Вдъхновени истории Бащата на добрия войник Швейк и още над

...
Вдъхновени истории Бащата на добрия войник Швейк и още над
Коментари Харесай

Бащата на добрия войник Швейк и още над 1000 разказа

Вдъхновени истории Бащата на положителния боец Швейк и още над 1000 описа На 30 април е роден писателят Ярослав Хашек 30 април 2020, 06:00  Жената, която написа
Жената, която написа " Чернобилска молитва "
 Слънчевото момиче на българската лирика
Слънчевото момиче на българската лирика
 Двамата гении, които умряха в един и същи ден и година
Двамата гении, които умряха в един и същи ден и година
 Заразно положително: един мъж, 100 години и 100 обиколки
Заразно положително: един мъж, 100 години и 100 обиколки
 Кръвна група:любов. Тази двойка ще ви накара да се замислите
Кръвна група:любов. Тази двойка ще ви накара да се замислите
 Да избереш България: млад академик се завръща след триумфи зад граница
Да избереш България: млад академик се завръща след триумфи зад граница
 Българи като типичен картини - нов тренд в интернет
Българи като типичен картини - нов тренд в интернет
 Мода от входа: български жанр в Инстаграм
Мода от входа: български жанр в Инстаграм

- Убили са нашия Фердинанд - рече прислужницата на господин Швейк, който беше напуснал преди години военната работа, откакто дефинитивно бе провъзгласен от военната лекарска комисия за глупак, и в този момент се прехранваше от продажба на кучета - грозни нечистокръвни изроди, на които измисляше най-благороден генезис.

Независимо от това си занимание той страдаше от ревматизъм и таман в тоя момент разтриваше коленете си с оподелдок.

- Кой Фердинанд, госпожа Мюлерова? - запита Швейк, без да прекъсне да разтрива коленете си. - Аз зная двама Фердинандовци. Единият слугува у дрогериста Пруша и един път по простъпка изпи шише с лекарство срещу косопад, а също така познавам и Фердинанд Кокошка, дето събира кучешки лайна. И за двамата няма какво да се съжалява.

Това е началото на една от книгите, които всеки би трябвало да прочете най-малко един път през живота си.

"Приключенията на положителния боец Швейк през Световната война " е освен класика, героят се трансформира в нарицателно. Подобно на българския воин "Бай Ганьо ", от който в езика ни е навлязъл термина "байганьовщина ", в чешкия език има дума "швейковщина ".

На 30 април 1883 година в Прага е роден бащата на боеца Швейк - Ярослав Хашек.

Jaroslav Hasek
Публикувахте от Dobry Wojak Szwejk в Сряда, 3 август 2011 година
Писателят остава вечно в историята с безсмъртния си разказ. Той е ентусиазъм на филми и пиеси.

Хашек произлиза от семейство без особени финансови благоприятни условия - бащата е безпаричен преподавател по математика и набожен маниак. За страдание, той има и още един недостатък - алкохола. Отива си рано от света, като обрича фамилията на още по-голяма мизерия. Майката, наследничка на благороднически жанр би трябвало да се грижи сама за трите си деца.

Още в ранните детски години на бъдещия публицист е открито, че той има и сърдечни проблеми - всичко това се натрупва в фамилията, а Ярослав прекарва доста време на село, при родителите на майка си.

Гимназиалните години на Хашек не са по никакъв начин лесни. Момчето е изключено от гимназията му поради връзки с анархисти.

След като въпреки всичко съумява да приключи междинното си обучение, продължава да учи в Търговската академия, като за малко работи в дрогерия на улица "К о кошка ", редактор е на разнообразни издания, даже за известно време е продавач на кучета.

През 1915 е мобилизиран в австро-унгарската войска и е изпратен на фронта. Той обаче счита, че няма безусловно никакъв смисъл да се бие за империята и непринудено се предава в съветска плен.

Противоречив интервал в биографията му е обстоятелството, че през 1918 година по едни или други аргументи става част от Червената войска и се завръща в страната си едвам при започване на 20-те години на предишния век, като незабавно по-късно става член на социал-демократическата партия.

Само до Първата международна война, Хашек има над 1000 описа. През 1921 година обаче, стартира издаването на книгата, която ще остави създателя в историята.

"Приключенията на положителния боец Швейк през Световната война ". Книгата е преведена на над 50 езика, а илюстрациите, направени от Йозеф Лада също се трансформират в класика.

Творбата остава незавършена, защото Хашек умира при започване на 1923 година в резултат на сърдечното си заболяване.

Швейк
Публикувахте от Dobry Wojak Szwejk в Вторник, 16 юли 2013 година
Според рецензията, "Приключенията на положителния боец Швейк през Свеовната война " се подрежда измежду най-хубавите сатирични творби на 20 век.

В описа има доста случки и хора, въодушевили събития и персонажи в самия роман.

Макар да е книга за приключенията по време на войната - самият Швейк прави всичко допустимо да избегне въоръжения спор, освен това - налудничавото му държание и небивалите му истории са в положение да вбесят всички, с които той комуникира.

Ето и няколко цитата, които сигурно ще ви накарат да посегнете към книгата, в случай че към момента не сте го създали:

"Нашият поручик Маковец постоянно ни споделяше: „ Без дисциплинираност, тъпанари, не може, без нея ще вземете да се катерите по дърветата като маймуни. А службата, идиоти с идиоти, ще ви направи хора. “ И не е ли правилно? Представете си някакъв парк, да речем, на Карлака, и на всяко дърво по един боец без дисциплинираност. От това постоянно ме е било най-вече боязън. "

"Адвокатът през вчерашния ден споделяше, че щом съм бил приет един път за безумен, това трябвало да ми държи влага за цялостен живот. "

„ Книгата, господа, съставлява от себе си голям брой друго нарязани листове хартия с друг формат, които са напечатани и събрани на едно, свързани и стуткалени. Да. Знаете ли, господа, какво е туткал? Туткалът е лепило. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР