Вдъхновени истории Неуспелият актьор, който създаде велика коледна творба Или

...
Вдъхновени истории Неуспелият актьор, който създаде велика коледна творба Или
Коментари Харесай

Неуспелият актьор, който създаде велика коледна творба

Вдъхновени истории Неуспелият артист, който сътвори велика коледна творба Или каква е историята зад " Коледна ария "  Сабина Иванова 25 декември 2019, 11:21  Неуспелият артист, който сътвори велика коледна творба Източник: Getty Images/Guliver
помняте ли си за чичо Скрудж – съдбовно стиснатият анимационен воин, който обичаше да се къпе самичък в морето и от пари?

Тези, които си спомнят литературния воин Ебенизър Скрудж – остарелият свидлив мъж, който не желае да чества Коледа и да разхищава благосъстоянието си, ще схванат, че точно той въодушевява рисувания воин. Срещаме го за първи път в новелата „ Коледна ария “ на Чарлз Дикенс. Това е и едно от най-четените и издавани коледни литературни творби в света.

А неговият основен воин – господин Скрудж е въодушевен не от кого да е, а от… бащата на писателя.

Да, тъкмо по този начин. Макар и да е приет за един от най-обичаните и известни създатели още приживе, Чарлз Дикенс има мъчно детство и млади години, минали под знака на бедността.
 Чарлз Дикенс
А Джон Дикенс, бащата на писателя, ще се трансформира в първообраза на един от най-известните литературни персонажи в историята.

Чарлз е второто, от общо осем деца в семейство Дикенс.

Той е роден в пристанищния град Портсмъд, където бащата е служител.

Чарлз учи в частно учебно заведение и по всичко наподобява, че той ще има детство-мечта. Всичко това обаче рухва, когато Джон е уволнен от работа и цялото семейство се мести в Лондон. Там, вместо да ограничи разноските си, бащата стартира да живее доста над опциите си и скоро вкарва цялото си семейство в задължения.

Така, той влиза в пандиза, а по-късно там попадат и останалите пълнолетни членове на семейство Дикенс.

Чарлз, който тогава е едвам на 12, отива да живее при фамилна другарка – Елизабет Ройланс.

Макар и да е дете, той към този момент няма право на равнодушие. Вместо да върви на учебно заведение, стартира работа във фабрика, където лепи етикети върху кутии с багра за обувки.

Тежките условия на труд вечно се запечатват в съзнанието на момчето, като години по-късно ще послужат за сюжети на неговите творби.

Докато работи във фабриката, една от бабите на Чарлз умира и оставя значително завещание. Дълговете на семейството са разплатени и фамилията още веднъж е дружно.

Вместо обаче да го върне назад на учебно заведение, майката преценя, че за положителното на фамилията, момчето би трябвало да остане на работа.

Скоро по-късно още веднъж се връща на учебно заведение, само че мястото, където е записан, е известно с жестокостта на преподавателите към учениците. Събитията там стават основа на романа „ Дейвид Копърфийлд “.

За младежа следва още един удар. През 1830 година той се среща с първата си огромна обич – Мери. Семейството й обаче счита, че Чарлз е неблагонадеждна партия за щерка им и изпраща момичето в Париж, с цел да раздели двойката.
 Чарлз Дикенс
За трети път ориста нанася удар на Чарлз, когато една от фантазиите му безусловно се сгромолясва. Повече от всичко младият Дикенс желае да бъде артист. След потребление на познанства, съумява да си уреди прослушване в Ковънт Гардън. В деня обаче, той се разболява тежко и не може да се яви.

По всичко наподобява, че той е всичко друго, само че не и любимец на ориста.

Но, както нормално се случва в живота, в подмяна на едно – получаваш друго.

С Дикенс се случва точно това. На него са отредени почести и популярност – само че не на сцената, а с помощта на думите.

Той става политически кореспондент и по този начин се раждат „ Очерци от Боз “ – политически скечове, събрани в издание. Те се радват на доста огромна известност, заради което Дикенс стартира нова серия изявления по карикатури. Това пък дава началото на „ Посмъртни мемоари на Клуба Пикуик “.

Следва романът „ Приключенията на Оливър Туист “, който също се радва на голям триумф.

Една от най-обичаните и известни произведения на създателя обаче остава „ Коледна ария “.
 Илюстрация към
За първи път излиза на пазара на 19 декември 1843 година.

Литературното произведение става толкоз сполучливо, че даже и през днешния ден то продължава да е основа за редица холивудски филми и театрални пиеси.

Писателят го основава след първото си завръщане от Америка. Той е покъртен от обстоятелството, че там към момента има рабски труд. След завръщането си в родната Англия, той става очевидец на тежките условия във фабриките в Манчестър. Така, Дикенс желае посредством това произведение да нанесе тежък удар на несправедливостта и общественото неравноправие.

„ Коледна ария “ показва живота на Ебенизър Скрудж, безмилостен сребролюбец, който е жертван да почине самичък, в случай че не се промени.

Именно посредством този облик, Дикенс желае да внуши концепцията за човечност и повече съпричастност към нуждаещите се.

Студенината и нечовечността на Скрудж са изменени от Духа на Коледа, който демонстрира ще е животът му, в случай че не се промени.

Този сюжет въодушевява респектиращ брой филми, измежду които: „ Коледната ария на Мъпетите, “, „ Коледна ария “, „ Призраци на някогашни гаджета “, „ Скъперникът “ и още доста други.

„ Коледна ария “ е най-издаваната творба на Дикенс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР