Вдъхновени истории Български студенти - финалисти на конкурс на Microsoft

...
Вдъхновени истории Български студенти - финалисти на конкурс на Microsoft
Коментари Харесай

Български студенти - финалисти на конкурс на Microsoft

Вдъхновени истории Български студенти - финалисти на конкурс на Microsoft Кристиян Вачев и Калоян Мънев селектирани измежду 28 тима  Сабина Иванова 12 май 2020, 06:37  Моника Чалъкова:
Моника Чалъкова: " След всяка последваща книга човек се трансформира "
 Жест към племето чокто, който ирландците върнаха след век
Жест към племето чокто, който ирландците върнаха след век
 Двете вълшебни кутии, от които излизаше тон и картина
Двете вълшебни кутии, от които излизаше тон и картина
 Момчето, което избира морето. И Военноморските сили
Момчето, което избира морето. И Военноморските сили
 Слепият дърводелец: историята на този мъж ще ви изуми
Слепият дърводелец: историята на този мъж ще ви изуми
 Да направиш немислимото: дамата, трансформирала вековни обичаи
Да направиш немислимото: дамата, трансформирала вековни обичаи
 Отвъд егото: монахинята, която поставя дзен в паница
Отвъд егото: монахинята, която поставя дзен в паница
 Не рисувате? Този италиански художник ще ви въодушеви да започнете
Не рисувате? Този италиански художник ще ви въодушеви да започнете

ристиян и Калоян са студенти в Софийския университет, които несъмнено няма да си спомнят 2020 година единствено с световната пандемия.

За двамата другари това ще бъде годината, в която са финалисти в интернационален конкурс за нововъведения в образованието - „ The next AI Guardians”, проведен от Microsoft.

Проектът, с който двете момчета от България стигат до финала се назовава „ Leaf “ (Листо)..

Как образованието въодушевява Кристиян и Калоян, какво се надяват да реализират на финала на 18 юни и дали ще останат в България, финалистите ни в състезанието описват пред Vesti.bg и Вдъхновените.

Компютрите като магическа мощ
 Кристиян Вачев
И Калоян, и Кристиян усещат още от дребни, че точно компютърните науки ще бъде призванието им. „ От дребен са ми забавни компютрите. Както на доста деца ми беше забавно просто да играя игри. В седми клас започнах да изучавам програмиране “, споделя Калоян, а Кристиян добавя: „ В 11 клас осъзнах, че в случай че не аз, то няма кой да налее нужното познание в главата ми.

Тогава взех образованието си в свои ръце - нещо към което с плана си се опитваме да подтикнем всички младежи да създадат същото. Започнах самичък да диря курсове, академии… ментори. Това което ме притегли най-вече в компютърните науки е, че те са като магическа мощ. Само със своите умения, човек може да осъществя концепциите си и да доближи до безграничен брой хора. “
 Калоян Мънев
Именно това предпочитание да бъдеш самодеен и да запълниш неналичието на познание там, където обичайна система не може да го даде, се трансформира в корена на "Leaf " планът, който ще впечатли Microsoft.

Kонкурсът

Кристиян схваща за състезанието от мениджъра му, който знае, че той има голям интерес в областта на изкуствения разсъдък и образованието.

Препраща му публикация и по този начин ползата на Кристиян да се включи се разпалва, а след това – „ предава нататък “ ентусиазма и на Калоян.
 Автор на илюстрацията: Марина Накова
Техният план може да се дефинира като „ дърво на знанието “, тъй като разрешава просветителните цели да бъдат проведени в клъстери, наречени „ възли “. Всяко листо от дървото съставлява онлайн материал (видео, публикация и т.н.). Ученикът, благодарение на учителя, би трябвало да откри с каква информация да го запълни, тъкмо както в всекидневието и бъдещия си професионален живот самичък избира източниците си на информация. След проучването на всеки клъстер, логаритъм, основан на изкуствен интелект, ще генерира въпроси по тематиките в него. С отговорите на този тест ученикът самичък може да откри равнището на добитите познания от съответния „ възел “, а учителят - да даде насоки тъкмо там, където има пропуски в усвояването на материала. Учениците, които са получили висок резултат при „ изпита “, могат да оказват помощ в образованието на останалите и по този начин да образуват „ дърво на знанието “ си.
 Автор на илюстрацията: Марина Накова
На първия стадий от състезанието имат право да вземат участие 28 тима от Европа и Близкия Изток.

На втория минават цели 20. На финалния, трети стадий обаче са позволени едвам 6 тима. Единият от тях е българският. Финалът на състезанието ще бъде на 18 юни и ще се организира онлйан. Тогава Крис и Калоян ще знаят – дали „ Leaf “ е съумяло да вземе първата премия.

Те обаче споделят, че за тях доста по-ценен опит е бил пътят към финала. Макар въпреки всичко да е съревнование и всички да се борят за класиране, най-ценното, което двамата студенти ще вземат е опита – а също по този начин и контактите с всички ментори, като да вземем за пример Преслав Наков и Георги Къдрев, които са помагали по пътя им към последната фаза на надпреварата.

България на опциите

Независимо от изхода на надпреварата - и Калоян, и Кристиян са на мнение, че където и да пътуват, биха осъществили капацитета си у нас. „ Харесвам да пътувам и да се срещам с други култури, само че в никакъв случай не съм желал да работя и да сътворявам на друго място. В България има доста неща за “оправяне”, само че ние виждаме това като опция да създадем нещо значимо с времето си, вместо просто да работим “, споделя Крис и добавя: „ Нещо, което хората може би не осъзнават е, че имаме страхотни благоприятни условия в България.

Имаме експерти на международно равнище. А най-хубавото е, че защото страната ни е дребна, хората се поддържат и са доста по-достъпни.

През последните месеци имах удоволствието да си приказвам с хора на управителни позиции от разнообразни сфери, за които бях просто един студент. Нещо, на което един другар, който работи в Лондон постоянно се изненадва, казвайки че там просто никой няма да ти обърне внимание, в случай че не си “някой”. Калоян счита, че днешният свят предлага опцията да успееш на интернационално равнище – без да напускаш страната си. „ На мен ми харесва тук, срещнал съм страхотни хора и сигурно съм научил доста без да ми се постанова да добивам опит в чужбина. Наистина имам вяра, че човек може да успее където и да е.

Освен това светът е малък… в днешно време не е проблем да се свържеш с който и да е от разстояние, да обменяте хрумвания и опит.

Ако приказваме за работа, още веднъж има варианти да останеш тук, да трупаш опит от чужбина - отдалечена работа, работа за задгранична компания. “

Целите
 Автор на илюстрацията: Марина Накова
И Крис, и Калоян считат, че тяхното „ Leaf “ ще бъде един същински сполучлив план в случай че стимулира учениците да търсят повече информация. За двамата студенти ученето не значи просветителна степен, клас или равнище – то е блян, а също по този начин: завещание. „ Човек не би трябвало да стопира да мисли за образованието, даже откакто приключи “, споделя Калоян и добавя: „ В последна сметка след него идват идващите. Аз персонално имам дребен брат, който сега е 7-ми клас и доста бих се радвал нашата работа да успее да стимулира него и всички негови връстници, като в действителност им покаже къде биха им били потребни нещата, които се учат в учебно заведение. “

Крис споделя, че желае да види смяна към по-добро с плана им: „ Наистина ще е ужасно в случай че с нашата малко по-различна концепция за образователен развой мотивираме учениците да бъдат по-проактивни в личното си образование, като извличат допустимо най-вече от времето, материалите и техните учители. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР