Вдъхновени истории Класика в жанра: Натюрморти Изложба събира добре познати

...
Вдъхновени истории Класика в жанра: Натюрморти Изложба събира добре познати
Коментари Харесай

Класика в жанра: "Натюрморти"

Вдъхновени истории Класика в жанра: " Натюрморти " Изложба събира добре познати имена 31 май 2020, 15:40  Класика в жанра: Източник: Галерия Лоранъ
Експозицията „ Натюрморти” е напълно съсредоточена върху един род и новите приходи от него.

В нея по натурален метод се получи сбирка от живописни произведения с по-лирично звучене, заради мощното женско наличие и по-интимната специфичност на натюрморта.

В нея доминират класическата обективност и постановките в обичайния учебно-академичен жанр. Има многообразие и не липсват произведения с по-модерна изразност. Времевите рамки на творбите са необятни.
 Василка Генадиева Еврова (1905 1973), Трапеза, 30-те година на ХХ в.
Най-ранните са от края на 20-те години на ХХ в., преобладаващата част са от 30-те и 40-те, а единици са от 80-те и края на ХХ в. Изложбата се обогатява от съществуването на редки и добре ценени имена, както и от разнообразието на художествени възгледи.

Изненада е появяването на творби от Цана Иванова-Бояджиева и Пьотр Стоянов, а останалите имена са: Елисавета Консулова-Вазова, Славка Денева, Анна Петрова, Тодорка Бурова, Асен Василиев, Страхил Титиринов, Борис Шаров, Светлин Русев, Евгени Бугаев, Христо Форев и така нататък
 Елисавета Консулова Вазова (1881 1965), Ваза с цветя, 1931
Сред цялостното нареждане и работите на дамите художнички, се открояват три голямоформатни натюрморта на Елисавета Консулова – Вазова от началото на 30-те години на ХХ в. Всички с обилни букети в интериорна среда. Балансираните композиции улавят танца на светлината в полутъмни затворени пространства. Богатата живописна материя изобилства от комплицирани живописни тонове, които вплитат в сянката светли отражения.

Едно от платната в изложбата се отличава с непредвидена тематика. Това е двустранният натюрморт на Славка Денева, който с неподправена откровеност ни препраща към натюрморта „ Златни рибки” на Матис. Вдъхновението е помогнало за основаване на истинска авторова интерпретация.

За друго произведение ни е нужна интелектуална настройка, с цел да разберем тънката хармония на комплицираните тъмнокеремидени цветове в ненатрапчивия претекст на Анна Петрова. Автор, който остава в сянката на своя прославен брачен партньор Илия Петров.
 Славка Денева (1929 1984), Аквариума със златните рибки, (двустранна), 60-те година на ХХ в.
Малко ненадейно, тук ще обърнем внимание на една творба, която не би събудила любознанието на фена с обекта си на обрисуване. В нея магарешкият трън не е дословна имитация на действителността, а безплътно видение. Постигнато с избора на топла композиция от розовосиво, виолетово и топло зелено.

Въздушността на средата изиграва съществена роля за нежното лъчение на сцената. Формите и тяхното експресивно изписване с необятна четка придават на работата неналожителен темперамент на рисунка.

От елементи същият резултат може да намерим и в издрасканата в графитено-черно основа в комбинация с ваза на Светлин Русев. На друго място маслената живопис в творбата на Иван Филчев припомня акварел, поради велатурния метод на работа. Не може да подминем работата на Асен Василиев с макове и маргарити в стъклена ваза, които респектиращо припомнят на натюрморт на остарял занаятчия от северната школа. В последващи две творби намираме същата аналогия - това са платната с плодове и керамични съдове на Христо Форев. Не може да пропуснем и гальовен натюрморт с пролетни полски цветя на Тодорка Бурова, очароващи с нежната гама на светлите тонове.

Изложбата "Натюрморти " можете да видите на ул. „ Оборище “ 16 в София. Тя е налична от 27 май до 30 юни 2020 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР