Вдъхновени истории Речта на Виктор Юго за българите Думи на

...
Вдъхновени истории Речта на Виктор Юго за българите Думи на
Коментари Харесай

Речта на Виктор Юго за българите

Вдъхновени истории Речта на Виктор Юго за българите Думи на писателя в отбрана на човечността 1 май 2020, 07:31  Снимки, за които чакането си е заслужавало
Снимки, за които чакането си е заслужавало
 Бащата на положителния боец Швейк и още над 1000 описа
Бащата на положителния боец Швейк и още над 1000 описа
 Жената, която написа
Жената, която написа " Чернобилска молитва "
 Слънчевото момиче на българската лирика
Слънчевото момиче на българската лирика
 Двамата гении, които умряха в един и същи ден и година
Двамата гении, които умряха в един и същи ден и година
 Заразно положително: един мъж, 100 години и 100 обиколки
Заразно положително: един мъж, 100 години и 100 обиколки
 Кръвна група:любов. Тази двойка ще ви накара да се замислите
Кръвна група:любов. Тази двойка ще ви накара да се замислите
 Да избереш България: млад академик се завръща след триумфи зад граница
Да избереш България: млад академик се завръща след триумфи зад граница

началото на май 1876 година, събитията от Априлското въстание, случили се в Батак, остават вечно в родовото схващане на българите като нарицателно за покруса и свирепост.

След като локалното население предава оръжието си на формалната власт, с предварителната спогодба - да няма кървави последици, това, което се случва, ще шокира целия свят.

И ще остави вечно рана, ще се трансформира в нарицателно за безсмислена и невиждана свирепост.

Баташките събития обаче са толкоз разтърсващи, че скоро представителите на задграничната преса ще разкрият пред света такива шокиращи и ужасяващи детайлности, че гражданските общества в разнообразни европейски страни ще изискат правдивост и реакция за страданието на българите.

Един образец за това е речта на френския публицист Виктор Юго.
 Виктор Юго
Тя е оповестена на 30 август 1876 година във вестник "Рапел " и е озаглавена "За Сърбия ". Там обаче се разказват събитията от клането в Батак, а в идващите дни редица издания показват, че е позволена фактологическа неточност.

Независимо от това, думите на писателя и хуманист ни напомнят, че случилото се в Батак не трябва да бъде подминато.

А речта му, която провокира отклик, може да се произнесе с трагична новост за редица бъдещи събития на континента.

"Става належащо да притеглим вниманието на европейските държавни управления върху един толкоз дребен факт, който както наподобява държавните управления не виждат изобщо. Ето го този факт: убиват един народ. Къде? В Европа . Има ли очевидци този факт? Един очевидец, целият свят. Виждат ли го държавните управления? Не.

Нациите имат над тях нещо, което е под тях - държавните управления. На моменти, това несъгласие избухва: цивилизацията е в народите, варварщината е в държавните управления. Желана ли е тази варварщина? Не, тя е просто професионална. Това, което знае човешкият жанр, държавните управления не знаят. То се дължи на това, че държавните управления заради късогледство не виждат нищо друго с изключение на правото на страната. Човешкият жанр гледа с друго око - съвестта.

Ще учудим европейските държавни управления, съобщавайки им едно нещо, това, че закононарушенията са закононарушения, това, че по-малко е разрешено на едно държавно управление, в сравнение с един субект да бъде палач, това, че Европа е солидарна, че всичко, което се прави в Европа, е правено от Европа, че в случай че съществува едно озверено държавно управление, то би трябвало да бъде третирано като диво животно. Това, че в часа, който е напълно покрай нас, пред очите ни се избиват, опожаряват, грабят, изтребват, колят бащите и майките, продават се дребните девойки и момчета, напълно дребните деца, с цел да бъдат продадени, се разсичат на две, с един удар на сабята. Изгарят се фамилии в къщите им. Например, този град Балак [Батак] е умален за няколко часа, от 9 хиляди поданици на триста.

Гробищата са претрупани с повече трупове, в сравнение с могат да се погребат, тъй че мъртвите разнасят чумата върху живите, които са изпратени в кланицата. Това е добре пристигнало! Казваме на европейските държавни управления, че бременните дами се отварят, с цел да бъдат убити децата в утробата им. На публичните места има купища от скелети на дами, имащи следи от изкормване, кучетата гризат по улиците черепите на млади, насилени девойки. Всичко това е извънредно. Достатъчен би бил един жест от страна на европейските държавни управления, с цел да го попречват. Диваците, които правят тези злодеяния, са ужасни, а цивилизованите, които ги оставят да работят, са страхливци. "

Други публицисти, които разкриват пред света нещастието в Батак са Джанюариъс Макгахан и Юджийн Скайлър.

Докладите на двамата американци провокират извънредно остра реакция и отвращение в английското общество, като се провеждат манифестации, събират се средства в помощ на българския народ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР