Вдъхновени истории КАМЕРА! РАБОТИ! Снимки от любимите български филми Фотоизложба

...
Вдъхновени истории КАМЕРА! РАБОТИ! Снимки от любимите български филми Фотоизложба
Коментари Харесай

КАМЕРА! РАБОТИ! Снимки от любимите български филми

Вдъхновени истории КАМЕРА! РАБОТИ! Снимки от обичаните български филми Фотоизложба ни придвижва в кино-класиките, снимани в София 6 март 2020, 06:50  Знаменитият цигулар Ара Маликян: България е специфична за мен
Знаменитият цигулар Ара Маликян: България е специфична за мен
 Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията
Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията
 На Шипка е положен първият камък на българската независимост
На Шипка е положен първият камък на българската независимост
 Тази постройка в София има късмет за втори живот
Тази постройка в София има късмет за втори живот
 3D кола, къща и човешки стави: бъдещето идва в София
3D кола, къща и човешки стави: бъдещето идва в София
 Да учиш на български език българчета - в Германия
Да учиш на български език българчета - в Германия
 Българка определена за декан на международен университет
Българка определена за декан на международен университет
 Бисквитеният крал, който желае да стане първенец в Наскар
Бисквитеният крал, който желае да стане първенец в Наскар

"Ще можеш ли да донесеш малко луканка от къщи?
(Демби се замисля): Ако не я изям по пътя! "

"Таралежите се раждат без бодли "

София не като столица, а като снимачна площадка, ще показана в изложбата "КАМЕРА! РАБОТИ " на 9 март от 18:30 в изложба "Синтезис ". Ще можем да забележим определени моменти от обичани български филми по време на работния развой и да погледнем по нов метод на града.

Хилядите метри лента са съхранили емблематични за София улици, здания, паркове, монументи. Някои от тях са непокътнати до през днешния ден в истинския си тип и могат да бъдат разпознати на фотосите.

Други са изменени до неразбираемост, а трети са останали единствено в детските мемоари на няколко генерации.

Селекция от пет незабравими български филми, включени в изложбата, ще бъде показана като част от програмата на 24-тия София Филм Фест във филмо­течно кино „ Одеон “.

СНИМКИ ОТ ЛЮБИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ
Снимки от обичаните български филми  Вдъхновените българско кино София фотоси  Вдъхновените българско кино София фотоси  Вдъхновените българско кино София фотоси  Вдъхновените българско кино София фотоси
Изложбата е въодушевена от книгата „ КАМЕРА! РАБОТИ - Място на фотосите – София “, издание на Българска национална филмотека.

Показа­ните фотографии са подбрани и сканирани особено за изложбата от бога­тия фотографски списък на Българска национална филмотека.

Те показват двадесет и един български кино лентата, сред които: „ Рицар без ризница “, „ Таралежите се раждат без бодли “, „ Любимец 13 “, „ Инспекторът и нощта “ и „ Всичко е обич “.

До навлизането на цифровите технологии, единствените останали свиде­телства за снимачния развой у нас са фотографии с работни моменти, които са скъпа част от сбирките на Българска национална филмотека.

„ Аз не знам какво е благополучие. Знам по този начин - в случай че човек желае нещо да се повтори, значи му е било хубаво. “

"Всичко е обич "

В хода на работата по една кино продукция, снимачният екип и фотографът на те­рен основно са подчертали върху портретите на актьорите, интериорните фотоси и декорите, или на основните епизоди в сюжета.

Снимането навън изисква цялостна централизация и експедитивност в работата, и остава малко време за регистрация на самата локация. Поради спецификата на работата, запазе­ните работни моменти с места от външните фотоси в София са относително малко.

„ Работата по книгата включваше дълъг интервал на селекция – в началото на всички филми, снимани в София, а по-късно на тези от тях, за които на­мерихме подобаващи работни моменти. Издирихме, описахме и сканирахме от истинските фотографски негативи над 400 фотографии.

Финалният асортимент от 244 фотоси беше основан на киноведски разбор на присъстващите в кадър кинематографисти и на градското пространство като среда и участник в съответния кино роман. (…) В коментарните текстове към фотографиите сме се стремили да дадем информация за мястото на фотосите, за създателите зад камерата и за наличието на снимания епизод.

От ежедневната преса и профилираните издания за кино, които също са част от сбирката на Български национален фронт (българска политическа, подбрахме фрагменти от текстове, които предават атмосферата и истори­ята на съответния кадър. “ – споделят съставителите на книгата.

Изложбата ще може да бъде прегледана до 16 април.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР