Вдъхновени истории Отбелязваме 120 години от раждането на един велик

...
Вдъхновени истории Отбелязваме 120 години от раждането на един велик
Коментари Харесай

Отбелязваме 120 години от раждането на един велик българин

Вдъхновени истории Отбелязваме 120 години от раждането на един популярен българин В негова чест Софийска градска художествена изложба провежда галерия 22 декември 2019, 08:56  Отбелязваме 120 години от раждането на един популярен българин Източник: БГНЕС
оследната галерия за тази година в Софийска градска художествена изложба - „ Галерия на 6-те”, е отдадена на 120-годишнината от рождението на Дечко Узунов.

Каква обаче е историята зад това название? Всичко стартира в... Букурещ, преди съвсем век.

В далечната 1927 година на улица "Търговска " №2 е основано ново художествено пространство.

Никола Танев е създателят, който инициира основаването на галерията.
 Галерия на 6-те
Идеята му се заражда, откакто в края на 1926 година, той показва своя галерия в Букурещ. Художникът остава мощно впечатлен от пространството и изискванията, които са му предоставени там и взема решение, че може да се сътвори нещо сходно и у нас. За реализирането на това начинание, се обръща към своите другари Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов.

Шестимата създатели се сплотяват и още през февруари 1927 година е показана първата обща галерия в „ Галерия на 6-те”. Новото художествено пространство в столицата, дава опция да се осъществят планове, както в региона на изящното, по този начин и в региона на приложното изкуство.

Още през първата година от основаването на галерията е проведена и една от дребното, към оня миг, графични изложения в страната. В нея се включват създатели, като Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев и други
 Галерия на 6-те
Галерията е и мястото, където доста от създателите се показват независимо. Сред художниците посочили свои персонални изложения са: Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки забавните планове, които се осъществят в „ Галерия на 6-те”, тя просъществува, като живописен център единствено няколко години.

През спомените на Никола Танев и публикации от периодически щемпел е изработен опит за самобитен къс роман за основаването на новото пространство и по какъв начин се е случило това. А подбраният живописен материал включва произведения на шестимата създатели от първата половина на ХХ в.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР