Вдъхновени истории Георги, който забравя болестта, за да помага на

...
Вдъхновени истории Георги, който забравя болестта, за да помага на
Коментари Харесай

Георги, който забравя болестта, за да помага на другите

Вдъхновени истории Георги, който не помни заболяването, с цел да оказва помощ на другите Как един млад българин преодолява себе си за благотворителни дела 7 февруари 2020, 08:09  Георги, който не помни заболяването, с цел да оказва помощ на другите
Георги, който не помни заболяването, с цел да оказва помощ на другите

" Мръсна разходка " може би е отговорът на значим въпрос
 Последният глух филм на Чаплин
Последният глух филм на Чаплин
 Семена вместо ресто дават в Аржентина
Семена вместо ресто дават в Аржентина
 Тези хора откриват избавление в цирка
Тези хора откриват избавление в цирка
 Рекордьорът Весо Овчаров за полета към фантазиите
Рекордьорът Весо Овчаров за полета към фантазиите
 Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за проучване на водата
Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за проучване на водата
 Младият сирийски режисьор, който стартира нов живот в България
Младият сирийски режисьор, който стартира нов живот в България

разничната еуфория завърши, а с нея и всички благотворителни акции, които се случват към празниците.

Днес обаче Ирина Люцканова показва за Вдъхновените едно неизмеримо момче, Георги, което с раждането си се сблъсква с тежка диагноза.

Георги е мъчно преносим. Но това не го стопира да оказва помощ на другите, събира средства, подарява, отваря сърцето си за хората в потребност. Вижте целия роман на Ирина Люцканова.

"През годините на моята работа като събитиен управител по време на Коледните акции постоянно съм си задавала въпроса – какъв персонаж би трябвало да е индивидът, който влиза в ролята на дядо Коледа? Дали ролята на положителния дъртак изисква друга отговорност и отношение? Дали всеки може да бъде дядо Коледа? И в последна сметка какъв брой огромно би трябвало да бъде сърцето на дядо Коледа?

И както постоянно, когато човек търси отговори на значими за него въпроси, те идват, само че маскирани като знак , преживелица или преплетени в нечия персонална история, на която попадаш. Така „ инцидентно “ се сблъсках с историята на Георги Симеонов. Едно нормално момче от Горна Оряховица с невероятни каузи, чието сърце тупти за добрините.
 Георги
В гърдите си Георги носи сърцето на същинския дядо Коледа!

Георги е с диагнозата „ детска церебрална парализа “ и с 55 % неработоспособност. Тази нелека орис спохожда момчето още при раждането му и до през днешния ден отговорни за неговото положение няма. В първите години на детството си Георги е имобилен, само че по-късно съумява да проходи.

Георги е друг и се усеща по този начин по простата причина, че не може да прави нещата като останалите. В всекидневието си среща усложнения поради физическите си проблеми, не може да стои дълго време прав, мускулите му се схващат. Най-трудният интервал в живота на Георги е загубата на татко му .

Преживява тежко неналичието на главата на фамилията си, плаче и е на ръба на отчаянието. Когато сълзите му пресъхват, Георги взема решение да се активизира и да стартира да си търси работа, с цел да оказва помощ материално на околните си . След една година ориста го среща с Иван Стефанов, индивидът който му гласоподава доверие и го назначава на работа.

И до ден сегашен Георги е извънредно признателен за тази поддръжка. В сложните за него моменти си споделя, че просто би трябвало да продължи напред. Само още една дребна крачка напред. Крепи го вярата в Бог и добрината на хората. Сблъсква се с нея най-много в празничните дни по Коледа.
 Георги като дядо Коледа
Всичко стартира преди 6 години, когато негови другари от Русе му описват историята на едно момче в инвалидна количка, за което се грижат възрастните му баба и дядо.

Историята хваща за гърлото Георги и той отива на място, с цел да се запознае с момчето . Нуждата от външна помощ и поддръжка за това семейство е належаща и Георги признава, че в оня миг даже се е разплакал от безизходицата, в която живеят тези хора. Тогава взема решение да направи нещо, с цел да помогне.

Преценява, че две от най-силните му качества като персона са неговия артистизъм и любов към хората и в случай че ги впрегне в нещо градивно може да оказва помощ. Често забавлява приятелите си и сътрудниците на майка си като ги кара да пеят, да танцуват и рецитират. Хрумва му концепцията, че може да събира пари като влезе в ролята на дядо Коледа.

Така към този момент 6 следващи години оказва помощ на хора в неволя като подарява парите, събрани от коледната акция.

Дарил е пари за лекуването на Росен Атанасов, оказал помощ е със средства на Алекс, Виктория, Пеньо, Марияна и е направил подаяние на манастира „ Свети Николай “, село Арбанаси. Фирмите и фамилиите, при които върви, знаят каква е идеята на Георги и всеки преценя какъв хонорар да му даде. Но всички тези хора са обединени от общата идея, с която ги заразява Георги и отварят сърцата и домовете си за положителното и емпатията.

Усещането да съм дядо Коледа за мен е ужасно прекарване, тъй като хем нося наслада на дребни и огромни, хем пък оказвам помощ на човек в неволя .

Да, усещам се друг от другите съперници, само че аз не излизам, с цел да крънкам пари или да спечелвам. Правя това, с цел да оказа помощ “, споделя Георги.

Любовта на дечицата го зарежда и му дава сили да продължи да се занимава с тази нелека за него активност. Защото за човек, който има проблеми с краката е същинско тестване да стои изправен и да се движи. Най-голямо предизвикателство е натовареният график по време на празниците, когато би трябвало да се придвижва от едно място на друга за доста малко време.

Но и тук като с махване на вълшебна пръчица се появяват помощниците на дядо Коледа, които впрягат елените в шейната и водят положителния дъртак по домовете. Защото положителното е заразно и се предава . Защото положителното към момента живее в сърцата на бедните и отрудени хора.

След като подари средствата, Георги продължава да поддържа връзка с тези, на които е оказал помощ. Момчето счита, че помощта му се показва освен в даряването на пари, само че и в човешката поддръжка, топлина и заинтригуваност.


Интересно ми е да схвана какъв е главният претекст на Георги в неговата персонална идея „ Дядо Коледа “.

„ Защото знам какво е да си болен и да нямаш пари за лекуване “, отговори ми простичко Георги. И тук се сетих за думите, написани от българския обществен психолог Иван Хаджийски в „ Оптимистична доктрина за нашия народ “:

„ Нима не е правилно: когато някой се похвали, че работи в благотворително сдружение, ние го питаме със надлежно смигване:
– Е, пада ли нещо? “

Да, премията за Георги и всички бойци на тихия фронт като него е голяма! И не е материална, а доста по-голяма! Един живот, цялостен със смисъл и топлота, безгранична наслада от шерването и едно сърце , цялостно с обич. Сърцето на дядо Коледа! "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР