Вдъхновени истории Децата в калъп: кои са и имат ли

...
Вдъхновени истории Децата в калъп: кои са и имат ли
Коментари Харесай

Децата в калъп: кои са и имат ли шанс в училище?

Вдъхновени истории Децата в шаблон: кои са и имат ли късмет в учебно заведение? Кунка и Нина, които желаят образователните материали да оказват помощ повече в усвояването на материала  Сабина Иванова 15 ноември 2019, 07:06  Децата в шаблон: кои са и имат ли късмет в учебно заведение?
Децата в шаблон: кои са и имат ли късмет в учебно заведение?

" Прозренията на Раковски " - историята на един бунтовник
 Да имаш втори живот след трансплантации: Георги Пеев
Да имаш втори живот след трансплантации: Георги Пеев
 Да осиновиш дете в България: историята на Яна
Да осиновиш дете в България: историята на Яна
 Последната ария на Джордж Майкъл
Последната ария на Джордж Майкъл
 Градинарят на Моне: по какъв начин се съживява легенда
Градинарят на Моне: по какъв начин се съживява легенда
 Крахът на комунизма в фотоси на български фотограф
Крахът на комунизма в фотоси на български фотограф
 Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия
Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия

огат ли децата със специфични просветителни потребности да се впишат в системата на образованието ни?

Могат ли учениците с дисграфия и диспраксия да усвоят образователния материал?

Това не е същинският въпрос.

Истинският въпрос е – по какъв начин да създадем по този начин, че децата ни да имат късмет за обучение, когато са разнообразни .

Кунка Великова Нина Димова са от тези хора, които в неразрешените проблеми виждат благоприятни условия. Ето по какъв начин едно „ изчезнало звено “ в просветителната ни система до тук – приспособени материали за децата, които срещат компликации при асимилиране на образователния материал, става вдъхновението им не да се концентрират върху това какво не е направено, а да работят .
 Кунка Великова
„ Нашата задача е да създадем ученето мотивиращо, прелестно и допустимо за всяко дете. За множеството деца със специфични потребности или със усложнения в усвояването на образователния материал обичайния способ на учене, основано на хартиени пособия, самичък по себе си не работи “, описват Кунка и Нина и допълват: „ В чужбина експертите, които работят с тези деца, разполагат с избор от стотици материали за работа с съответни положения, а в България на процедура липсват обучителни пособия, създадени в сходство с нашата просветителна система или приспособени към нея. Тук видяхме опция да бъдем потребни с нашите “неща сдуша”, обучителни материали основани на методите на образование посредством игра. “

Срещите с родители, деца и учители убеждават Кунка и Нина, че е нужна смяна в просветителната система – просто тъй като не всички деца са идентични.

Необходимо е преди всичко да променим отношението си и да одобряваме всички деца с доста схващане и обич, без значение от това какви са техните благоприятни условия “, описват още те. „ Когато приказваме за приобщаващо обучение е значимо да приспособяваме средата към потребностите на съответното дете, а не противоположното - да се опитваме да вкараме детето в съществуващия шаблон. “
 Николинка Димова
Дали пътят, по който са избрали да вървят Кунка и Нина е верният? За тях потвърждението идва от най-хубавото допустимо място. „ Когато експертите, които работят с деца със специфични потребности видяха в нас опция да получат това, което им би трябвало в работата, без да е належащо да приспособяват, нагаждат, събират, търсят, съчетават разнообразни принадлежности и пособия, с цел да улеснят и подобрят работата си, ние осъзнахме, че това което вършим има доста по-голям, бездънен смисъл “, спомнят си още Кунка и Нина.

Трудностите са част от пътя. Възприемаме ги не толкоз като спънки, колкото като благоприятни условия и уроци и по този начин по-лесно се оправяме с тях. Успяхме да съберем страховит екип, на който може да разчитаме в сложни обстановки. Всеки един от тях е на мястото си и способства за триумфите на “Неща с душа “, допълват още те.

Те имат метод да се стимулират, който в никакъв случай не ги предава. „ Вдъхновяваме се най-много от детското въображение и от новите трендове в образованието и ранното детско развиване. Много ни оказва помощ противоположната връзка на експертите и на учителите. А най-лесният метод да презаредим е един диалог с децата. “
 Образователните игри на
Мечтата на Кунка и Нина е просветителните материали, които вършат да имат трайно приложение в просветителната система и да доведат до положителна смяна.

„ Надяваме се след 10 години приобщаващото обучение в България да съумее да реализира задачата си - а точно всяко дете да има достъп до верните запаси и поддръжка, с цел да се учи и да успее. Надяваме се и нашият план да е съдействал за повишение качеството на образование на децата и техните университетски и извънакадемични триумфи. “
 Образователните игри на
Кунка и Нина са насърчени от участници в ПРОМЯНАТА да аплайват за Акселератора с плана „ Неща с душа “. Резултатът – те са измежду петимата финалисти, които ще продължат напред.

Едно е несъмнено, че от това съревнование има един огромен победител – и това са нашите деца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР