Вдъхновени истории Не бъдете безучастни, можете да спасите живот Как

...
Вдъхновени истории Не бъдете безучастни, можете да спасите живот Как
Коментари Харесай

Не бъдете безучастни, можете да спасите живот

Вдъхновени истории Не бъдете безучастни, можете да спасите живот Как да реагираме в случаите на домашно принуждение  Сабина Иванова 13 април 2020, 06:07  Новата Астрид Линдгрен с роман за всички деца
Новата Астрид Линдгрен с роман за всички деца
 Няколко потребни книги за деца и родители по отношение на ковид
Няколко потребни книги за деца и родители по отношение на ковид
 Денят, в който България полетя в космоса
Денят, в който България полетя в космоса
 Когато търсим избавление в хладилника (ВИДЕО)
Когато търсим избавление в хладилника (ВИДЕО)
 Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив
Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив
 Как инфлуенсърите се включват в битката с ковид
Как инфлуенсърите се включват в битката с ковид
 Когато се грижиш за другите: COVID-19 и обществените служащи
Когато се грижиш за другите: COVID-19 и обществените служащи
 Разходете се в къщата на Фрида Кало
Разходете се в къщата на Фрида Кало

акво правиш, когато твоят дом е и твоят пъкъл? Какво правиш, в случай че фамилията, което си построил се е трансформирало в източник на боязън, принуждение, побои и викове? Какво правиш, в случай че в изключителното състояние би трябвало да прекарваш 24 часа затворен в едно помещение с индивида, който от твой сътрудник се е трансформирал в твой принудител?

Подаваш сигнал.

БЕЗПЛАТЕН ТЕЛЕФОН ЗА ОБАЖДАНИЯ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА:

0800 186 76

ОТ ЧУЖБИНА:

003599817686

ПИШЕТЕ НА:

[email protected]

За домашното принуждение по време на изключително състояние за Вдъхновените приказва Надежда Стойчева, шеф на Фондация „ Асоциация Анимус “, клиничен психолог и психотерапевт.

След като светът се изправи пред обществената самоизолация, която цели да се спре разпространяването на ковид, в редица страни, измежду които Италия, Испания, Франция, Китай и Съединени американски щати, внезапно се усилват подадените сигнали за домашно принуждение.

Семейните двойки прекарват повече време дружно, а споровете се трансформират в всекидневие.

А каква е обстановката в България след оповестяването на изключителното състояние?

За страдание, още преди епидемията от ковид, съгласно редица проучвания всяка четвърта българка е жертва на домашно принуждение. В обстановка, в която жертва и принудител седят в една стая, е мъчно да се обадиш по телефона.

Какво може да се направи, в случай че ситуацията става в действителност нетърпимо? „ Можем да пишем “ , поучава Надежда Стойчева и добавя: „ Ж ените могат да ни пишат и да споделят с нас в случай че има потребност от помощ .



Броят на диалозите по телефона не се е нараснал фрапантно, само че писмените сигнали до нас се усилват “.

Надежда Стойчева приканва в случай че е допустимо, да се подават и сигнали на незабавния телефон 112. „ Службите работят и в случай че жертвата успее да се свърже, районните съдилища и прокуратурата взимат незабавни ограничения по Закона за отбрана от домашното принуждение. “

Освен на Горещата телефонна линия 0800 186 76/02 981 76 86 и имейл адреса [email protected] , жертвите на принуждение могат да се съветват и по време на юридическото дежурство на Горещата телефонна линия, което е всяка сряда, сред 17,30 и 21.00 ч., като там биха могли да получат правна помощ, в случай че е нужна такава.

Какво обаче се случва с дамите, които имат незабавна потребност от помощ?

Вижте тази обява в Instagram.
If you find yourself at home with an abusive or toxic partner or parent during this time of isolation - message me about makeup, specifically lipstick as I never wear it. I’ll know to continue checking in on you, and if you ask me where to order it from, I will call the police for you. You don’t have to be alone through this I promise ❤️ Words taken from a friend, shared with love. @maddikkent #notalone #youarenotalone #reachout #domesticviolenceawareness #domesticviolence #domesticabuse #protection #handlettering

Публикация, споделена от Asante Designs (@asante_designs) на Апр 10, 2020 в 3:50 PDT

"Това е въпрос, по който България продължава да търпи рецензии от Съвета на Европа – страната ни към момента дава прекомерно малко услуги на жертвите на домашно принуждение ", споделя Надежда Стойчева.

В 8 обитаеми места у нас има центрове за настаняване. Това на процедура слага жертвите на домашно принуждение в доста сложна обстановка, изключително в случай че живеят надалеч от тези центрове.

Когато търсиш помощ, е добре да има кой да ти подаде ръка. За жертвите е доста мъчно . В местата, където има неправителствени организации, има и повече сигнали. Не, тъй като насилието е повече, а тъй като жертвите има към кого да се извърнат.

Трудно е, само че това не значи невероятно. Трябва да се търси помощ “, моли още Надежда Стойчева. И добавя, че сега родителските спорове се усилват.

Трябва обаче да се демонстрира схващане, изключително към нежния свят на децата, които страдат от неразбирателствата сред родителите.

Друг аспект на проблема с домашното принуждение е и ролята на коректива. Ако чуем, че в прилежащия апартамент има скандал, който ескалира, не би трябвало да бъдем безучастни . В такава обстановка Надежда Стойчева поучава: „ Можем да подадем сигнал, че чуваме принуждение, може да спасим нечий живот. Друг вид е да кажем, че чуваме доста мощен, звук от съседите, само че въпреки всичко, по-добре е да кажем, че става въпрос за домашно принуждение. Тогава служителите на реда имат други инструкции, по които да работят “.

В България обаче хората като че ли по-трудно взимат решение да се намесят в сходна обстановка. Печален образец за това е казусът на Виола, която беше убита по изключително нечовечен метод от приятеля си през 2017 година.

Между 05:00 и 05:30 сутринта съседи са чували виковете й, само че никой от тях не е реагирал. „ Много хора се опасяват да подадат сигнал за принуждение, тъй като се тормозят по-късно съседът да не им отмъсти и самите те да станат жертви на експанзия.

Хубаво е обаче да не бъдем безчувствени в случай че чуем, че някой се нуждае от помощ “, споделя още Надежда Стойчева.

Още места, където можете да потърсите помощ:

БЕЗПЛАТНА ЛИНИЯ ЗА ЖЕРТВИ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ НА АЛИАНС ЗА ЗАЩИТА ОТ НАСИЛИЕ ОСНОВАНО НА ПОЛА:

0800 11 977

Още информация за домашното принуждение можете да откриете на уеб страницата на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР