Вдъхновени истории Бавно. За ритъма, в който също може да

...
Вдъхновени истории Бавно. За ритъма, в който също може да
Коментари Харесай

Бавно. За ритъма, в който също може да се живее

Вдъхновени истории Бавно. За ритъма, в който също може да се живее Светлозар Желев показва алманах с разкази  Сабина Иванова 20 април 2020, 08:00  Бавно. За ритъма, в който също може да се живее Източник: facebook.com/svetlozar.zhelev
секи лингвист, музикант или състезател ще ви удостовери, че в случай че искаш да бъдеш добър в специалността, би трябвало постоянно: да практикуваш, да репетираш, да тренираш.

Иначе - наученото се не помни.

Същото е и с бавното живеене. Ако не го практикуваш постоянно, не си спомняш по какъв начин тъкмо да го правиш още веднъж.

Добрата вест е, че насладата от живота е нещо, над което всеки от нас може да работи. А един от най-хубавите способи за това е с литературата.

Четенето е обред. Начин за час, два - даже повече, да бъдем на доста места, доста животи, доста времена, а в това време - останалият свят е комплициран на пауза.
 Светлозар Желев
Именно в миг, в който желаеме или не, се замисляме за темповете, с които живеем идва сбирката истории " За бавното живеене и насладата от живота ".

Светльо Желев е подбрал текстове, изявленията и диалози с имена като Георги Господинов, Любен Дилов-син, Капка Касабова, Александрина Пендачанска, Георги Тошев, Гергана Турийска и доста други.

„ В тази книга има доста от мен – текстове, които съм писал през годините, мисли, които съм споделял. Има изявленията, в които споделям какво ме вълнува.

Има текстове от мои другари, които особено поканих да се включат в това странствуване. Много от тях познавате в другите им битности, други пък евентуално ще чуете и прочетете за първи път, само че от всеки един има доста какво да научим.

Те имаха цялостната независимост на изложение, сами да изберат формата, стила, жанра, езика, с които да споделят нещо от себе си. Най-важното от всичко е тяхната неподправена откровеност “, споделя Светлозар Желев.

„ Трудно е да бъдеш господ “, или какво да спрем, какво да махнем от живота си, с цел да стартираме да живеем по-бавно

Светлозар Желев

Отговора всеки може да си го даде самичък – всичко, което не ни харесва, всички неприятни страсти от неща, които вършим по обвързване, да спрем да се срещаме с хора, които не харесваме, или да ограничим контактите с тях дотолкоз, доколкото го изискват работата ни или животът. Всичко се дължи на това какъв брой доста неща си предизвикваме, преследвайки нещо. Дали в работата и упоритостите си, дали в това да достигнем или съблазним някого, тъй като считаме, че е значимо или забавно, или, че ще повдигне обществения ни статус. Или просто тъй като той е непреклонен и ние би трябвало да го имаме.

В търсене на нови прекарвания, в задъхано гонене на новото, на това, което не познаваме, в опити да бъдем на всички места и да създадем всичко ние започваме да губим най-важните си полезности и почва под краката си. Забравяме най-важните неща, най-смислените си достижения – хората и нещата, които са ни другари и близки, и всичко, което сме постигнали досега. В гонене на дивото губим всичко. Знаете по какъв начин хората споделят, че имат доста малко същински другари, а не съм чувал никой да се пита: „ А какво върша аз за тях, какво съм подготвен да дам, да рискувам, с цел да ги задържа? “.

Защото в едно другарство, също както и в любовта, и в работата, сме длъжни постоянно и непрекъснато да се потвърждаваме, да жертваме част от нас, да вършим взаимни отстъпки и да избираме. Изборът е нещото, което доста постоянно пропущаме да отбележим в връзките с другите. Да направя ли нещо, или да не направя? Да рискувам ли времето си, вниманието си, нещо материално за другар? Всеки ще каже: „ Ама, несъмнено, незабавно! “. Хайде, помислете си отново и си дайте сами на себе си отговор какъв брой пъти не сте го правили. Защото хората сме егоисти. Готови сме да пожертваме всичко, заслепени в нещо без хоризонт, без смисъл и без дълготрайно наслаждение. Разхищаваме страстите си, себе си, отношението си към близки и другари в напразни опити да спечелим някого, който в този миг сме счели за скъп, за „ трофей “.

Такова разхищаване и постоянно придвижване, търсене, само че не в смисъла на търсенето на интелекта, а като неизпитването на наслаждение от това, което имаме, пустотата и незадоволеността, които ни дават чувството за спрялост, когато нещата са спокойни и всичко е наред.

И се хвърляме стремително в случки, които изпиват виталните ни сили. Понякога това е обич – всички знаем детонацията, която предизвиква любовта в цялото ни създание, тътена на адреналина, върховете на щастието и вилнеещите ендорфини, които тя носи.

Разумът няма място тук. Той е безпомощен. Друг път това е опит да съблазним някой човек – поради обществено състояние, авторитет в обществото, поради уважението и завистта на останалите или просто ей по този начин, с цел да си потвърдим, че можем. И след това, като го реализираме, пустотата още веднъж отваря своята паст и ние изпадаме в безтегловността на безспорната празнина, опустошени и незадоволени, тъй като още веднъж в бързане да реализираме задачата сме пропуснали да се любуваме на мига и сега на достигането ѝ ние сме я изгубили, без тя да ни е донесла нищо.

Не знам за какво си го предизвикваме, несъмнено тъй като влеченията и желанията ни са скотски, а оценката, обяснението и виновността са човешки и те убиват всичко свястно и красиво по-късно. Тази безконечна вътрешна битка унищожава щастието и ни оставя обезсмислени. Животът е постоянно другаде.

Но дано се опитаме да живеем живота тук и в този момент.

Искам да ви накарам да се замислим и да си дадем сметка за същински скъпите и значими неща за нас – тези, които обичаме, които ни зареждат, които сме постигнали по пътя си дотук. Искам да ви накарам да се замислим и да си дадем сметка за същински скъпите и значими хора за нас – тези, които си костват. Нека да се стараем да си предизвикваме наслаждение и да предизвикваме наслаждение – колкото може повече.

Това ще ни донесе възприятието за цялост, комплектност и съвършенство и насладата от мига. Трябва да намерим трите ни най-любими неща, които ни зареждат, които обичаме и имаме потребност от тях. Моите са четенето на книги, срещите с другари и пътуванията.

Премиерата на " За бавното живеене и насладата от живота " ще бъде на 21 април.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Сабина Иванова Изпрати твоята история .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар Вдъхновените  1
Вдъхновено от ковид: "Декамерон 2020 "
 1
Кръвна група:любов. Тази двойка ще ви накара да се замислите
 1
Да избереш България : млад академик се завръща след триумфи зад граница
 1
Българи като типичен картини - нов тренд в интернет
Последни  915 случаи на COVID-19 у нас, нова жертва на вируса 915 случаи на COVID-19 у нас, нова жертва на вируса  Светлозар Желев Бавно. За ритъма, в който също може да се живее  Гугъл приготвя лична дебитна карта Гугъл приготвя лична дебитна карта  Милен Цветков почина в жестока злополука Милен Цветков почина в жестока злополука  Масово преселение за празниците в Априлци Масово преселение за празниците в Априлци  Снимката е архивна Километрични опашки и двама задържани на входовете на...  Кои са хората, които оставят храна на нуждаещите се? Кои са хората, които оставят храна на нуждаещите се?  Любов по време на пандемия: Ваня и Жени Джаферович Любов по време на пандемия: Ваня и Жени Джаферович  Урсула фон дер Лайен: Българското държавно управление прояви мощна воля и не затвори църквите Урсула фон дер Лайен: Българското държавно управление прояви...  894 са доказаните случаи на COVID-19 у нас 894 са доказаните случаи на COVID-19 у нас  Пеевски с великденски привет към медиците: Да знаят, че постоянно ще бъда до тях! Пеевски с великденски привет към медиците: Да знаят...  Гел за ръце на спирките в Париж: Мярка за след карантината Гел за ръце на спирките в Париж: Мярка за след...  Тръмп: Китай да понесе последици, в случай че е бил умишлено виновен за ковид Тръмп: Китай да понесе последици, в случай че е бил...  Мрачен връх на инфектирани с COVID-19 в Европа Мрачен връх на инфектирани с COVID-19 в Европа  Кирил Домусчиев поздрави българите за най-светлия християнски празник Кирил Домусчиев поздрави българите за най-светлия...  Почина огромният баскетболен треньор Станислав Бояджиев Почина огромният баскетболен треньор Станислав Бояджиев  Как се избавят животи в изключително състояние? Как се избавят животи в изключително състояние?  Снимката е илюстративна Очи в очи със болестта: Разказ на медици от УМБАЛ...  Онлайн концертът на Лейди Гага събра 127 млн. доларa Онлайн концертът на Лейди Гага събра 127 млн. доларa  Част от Вдъхновено от ковид: "Декамерон 2020 " Всичко от през днешния ден Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Борисов: Стоката от затворените борси да отиде за бедните Борисов: Стоката от затворените борси да отиде за бедните  Българските лекари: Нека да не трансформираме лечебните заведения в морги Българските лекари: Нека да не трансформираме лечебните заведения в морги  Урсула фон дер Лайен: Възрастните хора да останат в изолираност до края на годината Урсула фон дер Лайен: Възрастните хора да останат в изолираност до края на годината  Мутафчийски: Напът сме сами да провалим всичко Мутафчийски: Напът сме сами да провалим всичко  81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин 81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин  Денят, в който България полетя в космоса Водещи вести  915 случаи на COVID-19 у нас, нова жертва на вируса 915 случаи на COVID-19 у нас, нова жертва на вируса  Снимката е архивна Километрични опашки и двама задържани на входовете на София  Масово преселение за празниците в Априлци Масово преселение за празниците в Априлци  894 са доказаните случаи на COVID-19 у нас 894 са доказаните случаи на COVID-19 у нас  Урсула фон дер Лайен: Българското държавно управление прояви мощна воля и не затвори църквите Урсула фон дер Лайен: Българското държавно управление прояви мощна воля и не затвори църквите  <p>Постоянният адрес не е съображение да се върнеш в София след Великден</p> Маринов: Днес ще обсъдим ограниченията за прибиране в София след празниците  Тръмп: Китай да понесе последици, в случай че е бил умишлено виновен за ковид Тръмп: Китай да понесе последици, в случай че е бил умишлено виновен за ковид  Кои са хората, които оставят храна на нуждаещите се? Кои са хората, които оставят храна на нуждаещите се?  Мрачен връх на инфектирани с COVID-19 в Европа Мрачен връх на инфектирани с COVID-19 в Европа Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР