Вдъхновени истории Новата Астрид Линдгрен с разказ за всички деца

...
Вдъхновени истории Новата Астрид Линдгрен с разказ за всички деца
Коментари Харесай

Новата Астрид Линдгрен с разказ за всички деца

Вдъхновени истории Новата Астрид Линдгрен с роман за всички деца Коя е Мария Пар и какво е решила да подари на дребните читатели 12 април 2020, 07:51  Няколко потребни книги за деца и родители по отношение на ковид
Няколко потребни книги за деца и родители по отношение на ковид
 Денят, в който България полетя в космоса
Денят, в който България полетя в космоса
 Когато търсим избавление в хладилника (ВИДЕО)
Когато търсим избавление в хладилника (ВИДЕО)
 Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив
Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив
 Как инфлуенсърите се включват в битката с ковид
Как инфлуенсърите се включват в битката с ковид
 Когато се грижиш за другите: COVID-19 и обществените служащи
Когато се грижиш за другите: COVID-19 и обществените служащи
 Разходете се в къщата на Фрида Кало
Разходете се в къщата на Фрида Кало
 Обучение по време на ковид: по какъв начин електронната поща оказва помощ
Обучение по време на ковид: по какъв начин електронната поща оказва помощ

песен Пар е определяна като "новата Астрид Линдгрен " от актуалната рецензия. Дали това е по този начин - всеки от нас може да реши самичък за себе си, само че неоспоримият факт е един, децата обичат книгите на скандинавската писателка, които са цялостни с завършения.

Мария Пар е родена на 18 януари 1981 година във Ванйлвен, Норвегия. Завършва скандинавска лингвистика и е учител в гимназия.

Това, с което обаче Мария Пар печели децата по света е нейната книга "Вафлено сърце ", която споделя за приключенията на двамата най-хубави другари, Лена и Триле. Романът е публикуван през 2005 година, а след триумфът му, през 2011 година по него е написан сюжет за сериал.

Maria Parr @ UCL: "If you have a story without any hope, don't tell it to a child. " pic.twitter.com/fmwwLW0LAt
— Linas Alsenas (@alsenas) February 23, 2015
Следват книгите „ Вратарката и морето “ (награда „ Бисерче вълшебно “ - обичана книга на българските деца, 2019 г.) и „ Туне Глимердал “.

Последната книга на авторката, преведена на български е „ Батко “, предопределена за по-малките (6-9 годишни). Историята споделя за момче, които си мечтае да има по-голям брат, който постоянно да го взима със себе си на тренировките по футбол. Но дали всички огромни братя са толкоз деликатни и положителни? А какво пък да се каже за тези деца, които имат просто една досадна по-малка сестра?

Освен това заглавие, авторката прави още един подарък за дребните си читатели по света. Това е роман за ковид, "Короната е топка с бодли ", написан по самодейност на Новонорвежкия културен център: „ Сами дружно – коронавирусът и културата “. Преводът е на Росица Цветанова.

Ето и целият роман, който издателство Изида дава на дребните си читатели.

"Короната е топка с бодли "

– Короната е топка с бодли – сподели Оскар.

Той лежеше на долното легло и, както постоянно, хленчеше.

– Короната е вирус – означих аз.

– Прилича ми на топка с бодли – настоя Оскар.

– Да, само че е вирус – отвърнах сопнато и се зачудих дали всички седемгодишни хлапета са толкоз глупави, или единствено моето братче се отличава като изключително жалко.

Оскар помълча тъкмо колкото беше нужно, с цел да реша, че е задремал.

– Изглежда като топка с бодли, без значение какво казваш – съобщи той.

Изстенах.

– Е, все едно. Можеш да му викаш и жаба с виме, в случай че щеш, единствено млъкни – споделих му.

– Значи играем на нещо като национална топка, по този начин ли, единствено дето е корона-топка? – попита той, въобще не му се мълчеше.

Ако има нещо, с което Оскар да се гордее в последно време, то е, че най-сетне е научил разпоредбите на националната топка. Дори дръзва да взе участие, когато играят и третокласници.

– Народна топка ли, тъпчо? Короната няма нищо общо с националната топка!

– Напротив, тъй като би трябвало да се пазим! Ако ни удари корона-топката, ще се заразим. Бам!

Олеле мале, помислих си. Вече в действителност ми беше пристигнало до гуша от Оскар. Той и по принцип си е досадник, само че в този момент от цяла седмица не бях виждал различен с изключение на него и нашите, не можех да го търпя! Толкова ли беше мъчно просто да си легне и да заспи като естествените хлапета?

– Има два тима – натякваше Оскар изотдолу. – Онези с короната, и другите – без корона. Отборът с короната държи корона-топката. Или, не, те имат ужасно доста корона-топки. С бодли. Хиляди. И замерят с тях тези, които нямат корона.

Усетих го по какъв начин мята корона-топки на игра там долу. Цялото легло се тресеше.

– Оскар! Спри! – извиках му. – Искам да дремя.

Оскар обаче не спираше.

– Онези, които са улучени от корона-топка, би трябвало да преминат в инфектирания тим. И тогава те също могат да стартират да замерят хората с корона-топки. Просто да мятат топки с бодли по другите и да улучват колкото се може повече от тях. Така в корона-отбора стават от ден на ден и повече. Бам! Пляс! Бууум!

Седнах в леглото и се надвесих над ръба. Оскар, слабичкият ми по-малък брат, размахваше ръце и мяташе мними корона-топки от легнало състояние, а пижамата му със Спайдърмен напълно се беше намачкала.

– В корона-топката няма два тима, Оскар.

– Оо, има – настоя той. – Точно по тази причина би трябвало да внимаваме и да не се събираме с никого.

– Няма два тима, глупчо – повторих му аз. – Отборът е един.

– Не – съобщи Оскар.

– Напротив – не отстъпвах аз. – Това сме всички ние против короната.

Той най-сетне млъкна. Отново легнах и затворих очи.

– Нима всички са от един тим? – попита той най-после, откакто дребното му мозъче бе размишлявало дълго и усърдно. Изстенах.

– Да, Оскар. Всички по целия свят са от един и същи тим.

– Значи Меси и Роналдо са от един тим, нещо такова ли?

Майко блага, какво тъкмо не разбираше той?

– Да, Меси и Роналдо са от един тим. Всъщност, и Лука Модрич и Еден Азар също. Всички футболисти по целия свят са от един тим. Всички, Оскар. Ерна Сулберг[1] е в този тим и един милиард китайци, и всичките лекари по света, и полицията, и банковите обирджии даже. В един тим са. И тираджиите, и хората в Съединени американски щати, и Путин, и Меркел, и мама, и бежанците от Сирия, и нашите съседи, и Агенцията по техническите въпроси, и наркотрафикантите, и всичките пожарникари по целия свят, и водачите на хеликоптери, и Отбор Ингебригтсен[2], и нашият крал. Всички останали крале и кралици също. И учителката ти, и всичките медицински сестри, и Маркус, и Мартин, и Ема, и ти, и аз, че и котката ни. Всички сме от един тим. Схващаш ли?

Оскар мълчеше. Явно мислеше. Почти се бях унесъл в сън, когато се обади:

– Значи короната е сама в тим, а?

– Да, Оскар. Короната е сама в тим. А в този момент не може ли да спреш да мрънкаш и към този момент да заспиваш?

Чух го по какъв начин оправи завивката си там долу.

– Да – отвърна ми и се прозя. – Сега към този момент мога да дремя.

После заспа.

[1] Норвежка политичка, министър-председател на Норвегия от 2013 година насам. Б. прочие

[2] Известно норвежко семейство със седем деца, три от които са елитни лекоатлети. Норвежката национална телевизия снима документален сериал за тяхното всекидневие, излъчен в три сезона в интервала 2016-2019 година Б. прочие

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Източник: Вдъхновените Мария Пар писателка детска литература Изпрати твоята история .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Вдъхновените  1 Песните за ковид, които желаете да чуете  1
Българката, разкрила пред света историята на София
 1
Съветът на астронавта : по какъв начин да се оправим с изолацията
 1
Българи създадоха чатбот за ковид
Последни  Мария Пар Новата Астрид Линдгрен с роман за всички деца  Цветница Цветница е! Имен ден честват...  СЗО прикани Беларус да затегне ограниченията против ковид СЗО прикани Беларус да затегне ограниченията против...  Тежка злополука в София, има потърпевши Тежка злополука в София, има потърпевши  Скок в цените на храните поради ковид Скок в цените на храните поради ковид  Кооперативните пазари и цветните тържища ще работят единствено от 13 до 15 април Кооперативните пазари и цветните тържища ще работят единствено...  След подаяние: Започва всеобщото тестване в Банско След подаяние: Започва всеобщото тестване в Банско  <p>Коронавирус: да надникнем в една немска болница</p> Коронавирус: да надникнем в една немска болница  Затварят Женски пазар в София, ограниченията не се съблюдават Затварят Женски пазар в София, ограниченията не се съблюдават  661 инфектирани с COVID-19 у нас, две нови жертви на вируса 661 инфектирани с COVID-19 у нас, две нови жертви на вируса  Как въоръжени групи и радикални организации се възползват от COVID-19 Как въоръжени групи и радикални организации се...  <p>Никога<strong> не сядайте </strong>на <strong>леглото си</strong> с <strong>дрехите</strong>, с които сте били <strong>навън</strong></p> Никога не сядайте на леглото си с облеклата, с които сте...  11 страни признават изтекли български персонални документи 11 страни признават изтекли български персонални документи  Носенето на маски става наложително от 12 април Носенето на маски става наложително от 12 април  Необичайните ограничения на страните против COVID-19 Необичайните ограничения на страните против COVID-19  Древни маймуни пресекли Атлантика преди 34 млн. години Древни маймуни пресекли Атлантика преди 34 млн. години  „ Карай напряко “ с депутата Спас Гърневски „ Карай напряко “ с депутата Спас Гърневски  Владислав Горанов Горанов: Банкова почивка няма  Деца по време на изолираност Няколко потребни книги за деца и родители по отношение на...  Бойко Борисов Борисов: Без маски или шал да не се излиза Всичко от през днешния ден Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин 81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин  В Турция коронавирусът излиза отвън надзор В Турция коронавирусът излиза отвън надзор  Почина огромният български артист Вълчо Камарашев Почина огромният български артист Вълчо Камарашев  Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за covid-19 Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за covid-19  Жена, инфектирана с COVID-19: Приятелите ми даже не желаеха да приказваме по телефона Жена, инфектирана с COVID-19: Приятелите ми даже не желаеха да приказваме по телефона  Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив Водещи вести  Тежка злополука в София, има потърпевши Тежка злополука в София, има потърпевши  661 инфектирани с COVID-19 у нас, две нови жертви на вируса 661 инфектирани с COVID-19 у нас, две нови жертви на вируса  Скок в цените на храните поради ковид Скок в цените на храните поради ковид  СЗО прикани Беларус да затегне ограниченията против ковид СЗО прикани Беларус да затегне ограниченията против ковид  Кооперативните пазари и цветните тържища ще работят единствено от 13 до 15 април Кооперативните пазари и цветните тържища ще работят единствено от 13 до 15 април  Носенето на маски става наложително от 12 април Носенето на маски става наложително от 12 април Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР