Вдъхновени истории Как с игла и конец една българка превзема

...
Вдъхновени истории Как с игла и конец една българка превзема
Коментари Харесай

Как с игла и конец една българка превзема света

Вдъхновени истории Как с игла и конец една българка завладява света Боряна Вътова за пристрастеността към модата  Сабина Иванова 29 май 2020, 06:26  Как с игла и конец една българка завладява света Източник: Боряна Вътова, персонален списък
дно 5-годишно момиченце излиза на разходка до пазара с баба си. Там то вижда дребна шевна машина. И се влюбва от пръв взор. Толкова мощно я желае, че когато получава отвод, се тръшва на земята и стартира да плаче. Някой би си споделил, че това е детски каприз. Но ще сгреши.

На идващия ден момиченцето получава дребната шевна машина. И това е един оракулски миг. Защото момичето, което си избира точно този подарък от целия пазар е Боряна Вътова. Тя е един от най-успелите млади български дизайнери. Нейната работа я води в страни по целия свят, а сега тя е измежду финалистите на интернационалния конкурс "International Young Designers Contest ", който ще се организира в Киев, откакто предходната година тя завоюва "Idea Moda ".
 Фото заем: Радослав Делийчев
За вдъхновението, страстите и универсалния език на модата, за Вдъхновените и vesti.bg споделя Боряна Вътова.

Един от най-ярките детски мемоари на Боряна е обвързван с две грамоти на стената. Те са нейната прабаба, която е оповестена от Камарата на занаятчийте за най-хубав крояч и шивач. Макар никой от фамилията на Боряна да не се занимава с мода, тя усеща привличане към шиенето като метод на себеизразяване, метод да запълниш ползотворно времето си, да създаваш.

Талантът ѝ е повече от безспорен.

Това, което същински я вълнува са контрастите във всичките им форми и по какъв начин на пръв взор две несъвместими неща могат да намерят общ език в света на модата.

Колекцията, с която Боряна ще се яви в Киев е на тематика „ Космос-Студена война “.
 Фото заем: Радослав Делийчев
„ Използвам точно тези тематики, тъй като наподобява, че двете нямат доста общо. Контрастът, който взех решение да задам, идва от това, че ние знаем доста малко за вселената. Там се основават доста форми, които не са познати за нас. Всички виждаме и чуваме за космоса, само че в никакъв случай не сме били там, доста малко хора са се докоснали до него .

Дрехите ми са въодушевени от скафандрите. Моделите, които са въодушевени от студената война също са в студената гама: синьо, кобалтово… Кройката на Студената война е по-делова. Това е и метафора на епохата: заставаш и има борба, само че тя е на психическо равнище. Тя е като дух, минава около теб .
 Боряна Вътова
Това, което желая да покажа с сбирката ми е, че с моделите не би трябвало да са крещи. Когато жена, облечена в моята сбирка влиза в стаята тя прави усещане на по-късен стадий. Тоест, ти забелязваш не дрехата, а индивида, който я носи. Не желая дрехата да има индивида. С сбирката ми желая да подчертая силата на индивида.

Да съчетава на пръв взор несъвместими неща е в кръвта на Боряна. Такава е мъжката ѝ сбирка, инспирирана от гробищния парк на Милано. „ Когато влезеш там, виждаш големи паметници, по 2-3 метра, направени от мед или мрамор. Това, което ме впечатли е, че на всички места има история – на живота на индивида или на предците му .

Виждайки този монумент, лицето, усещаш историята на хората там. Един от тези, които доста ме впечатли беше на двама мъже, които се целуват, а жена е застанала сред тях и се държат за ръце.

В следствие разбрах, че това са двама братя, които имали извънредно мощна духовна връзка. А до тях постоянно е била майка им “.

Когато работи, Боряна постоянно потегля с една концепция, само че от време на време крайният резултат е изненада и за нея самата.

Благодарение на модата, Боряна има опция да обиколи света. Едно от най-екзотичните места, на които я води е Нигерия. Там Боряна преподава европейска мода. Срещата сред двете култури дава доста на Боряна.

„ В момента приготвям сбирка, въодушевена от срещата ми с африканската просвета. Хората там са доста шарени, доста цветни. Но е належащо да се отдели доста време за самото изследване на племето игбо и актуалната архитектура. “
 Боряна Вътова преподава в Нигерия
Това, с което Боряна си потегля от Нигерия е умеенето да благодари за живота, който има. И счита, че в случай че по-често го вършим, животът ни ще протече по-добре.

„ Мисля, че свикнахме доста да разхищаваме и да не пазим, свикнахме да консумираме прекомерно бързо и прекомерно доста: храна, техника, мода. Годността на техниката преди е била по-дълга. Същото е и с облеклата, в този момент „ животът “ им е доста по-кратък. Това пренасищане се срина. И започваме да оценяваме доста повече естествените материи, ръчната направа, да виждаме качествената работа, която остава по-дълго във времето, тъй че да се радваме повече на нещата, които имаме. “

А за състезанието в Украйна Боряна споделя: „ Не съм си основала упования за състезанието в Украйна, само че си сътворих страсти. Има неспокойствие, че представям България, себе си и университета, който приключих. Но чувството, че са те избрали на такова равнище ми дава самопризнание за работата ми.

За да береш плодовете на нещо, би трябвало доста да работиш. Имало е моменти, в които не съм спяла, не съм се хранила, не съм обръщала внимание на околните ми, само че гладът, който изпитвам, може да бъде сит от модата. И това ме стимулира да не преставам . “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР