Вдъхновени истории Тази сграда в София има шанс за втори

...
Вдъхновени истории Тази сграда в София има шанс за втори
Коментари Харесай

Тази сграда в София има шанс за втори живот

Вдъхновени истории Тази постройка в София има късмет за втори живот За хубостта на архитектурата и по какъв начин да я съпреживеем - приказваме с проектант Ивета Попова  Сабина Иванова 2 март 2020, 06:51  3D кола, къща и човешки стави: бъдещето идва в София
3D кола, къща и човешки стави: бъдещето идва в София
 Да учиш на български език българчета - в Германия
Да учиш на български език българчета - в Германия
 Българка определена за декан на международен университет
Българка определена за декан на международен университет
 Бисквитеният крал, който желае да стане първенец в Наскар
Бисквитеният крал, който желае да стане първенец в Наскар
 По шведски: Брита и Кент, които основават знамение в дърветата
По шведски: Брита и Кент, които основават знамение в дърветата
 Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса
Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса
 Васил Неофитов: от рок сцената с Гуано до 50 кошера с пчели
Васил Неофитов: от рок сцената с Гуано до 50 кошера с пчели
 Тези кучета са
Тези кучета са " нежелани ". Има ли кой да ги избави

Сънища и време. Точки на секване

„ Бях на 17 години. Сънувах сън, който съгласно мен беше оракулски. Стоях в средата на черква с голям стъклен купол с красиви витражи, през които минаваше светлина. В съня си знаех, че аз съм направила това “, спомня си Ивета Попова и споделя още: „ След като се разсъниха, знаех, че ще се занимавам с архитектура.

В далечната 1929 година, архитектът Станчо Белковски отпътува за Германия със задача – да изследва по какъв начин са конструирани студентските домове там и да се върне с концепция – какво пространство да се сътвори за българската студентска общественост. През 1931 година, дружно с Иван Данчов, Белковски вижда към този момент издигнатата постройка, в която ще се правят научни и културни действия.



Колкото и необичайно да звучи, пътят на Ивета Попова, Станчо Белковски и Иван Данчов ще се пресече в една съответна точка.

Студентския дом в София.

Събитието „ FEEL ME EXPERIENCE “

Изпитвам едно изключително увлечение към старите, изоставени здания “, споделя Ивета и добавя: „ Те имат личен живот, носят лични истории .

Пораждат в мен потиснатост и прелестно чувство по едно и също време “. Миналото лято тя за първи път прекрачва прага на Студентския дом. Веднага се свързва с силата на мястото и желае да направи нещо за него.



Фасадата, също проектирана от архитектите Белковски и Данчов, е оповестена за монумент на културата. За последно обаче, тя е реставрирана през 1999 година.

Сградата остарява красиво, само че е добре да се направи нещо, с цел да не се разпадне “, споделя Ивета. Именно по този начин в нея последователно узрява концепцията, че желае да даде нов живот на Студентския дом.



Решава, че най-удачното това да се случи не е като споделя за него, а като предизвика хората да се свържат с него и го преживеят. И най-удачният вид това да се случи е посредством осезателен спектакъл.

Именно по този начин се ражда концепцията за „ FEEL ME EXPERIENCE ”, в която всеки един клиент ще може да усети визията си за дом посредством арт апаратура и дизайнерски лабиринт.

Иначе казано, артисти ще преведат публиката през няколко пространства, които ще създадат хората съучастници в режисура, която се претърпява през всички сетива.

Целта е от една страна хората да си спомнят за това място, което към момента е дом за студентите, да оценят хубостта му и да се замислят за красивото завещание, което позволяваме да се унищожава пред очите ни.

Архитектурата като дом и отражение

Кажи ми в какъв град живееш, с цел да ти кажа какъв си. Така звучи остарялата китайска сентенция, в случай че леко променим думите й, без обаче да променяме смисъла.

Средата ни е директно отражение на манталитета на общността. Дали тя е нечиста, дали е поддържана. Дали историческото и културно завещание се пази…

Всички вървим прекомерно фокусирани в една точка. Ако отместим взор встрани и забележим освен това, имам вяра, че можем да създадем средата по-добра “, споделя Ивета.

Мечтата й провокацията с взор към предишното да не е единична и единствено в София.

В страната има още доста архитектурни шедьоври, които са потънали в давност. Именно такива събития имат за цел да предизвикат вниманието върху тях “, споделя още тя. „ Всички тези архитектурни монументи се разрушават, ориста им не щастлива “.

Чрез „ FEEL ME EXPERIENCE “ Ивета се надява, че ще погледнем по нов метод на красивите здания, които имаме в България.



„ Надяваме се това събитие да е първото от доста други, има доста забавни места в цяла България, желаеме да ги оживим и да разкажем тяхната история “, споделя за фантазията си Ивета.

Засега онази част от историята, които Станчо Белковски и Иван Данчов са ни оставили посредством Студентския дом, ще има късмет за новите си животи – във всеки един от нас.

Събитието „ FEEL ME EXPERIENCE “ ще се случи през месец март, в границите на единствено 6 представления в интервала 13-22 март 2020 година

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР