Вдъхновени истории Последната Омайна нощ на Велко Кънев Мария Сапунджиева

...
Вдъхновени истории Последната Омайна нощ на Велко Кънев Мария Сапунджиева
Коментари Харесай

Последната "Омайна нощ" на Велко Кънев

Вдъхновени истории Последната " Омайна нощ " на Велко Кънев Мария Сапунджиева за постановката " Омайна нощ " и сбогуването  Сабина Иванова 29 януари 2020, 08:31  Последната Източник: Яна Милошева/Viva Arte
„ … откровението е доста значимо за един триумф! Велко Кънев”.

Велко Кънев.

Това име провокира във всеки един от нас горчиво-сладка усмивка.

Актьорът накара генерации българи да плачат и да се смеят по едно и също време, приковаваше вниманието ни пред екрана, караше ни е да пълним театралните зали.

И е трансформирал нещо във всеки, който се е докоснал до него – като човек и до творчеството му – като актьор.

Човек не може да режисира гибелта ~ Велко КЪНЕВ https://t.co/cCGXUucL5N pic.twitter.com/nuMgk6wx5A
— Artday.bg (@ARTdaybg) July 31, 2017
На 1 февруари на открита сцена "Сълза и смях " в София ще се случи нещо особено.

За финален път в столицата ще можем да забележим постановката „ Омайна нощ “, сложена за първи път преди 15 години. Режисьорът тогава е именитият Велко Кънев.

За индивида, артиста, режисьора, пред Вдъхновените и Vesti.bg, спомените си споделя една от най-обичаните български актриси – Мария Сапунджиева .

Велко беше доста работлив човек, той взаимни отстъпки не правеше в работата си в никакъв случай - точно по тази причина беше толкоз добър ! Спомням си, че идвайки за подготовка, виждах прозореца на неговата гардеробна да свети. Значи той е пристигнал доста рано, седнал е с пиесата и работи “, споделя актрисата.
 Моменти от постановката
Освен като артист, предан на функциите си, Велко Кънев сяда и на режисьорското място със същата тази безкомпромисност.

Именно тази негова линия си проличава и когато той взема решение да сложи като режисьор пиесата „ Омайна нощ “ на френската писателка Жозиан Баласко.

В сюжета трима изцяло непознати – сервитьор, затворничка в отпуск и ефирен водещ ще прекарат една необикновена нощ в едно кафене.

За първи път постановката е изиграна през февруари 2005 година пред бургаската аудитория.

„ Един ден Велко почука на вратата на гримьорната ми “, спомня си Мария Сапунджиева и добавя: „ Каза ми: “Марийке, ще върша тука една пиеса, би трябвало да играеш, но би трябвало да избереш сътрудник - обичан артист имаш ли?” Казвам: “Да, имам. Хю Грант!” Велко ми сподели: “Виж какво, него няма по какъв начин да го поканя , само че намерения си..”

То мина месец, аз още си мисля, най-после Велко идва отново при мен и ми споделя: “Еми, аз не мога да те очаквам, аз съм ти избрал - Асен Блатечки.” Третият „ заплетен “ в омайната нощ е Юрий Ангелов.
 Моменти от постановката
Така стартира репетиционният развой на „ Омайна нощ “. Какъв режисьор обаче е Велко Кънев?

Велко беше доста придирчив режисьор, искаше да изкара всяко всичко от мен! Даже неща, които не допускам, че мога да извадя. Непоколебим беше, не ме щадеше, не ни галеше с перо. А това отношение ме мотивираше да работя доста настойчиво и мисля, че той реализира задачата си - това е, може би, една от най-силните ми функции .

Велко беше доста добър артист и той все едно играеше трите функции поотделно . Той имаше еднакъв метод, когато построява своята лична роля, по този начин изграждаше и представлението “, спомня си Мария Сапунджиева и се връща към ключа за триумфа на Велко Кънев: „ Той беше разчел всяка една думичка в това зрелище. Никъде в представлението не можеш просто по този начин да хвърляш текст и да върви. Затова и до през днешния ден можем да играем “Омайна нощ” даже и без възстановителна подготовка, в този момент да ни бутнеш ще го изиграем и тримата . Толкова ни е ясно, толкоз е чисто, толкоз логичен правилно и толкоз актьорски вкусно, сладко за игра - кеф! “
 Моменти от постановката
Мария Сапунджуева се връща обратно във времето, когато се приготвя преди първото излизане на сцена за „ Омайна нощ “: „ Спомням си ясно, че преди премиерата в Бургас доста дълго се разхождах в Морската градина - може би два или три часа, настройвах се…

Друго, което ми е останало е, че - постоянно по този начин се прави, режисьорът написа в програмата на актьорите преди премиера - Велко ми беше написал в програмата “Марийке, откровението е доста значимо за един триумф! Велко Кънев”.

Днес, когато „ Омайна нощ “ ще се играе за финален път по време на този сценичен сезон, Мария Сапунджиева споделя за онази невидима нишка, която постоянно ще я свързва с Велко Кънев. С последния път, в който завесата ще падне, тя може и да изтънее, само че в никакъв случай няма да се скъса.

„ Ами, извънредно е. Тъжно е. Това беше последното нещенце, което ме свързваше с Велко и когато и то си отиде… Но човек би трябвало да се учи да се разделя с обичаните си неща , лека-полека. Обичах на поклона, след края на представлението, когато хората ни ръкопляскат, аз да аплодирам на него - това също ще ми липсва. Животът е това... “

Никой обаче не желае да повярва, че това е краят на представлението. В спомените на Мария Сапунджиева живее оня Велко Кънев, с който се репетира, до момента в който на открито се стъмни, който постоянно има време за чаша вино и още подготовки в гримьорната, който живее живота си непредвидимо: „ Имахме концерт, след това бяхме в Морската градина в едно заведение и така… ние непринудено с Велко танцувахме на покрива на такси в една хубава лятна вечер. “

“Омайна нощ” се играе за финален път в София на 1.02.2020г. в открита сцена “Сълза и смях” и до края на сезона по театралните подиуми в страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР