Вдъхновени истории Мис България от Нова Зеландия - невероятната Анна

...
Вдъхновени истории Мис България от Нова Зеландия - невероятната Анна
Коментари Харесай

"Мис България" от Нова Зеландия - невероятната Анна

Вдъхновени истории " Мис България " от Нова Зеландия - невероятната Анна Запознайте се с изумителната история на първата българка, обиколила света  Сабина Иванова 23 март 2020, 06:00  Източник: Исторически музей Карлово
“Бъди мощна, животът отваря вратите си пред теб, не пердах се, върви постоянно напред с изправена глава, с взор към далечния небосвод, не се обръщай обратно.”

Анна от Пиперковия жанр

Тя е родена в малко българско градче, само че ориста й е да обиколи 5 континента. Приключението е в кръвта й, а посоката, в която върви е една – целия свят. Запознайте се с невероятната история на първата българка, обиколила земното кълбо – Анна Ламбрева Пиперкова.

Анна Ламбрева е родена в Карлово през 1895 година. Тя е правоприемник на огромния, само че обеднял Пиперков жанр. Семейството й живее в огромна оскъдност. Макар изискванията им да са тежки, духът е това, което ги държи изправени. Тота Пиперкова, която се грижи за възпитанието на Анна, е единствената карловка, приключила 5 клас на гръцката гимназия в Пловдив и е владеела свободно 4 непознати езика.
 Анна Пиперкова
Именно от нея Анна взима любовта към образованието и попива любознанието към новото и непознатото. Тота споделя на внучката си: „ Бъди мощна, животът отваря вратите си пред теб, не пердах се, върви постоянно напред с изправена глава, с взор към далечния небосвод, не се обръщай обратно “. Думи, в които Анна ще се вслуша. Така момичето стартира обучение в родния си град, само че без съмнение и боязън го напуща, с цел да продължи с ученето в Пловдив.

Тя няма пари, само че това не може да спре упоритостите й да получи тапия. Живее в интернат и работи като слугиня в богати пловдивски домове, с цел да се устоя. Не стопира да чете даже и вечер на газена лампа. След като приключва гимназия работи за няколко години като преподавател, само че фантазията й е да продължи със следването. През 1918 година, Анна е призната да следва Медицина в София, като редом работи чиновническа работа. Отново неналичието на средства постановат младата жена да прекъсне и да се върне към преподаване в провинцията.
 Анна Пиперкова
„ Върви постоянно напред с изправена глава “

Но Анна от Пиперковия жанр гледа към новите хоризонти. Така, вместо да се откаже от медицината и да заживее мирен и спокоен живот, тя намира по какъв начин да продължи с образованието си, освен това в чужбина. Анна отпътува за Цариград, където се записва се в американско учебно заведение – учи за здравна сестра и редом с това стартира работа в болница.

Именно там, за нея ще се случи една среща, която ще преобърне живота й.

През 1922 година, здравната сестра Анна Ламбрева е назначена да се грижи за болния англичанин мистър Тейкон, който българката безусловно подвига на крайници.

Мистър Тейкон се връща в страната, където живее - Нова Зеландия. Там е неговата щерка, която за жалост има потребност от медицински грижи. Изборът на англичанина за това на кого желае да повери живота на детето си е явен. Мистър Тейкон изпраща билет на Анна Ламбрева. Решено е – тя отпътува за Нова Зелания.

„ Мис България “
 Анна Пиперкова снима две от най-красивите дами в региона - Тиара и Сузана.
Анна потегля за непознатия свят. За да стигне до крайната си точка, минава през Египет, Индия, Цейлон и Австралия. Когато към този момент е в Нова Зеландия, Анна Ламбрева вижда, че никой там не знае нищо за родината й. И взема решение, че няма да остави това по този начин – стартира поредност беседи и лекции в Оукланд, Дюнедин, Уелингтън и други огромни градове на острова. Българката приказва за историята, географията и етнографията на нашата страна. Във всички огромни новозеландски вестници се появяват публикации под наслов „ Непознатата България” с нейния автограф. Тя ги изпраща на българското Министерство на външните работи, което ги превежда на френски език и ги адресира до легациите ни по света като реклама на България.

В женско сдружение открива безвъзмезден курс по българска бродерия. Престоя си в Нова Зеландия тя употребява, с цел да запознае „ тамошния свят с непознатата България”.
 Анна Пиперкова се сприятелява с вожда на маорите - Мита Таупопоки.
В Нова Зеландия хората мъчно произнасят името Анна Ламбрева, по тази причина тя всички хора там стартират да я наричат… „ мис България”! За нея сър Дж. М. Томпсън професор по философия в Уелингтън написа: „ …В тоя град можах да чуя многочислените сказки на една българка. България – с нейната популярност и велико минало, златната ера на цар Симеон, тъмното иго, битка за освобождението, възхода и прочие, тя е всичко, в което диша благородството на българина!”

Краят на едно премеждие е началото на ново

През зимата на 1930 година околосветската пътешественичка се завръща в родината си. Обратният път я довежда в България през островите Тасмания, Таити, Фиджи и Самоа. Оттам с транспортен съд се насочва за Лос Анджелис и Вакувър. Преминава Канада от запад на изток, след това източното крайбрежие на Съединени американски щати и от Нюфаундленд се завръща в Европа.

Скоро откакто още веднъж е в България, Анна е поканена на посетители на своя другарка в Иран. Едва ли в нея е имало изключително съмнение още веднъж да поеме към идващото си странствуване. В Иран Анна става директорка на учебно заведение и интернат, чете лекции на вечерни курсове по британски език за възрастни, заема и длъжността шеф в детска благотворителна болница.

През 1941 година отпътува за Багдад. В Ирак се омъжва за Наджа Паша ел Суеди - министър на финансите. Бракът им обаче трае едвам половин година, защото пашата е изпратен на изгнание в Южна Африка, а Ламбрева – в концентрационния лагер „ Мио – Мие” в Ливан, близо до Бейрут, където работи в болничното заведение на лагера.
 Това е скица на околосветската обиколка на Анна Пиперкова.
Месеци по-късно схваща, че брачният партньор й е умрял в Родезия, Южна Африка. Тук тя написа поема от към 380 стихотворения на френски език, която озаглавява „ Зад силуета на бодливата тел”. През ноември 1944 година Анна е освободена и се открива се назад в Иран, където по своя персонална самодейност и с персонални средства българката се занимава с подкрепяне на бедните.

След като обикаля 42 страни на 5 континента, Анна се връщаобратно в Карлово. Умира на 18 февруари 1976 година

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Сабина Иванова Източник: Вдъхновените Анна Ламбрева Пиперкова Исторически музей Карлово
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР