Вдъхновени истории Млада българка впечатлява с иновативен проект в Лондон

...
Вдъхновени истории Млада българка впечатлява с иновативен проект в Лондон
Коментари Харесай

Млада българка впечатлява с иновативен проект в Лондон

Вдъхновени истории Млада българка впечатлява с новаторски план в Лондон Как Стиляна Минковска от квартал " Младост 3 " може да помогне на дамите, които раждат  Сабина Иванова 24 март 2020, 07:03  Млада българка впечатлява с новаторски план в Лондон Източник: Стилияна Минковска, персонален списък
оже ли една млада, красива и сполучлива българка да промени метода, по който ще раждат дамите?

Едва ли има някой, който може по този начин непосредствено да гледа в бъдещето.

Но Стилияна от квартал „ Младост 3 “ несъмнено има упоритостта, вдъхновението и гения да го направи.

За Vesti.bg и Вдъхновените Стиляна споделя по какъв начин взема решение, че желае да промени един от най-важните процеси в живота на всеки човек, а точно – раждането.

ВИЖТЕ ПРОЕКТА НА СТИЛИЯНА МИНКОВСКА
Проект на млада българка впечатлява в Лондон  Вдъхновените Стилияна Минковска  Вдъхновените Стилияна Минковска  Вдъхновените Стилияна Минковска  Вдъхновените Стилияна Минковска
Стилияна е родена в София, само че през 2009 година отпътува за Лондон. Завършва архитектура, след което записва магистратура в Royal College of Art – един от най-хубавите университети за изкуство и дизайн в света. Именно тогава се случва събитието, което трансформира светогледа на Стилияна и я кара да намерения за един нов вид дизайн.

Събитието е с панорама към Биг Бен и е предшествано от часове наред контракции. Стилияна става майка и това я кара да обърне погледа си в една напълно друга, само че извънредно практична посока. „ Раждането е сакрална промяна, по време на която женското тяло се преобразява на майчино. Средата за раждане би трябвало да подтиква майката да се усеща фокусирана върху развиването на процесите. Обстановката за раждане в институцията на болничното заведение е пространство, което постоянно не има меки и женски качества.
 Дизайнът на
Пространството би трябвало да е умерено, с деликатно подбрана цветова и светлинна палитра. Трябва да се лимитират аспектите, които разсейват родилката, тъй че тя изцяло да се потопи в най- проницателния миг в живота на една жена. “

Така с изключение на дъщерята на Стиляна се ражда и нейният план „ Ултима Тули “

Ултима Тули

Идеята на Стилияна е по време на раждането всяка жена да има достъп до разнообразни мебели, които да дават отговор на потребностите на тялото й.

„ The Labour Silla е за дами, които минават през стадия на контракциите. Той е планиран като напредничав стол. Изработен е като силует, като катерушка. Разбира се, не всички дами минават през контракциите, затова „ табуретката “ може да бъде пресъздадена по този начин, че да послужи като място за масаж или разтуха “, споделя Стилияна и продължава: „ Parturition Stool (Родилен Стол) е проектирана като тандем.
 Дизайнът на
На мен ми беше много прелестно да бъда с мъжа си директно до мен. Мислех за този предмет като партньорство на споделено странствуване – това на създаваното на новия живот. Независимо дали това е вашият сътрудник, родител, другар или самата акушерка, той е планиран по този начин, че индивидът, който изражда, да почувства поддръжката, безусловно някой, на който да се облегне.

Разбира се, не всички дами желаят тази опора. Някои избират да са сами, по тази причина долната седалка е внедрила дизайна на дръжки/ръкохватки, на които дамите биха могли да се облегнат или да се изправят. В този случай столът може да се употребява от един човек. “

Третата част от плана на Стилияна обръща внимание на дамите откакто процесът е завършил: „ Solace Chaise (Утешителен Шезлонг) е детайлът за възобновяване след раждането.

Solace е планиран по този начин, че дамите да имат усамотение при кърмене, връзка с бебето си, възобновяване от травматично прекарване по време на раждане, аборт или импровизиран аборт. Неговият дизайн, дружно с интимния заслон са направени ергономично, с цел да обезпечат комфорта и нужното време на самотност и радушност, надалеч от нежелано наблюдаване “, коментира още българката за плана си.

Дизайнът е мощ

Стилияна споделя, че посвещава огромна част от подготовката на дипломния си план на проучването на историята на родилната грижа. Нейните пионери са мъже – и някои от методите, съгласно Стилияна, дават повече комфорт на лекаря, в сравнение с дамата, до момента в който ражда. Именно с работата си тя желае да промени това и да има улеснение освен за медиците, само че и за родилката.
 Дизайнът на
„ От самото начало знаех, че бих желала да имам потапяща апаратура, в която дамите да се усещат отпразнувани, без значение от техния избор, история, тежест или житейски събития, които може да са ги трансформирали вечно “, споделя българката и добавя: „ Дизайн е най-могъщият език за връзка. Той е идеален, изчерпателен и някак вълшебен. “

Именно в дизайна Стилияна вижда опция да промени света към нея. Той е опция един човек да има доста изразни средства, които да усъвършенстват средата: „ Архитектурата не е единствено постройка или интериор, а даже едно облаче, един филм, една книга, която предизвика твоето въображение и пространствено мислене.

В Royal College of Art (RCA) влязох, тъй като осъзнавах, че не желая да бъда проектант. Исках доста повече от себе си. Исках да съм създател на истории, мъдрец на теории, актьор, режисьор, публицист и като цяло да се преобразявам в най-разнообразни функции “, споделя още Стилияна.

В момента тя работи в една от най-големите компании за архитектура във Англия – Шепърд Робсън. Споделя, че се изправя пред доста провокации: „ Трудно ми е непрекъснато. Не съм човек, който обича спокойствието и не мога да заставам на едно място.

Аз съм шило. Обичам екшън, да има деяние, развиване, нещо, за което да се бориш безспир. Това ме зарежда, макар че постоянно изтощава другите към мен. Обичам да ми е мъчно и това някак ме въодушевява. “

Паралелно с опита си на жена и майка, тя не стопира да предизвика детското в себе си и да открива света. И признава, че въпреки нерядко да среща компликации, в случай че през днешния ден се срещне с момичето, което е била в миналото, то евентуално ще й каже: "Видя ли, бе! Само, дето се тръшкаше ненужно! "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР