Вдъхновени истории Обучение по време на коронавируса: как електронната поща

...
Вдъхновени истории Обучение по време на коронавируса: как електронната поща
Коментари Харесай

Обучение по време на коронавируса: как електронната поща помага

Вдъхновени истории Обучение по време на ковид: по какъв начин електронната поща оказва помощ Интересни трендове се регистрират от ABV поща 2 април 2020, 11:49  Съветът на астронавта: по какъв начин да се оправим с изолацията
Съветът на астронавта: по какъв начин да се оправим с изолацията
 Българи създадоха чатбот за ковид
Българи създадоха чатбот за ковид
 От пъкъла до салдото: историята на това момче ще ви трогне
От пъкъла до салдото: историята на това момче ще ви трогне
 Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за проучване на водата
Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за проучване на водата
 Ден на шарените чорапи - какво означаваме през днешния ден
Ден на шарените чорапи - какво означаваме през днешния ден
 Телефон за духовна поддръжка по време на ковид откриха в Полша
Телефон за духовна поддръжка по време на ковид откриха в Полша
 Трима милионери, които оказват помощ в битката с ковид
Трима милионери, които оказват помощ в битката с ковид
 Тази книжарница ще ви остави без мирис
Тази книжарница ще ви остави без мирис

ъде е пресечната точка сред ковид, учебното заведение и електронната поща? Извънредната обстановка в страната докара до забавни трендове, регистрирани от експертите на ABV поща, съгласно които онлайн образованието е довело до огромен растеж на регистрациите.

Защо се случва това и по какъв начин електронната поща оказва помощ на учители и възпитаници по време на пандемия, за Вдъхновените описват Асен Матеев – началник на звено осведомителни технологии към 5 Вечерно СУ „ Пеньо Пенев “ и Василка Иванова, учител по български език и литература с над 35-годишен стаж в системата на образованието.

Промяната

Само преди няколко месеца учебните заведения са цялостни с деца, в класните стаи се организират уроци, презентации. Новината за ковид наподобява далечна. А в този момент, същите тези учебни заведения са празни тихи.

За да се резервира здравето – всички би трябвало да останем по домовете. Това обаче въобще не значи, че образователният развой може да бъде пресечен.

Именно по този начин „ в няколко дни скрито и бавно “, в просветителната ни система се прави една същинска промяна – българското учебно заведение и класните стаи минават напълно онлайн, а електронната поща, като да вземем за пример ABV, се оказва едно от главните средства за връзка.

Асен Матеев споделя: „ Моментът, в който преминахме в тази отдалечена или конферентна форма на образование е доста забавен, нямаше заложени никакви рамки – никой не знаеше какво тъкмо би трябвало да се направи. Като информатик разучих какви приложения можем да използваме при тази обстановка с ковид . Чисто механически – да огледам като запаси какво може да се употребява, с цел да не се прекъсва образователния развой. “

Василка Иванова споделя: „ Промяната настъпи доста внезапно и бързо, първите няколко дни бяха потрес за системата. Първите няколко дни, в които трябваше да се настроим бяха доста стресиращи. Трябваше да се основат групи – по класове, училища… “ Преподавателите би трябвало да реорганизират цялата си система на работа. Едва ли до този миг някой от тях е предполагал, че домашни, уроци, даже проби, ще бъдат в пощенската кутия.

„ Колегите ми не бяха работили до момента в такава среда, изначало бяха несигурни, над 150 души учители бяха подготвени от мен – след няколко дни се успокоиха. “, споделя още Асен Матеев и изяснява, за какво първоначално всички са уплашени: „ Учениците са доста „ на ти “ с технологиите – а учителите не бяха. Учителите догониха своите възпитаници в областта на технологиите . “

Асен Матеев добавя, че един от препоръките му към преподавателите е бил да употребяват DOX.bg като платформа, където да споделят уроците си.

Само след няколко дни преподавателите стартират да усещат изгодата от новия метод на преподаване – той им разрешава да бъдат доста по-гъвкави.

„ За една седмица усвоихме толкоз доста неща, които до този миг смятахме, че не ни касаят и ги отлагахме във времето. Наложи се да учим бързо “, споделя Василка Иванова.

Заедно

Сега доста родители са вкъщи с децата си, споделя Василка Иванова. Семействата стартират да прекарват доста повече време дружно. Докато са в час в кухнята, в същата стая са и майки, и татковци. „ Връзката учители-родители-деца става доста по-силна. Харесва ми този метод на преподаване “, споделя още учителката по български език и литература и добавя: „ Поколението родители сега е извънредно отговорно към връзката ученици-учители-родители в интернет. Изграждаме общественост “.

Как реагират децата

Зейнеп, Павел и Габриела са възпитаници в 10 клас в 27 СУ „ Акад. Г. Караславов” в София. Разказват, че онлайн преподаването несъмнено има положителни страни – времето им за подготовка е доста повече.

И в този момент учителите са доста по-достъпни за децата, те не усещат преграда да се свържат с тях онлайн. Веднага, щом изникне въпрос – те пишат на преподавателите си и както споделя Павел – учителите в никакъв случай не отхвърлят да оказват помощ.

Галя Милушева от 12 клас на 5 вечерно учебно заведение „ Пеньо Пенев “ споделя, че след работа незабавно може да влезе на занятия. За хората, които работят и редом с това се борят да завършат образованието си е доста по-удобно, не губят време и след учебно заведение съумяват да прекарат повече време със фамилиите си.

Добрите писма са на път
 ABV Съвети
В тази необикновена обстановка, презентации, разработки стигат до учениците с всички вероятни запаси за продан на данни. Правят се общи пощи на класовете, където се дават задания, домашни, учениците изпращат дилемите, които са пуснати от учителите им. Времето, в което те получават противоположна връзка доста се редуцира.

Пощата, която до този миг обичайно е считана за нещо, което използваме за работа, става неизменима част от всекидневието на възпитаници и учители.

Това води до забавна наклонност, регистрирана от ABV-поща. Подробният разбор на месеца демонстрира увеличение на месечните регистрации с към 60%. Скокът при регистрациите е изключително внезапно изразен при възрастовата група 13-19 години, където се следи утрояване на месечните регистрации, като единствено при 13-годишните растежът е над 10 пъти.

Специалистите от ABV си изясняват тази наклонност с онлайн образованието. В огромна част от случаите се работи с платформа, изискваща мейл, матурите и курсовете за подготовка също изискват работа онлайн, надлежно е-поща. За огромна част от учениците (особено по-малките), се основава първа поща. Очевидно изборът на учениците (или техните родители) е пощата на ABV.

Асен Матеев споделя, че за някои преподаватели, които първоначално са се тормозили повече от новите отдалечени способи на образование, разновидността, в който споделят уроците до целя клас посредством DOX.bg е елементарен и комфортен метод за работа. Освен това, платформата разрешава на нея да се качват и по-тежки файлове, каквито са някои видеоуроци, да вземем за пример.

Василка Иванова споделя, че едно от първите неща, които се случват след непредвидената обстановка, че родителите сами изготвят лист с мейлите си и го дават, с цел да може да се споделя повече информация – за образователния развой, по какъв начин се оправят децата.

Асен Матеев приканва да се употребяват всички налични запаси.

Самият той споделя, че има учители, които към момента не са минали всички планувани образования, само че и акцентира, че Министерството на образованието оказва помощ на учителите и прави всичко допустимо, с цел да може процесът да върви безпрепятствено.

Резултатът

„ Децата са щастливи, тъй като се срещахме с тях онлайн “, споделя Асен Матеев и добавя, че напъните на учителите са оценени почтено: „ Това нещо не остана неусетно от родителите и ние получихме тяхната признателност. “ Преподавателят споделя още, че усеща позитивното отношение и наличие на учениците. И признава, че въпреки всичко желае скоро рецесията да отмине – и всички да бъдат дружно в класните стаи.

Според Василка Иванова сега преподавателите се радват на подпомагане на всички равнища. „ Учителите се усещаме подкрепени, от управленията на учебните заведения ни, от родители и от възпитаници... Да, обстановката е нетипична, само че децата това не би трябвало да ги тормози, а да ги активизира. Ще успеем, тъй като сме дружно! “, уверена е тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР