Вдъхновени истории Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света Те

...
Вдъхновени истории Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света Те
Коментари Харесай

Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света

Вдъхновени истории Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света Те се виждат още веднъж 72 години откакто бягат от ужаса на войната  Сабина Иванова 14 декември 2019, 10:18  Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света
Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света
 От скръбта за Царя до Народния съд: фотоси на един доайен
От скръбта за Царя до Народния съд: фотоси на един доайен
 Истории от Варна, които ще ви разчувстван
Истории от Варна, които ще ви разчувстван
 Вижте портрети на забравените българки (СНИМКИ)
Вижте портрети на забравените българки (СНИМКИ)
 Къде в София всяка събота се случва знамение
Къде в София всяка събота се случва знамение
 20 фамилии не желаят да я осиновят. И тогава се появява... Той!
20 фамилии не желаят да я осиновят. И тогава се появява... Той!
 Какво знаете за изкуството да пишем на български (СНИМКИ)
Какво знаете за изкуството да пишем на български (СНИМКИ)
 Колко коства една „ доза благополучие ”? Точно един живот.
Колко коства една „ доза благополучие ”? Точно един живот.

ървия път, когато той приказва с нея е през 1943 година. Давид Вишня незабавно схваща, че Хелън Шпицер не е като останалите пандизчии. Зипи, както я назовават всички е чиста, спретната, носи сако, мирише добре… Тя е тази, която инициира запознанството.

Всичко в обстановката е извънредно. Жена, която може да се разхожда отвън женските пространства ида приказва с мъжете затворници… Без въобще да знае по какъв начин и по кое време е станало, всички към Давид и Хелън изчезват. Това обаче не е случайност, а проект. Двамата се уговарят да се срещнат на същото място, една седмица по-късно.

На уреченото време и място, двамата се срещат в бараките сред крематориум № 4 и № 5. Давид се повишава на спонтанна стълба, направена от пакети с облекла на други пандизчии. В голямо хале, измежду купчини облекла, Хелън е обособила малко пространство, едвам се поберат тъкмо двама души. Тогава Давид е едвам на 17 години. Хелън – на 25.

И двамата са пандизчии от еврейски генезис в лагера Аушвиц, само че имат фаворизиран статут. Първоначално Давид Вишня би трябвало да събира телата на хората, които са се самоубили, до момента в който нацистите не откриват, че е добър артист. Тогава го „ преназначават “ да ги забавлява на събиранията им.

Хелън Шпицер обаче е тази с същинското въздействие: тя е „ графичният дизайнер “ на целия лагер.



Давид и Хелън стават любовници, срещайки се скрито, в тяхното кътче, измежду купищата облекла, едновременно един път месечно. И двамата преодоляват страха, че излагат живота си на заплаха. Чакат с неспокойствие срещите си. „ Тя ме избра “, споделя Давид Вишня, който се е чувствал специфичен.

В началото не приказват доста. Когато го вършат – си споделят късчета от предишното преди войната. Бащата на Давид е работил в операта, само че намира гибелта си във Варшавското гето. Госпожица Шпицер също има музикална просвета – свири на пиано и мандолина, даже учи Давид на унгарска ария.

В идващите няколко месеца един за различен те са бягство от ужаса на Аушвиц. Дори стартират да възнамеряват общия си живот откакто войната завърши и възнамеряват да се съберат след края на войната.

Планът им се реализира. Само че 72 години по-късно.

Докато седи в къщата си в Левитаун, господин Вишня преглежда остарели фотоси.

След края на войната, той се реалокира в Щатите, където продължава да пее на събиранията на локалната религиозна общественост. Понякога изнася речи в библиотеки и пред студенти.

„ Малко хора си спомнят елементи от това време “, споделя господин Вишня.

През януари идната година той, дружно със фамилиите си възнамеряват да отидат до Аушвиц, където господин Вишня е поканен да пее по случай 75-годишнината от освобождението на пандизчиите от лагера. Той чака да има единствено един прочут там. Изчислено е, че едвам 2 000 души, претърпели ужаса на концентрационния лагер са живи през днешния ден.



Господин Вишня счита, че е все по-наложително да си припомняме за жертвите на антисемитизма. Това е огромен поврат за него, защото през целия си живот, той се пробва да не помни предишното, прави всичко допустимо да няма полски акцент, даже в тийнейджърска възраст, един от синовете му схваща, че татко му не е роден в Америка.

Децата и внуците не стопират да окуражават техния татко и дядо да приказва за предишното си обществено. Така през 2012 година, той издава записките си: „ Един глас, два живота: от пандизчия в Аушвиц до 101 парашутна дивизия. “ Именно по този начин фамилията му за първи път научава за неговата обич от Аушвиц. Псевдонимът й в книгата е „ Роза “.

Планът им да се съберат, за жалост, не се случва. Виждат се още веднъж след войната, само че и двамата към този момент са почнали нов живот. С други хора.

„ Как споделяш такава история със фамилията си? “, пита господин Вишня.



Госпожа Шпицер, или Зипи, както я назовава Давид, е една от първите дами, които идват в лагера Аушвиц през 1942 година. Тя идва от Словакия, където е учила дизайн. Отначало тя прави тежка физическа работа, до момента в който върху нея се срутва комин. Тя е настанена в лазаерта на лагера. Там тя не остава незабелязана. Перфектният й немски език, както й обстоятелството, че се занимава с дизайн незабавно й печелят друга позиция.

След като се възвръща, Зипи стартира да прави алената багра, с която се маркират униформите на затворничките, а по-късно – стартира да прави офисна работа и да записва идващите затворнички. Тя състава графика на работничките. Отговорностите й се усилват – само че това й дава повече независимост за напредване на територията на лагера.

Когато идва в лагера, Давид Вишня, в началото събира телата на пандизчии, които се самоубиват. След към месец излиза наяве, че той е надарен артист и нацистите стартират да го викат вечер, с цел да ги забавлява. Скоро по-късно го преназначават в по този начин наречените „ сауни “, където дезинфекцира униформите с Циклон Б.

Зипи вижда Давид и скоро двамата стартират връзка.

В един следобяд на 1944 година, двамата усещат, че това ще е последната им среща. Нацистите стартират да депортират пандизчиите в маршовете на гибелта. Обещават си, че след края на войната ще се намерят във Варшава.



Давид е изпратен в Дахау, като съумява да избяга, откакто удря с лопата по главата един есесовец. Скоро попада на настъпващи американски бойци, които го взимат за преводач и го отдалечават от неговата цел – Варшава.

Междувременно, Зипи е един от последните хора, които напущат Аушвиц. Тя е изпратена в Равенсбрюк, като по пътя, тя отстранява маркировката от униформата си, с цел да се слее с бягащите от Червената войска хора.

Междувременно, Давид отпътува за Щатите и се открива там. На сватбено празненство през 1947 година се среща с жена на име Хоуп, с която подписва брак. Двамата се местят във Филаделфия и той става финансов шеф на издателство за енциклопедии.

Години по-късно двамата се местят в Левитаун. Тогава, напълно ненадейно, негов другар, оживял от Аушвиц се свързва с Давид и му споделя, че Зипи е оживяла. И е в Ню Йорк.

Давид взема решение да се свърже с нея и да я предложения на среща. Двамата се схващат да се срещнат в Ню Йорк, но… Зипи по този начин и не се появява.

Времето минава.

Давид Вишня приказва за претърпяното в Аушвиц пред необятната публика.

През 2016 година, синът на Давид взема решение да инициира за повторно среща сред татко си и Зипи.

Господин Вишня има един въпрос, който го преследва през целия му живот – какъв брой пъти Зипи е избавила живота му в Аушвиц.

Тогава, Хелън споделя заветното „ да “ – тя се съгласява да се види с Давид. 72 години след последната им среща.



Те се виждат още веднъж в приюта, където, е настанена Зипи. Тя е вдовица от 10 години, няма деца.

Тя е с извънредно отслабени зрение и слух. Когато той влиза, тя в началото не го познава. Той обаче доближава лицето си до нейното и тя схваща кой стои против него.

Двамата прекарват дружно два часа.

Когато Давид пита Хелън какъв брой пъти е избавила живота му – тя протяга ръка и разтваря пръстите си.

5 пъти тя подправя документите, в които името Давид Вишня е бил изпратен в газовите камери.

Преди да си тръгне, Хелън моли Давид да й изпее тяхната унгарска ария. Той помни думите.

Двамата не се срещат в никакъв случай повече.

По думите й обаче, тя е удържала на обещанието си и след края на войната отива във Варшава, само че Давид не се появил.

И двамата признават, че в никакъв случай не са спирали да се обичат. Хелън умира на 100-годишна възраст в Ню Йорк през 2018 година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР