературата, музиката, театъра, само че и с живота на елементарните хора, техните болки и компликации.
 Поетът, непроменяемо с цигара
Голям удар за Жак е гибелта на брат му през 1915 година.

Израснал в сложните моменти на Първата международна война, поетът е извънредно погнусен от жестокостта във всичките й форми.

Именно измежду тази богата палитра от страсти, преживявания и човещина, се ражда и оформя създателят Превер, който съумява да опише всекидневието като същинско многоцветно знамение.

Освен стихове, Превер написа текстове на песни, както и сюжети, като филмът по един от тях – „ Децата на парадайса “, печели номинация за премията „ Оскар “ за най-хубав автентичен сюжет през 1945 година.

А през днешния ден си припомняме цитати от великия французин, които ни припомнят, че светът, в който живеем, може да бъде едно неизмеримо място.

Paris at night

... само че в твоите полуотворени очи
две дребни талази видях
Демони и чудеса
ветрове и талази
две дребни талази да се удавя в тях.

Подвижни пясъци

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР