Вдъхновени истории Български принос в нови маски срещу COVID-19 Нова

...
Вдъхновени истории Български принос в нови маски срещу COVID-19 Нова
Коментари Харесай

Български принос в нови маски срещу COVID-19

Вдъхновени истории Български принос в нови маски против COVID-19 Нова разработка може да се окаже основна за работещите на първа линия  Сабина Иванова 13 май 2020, 06:00  Български студенти - финалисти на конкурс на Microsoft
Български студенти - финалисти на конкурс на Microsoft
 Моника Чалъкова:
Моника Чалъкова: " След всяка последваща книга човек се трансформира "
 Жест към племето чокто, който ирландците върнаха след век
Жест към племето чокто, който ирландците върнаха след век
 Двете вълшебни кутии, от които излизаше тон и картина
Двете вълшебни кутии, от които излизаше тон и картина
 Момчето, което избира морето. И Военноморските сили
Момчето, което избира морето. И Военноморските сили
 Слепият дърводелец: историята на този мъж ще ви изуми
Слепият дърводелец: историята на този мъж ще ви изуми
 Да направиш немислимото: дамата, трансформирала вековни обичаи
Да направиш немислимото: дамата, трансформирала вековни обичаи
 Отвъд егото: монахинята, която поставя дзен в паница
Отвъд егото: монахинята, която поставя дзен в паница

Даденост. Това беше за нас всичко преди ковид, единствено че нещо невидимо за очите в действителност ни сподели значителното в живота . И до момента в който учени, вирусолози и експерти се надпреварват с времето, с цел да открият дейно лекуване или ваксина, медицинските чиновници се борят за живота на милиони хора по целия свят. Борят се и за глътка въздух. Която без надеждни защитни средства, може да се окаже съдбовна.

Именно в тази битка се включва Божана от "Air Collective ", интернационална самодейност с над 170 доброволци.

Тя, дружно с екип експерти от България доразвиват към този момент съществуваща в няколко европейски страни концепция за защитна маска, която да обезпечи нужната отбрана на хората от първа линия, които контактуват директно с най-тежките случаи на COVID-19 и не излизат със седмици от инфекциозните отделения.
 Божана Иванова и българският екип
За Vesti.bg и Вдъхновените Божана споделя по какъв начин стартира всичко: „ Първоначално самодейността започва като “DIY Ventilators” и главната й цел беше посредством съдействие на екипи от целия свят да се основат машини за апаратна вентилация на правилото “направи си самичък “. Методът, който самодейността употребява е на отворена групова разработка или работа в съдействие на инженери и различен вид експерти. Той заляга и във философията на доста иновационни центрове. Тъй като аз съм част от "Resonator ", хъб за споделени нововъведения, за мен беше забавно по какъв начин подобен план ще се развие ускорено в спешната обстановка на пандемия. “

Основателят на “DIY Ventilators “ – Салим Вирани, който е основател на редица стратегии за нововъведения във Англия, Африка и Южна Америка е един от главните претекстове Божана да се включи в концепцията за създаване на новаторската маска за многократна приложимост.

Каква е концепцията?

Божана коментира какви са разликите сред продукта, който са основали и досегашните средства за предотвратяване: „ Масовите маски и защитните средства, употребени от медицински чиновници не дават 100% отбрана против COVID-19.

Те покриват лицето отчасти – единствено носа и устата или единствено очите. Много от лечебните заведения в страната, които са получили маски N95 и FFP3 са в непрестанна потребност, тъй като те са за еднократно прилагане и има привършване на количествата в страната и в международен проект. Маските ни употребяват базата на маска за шнорхелинг, която ние приспособяваме към ново приложение .
 Компонентите на маската
Те са подобаващи за многократна приложимост с опция за регулярна стерилизация посредством гама лъчи , технология, налична в множеството лечебни заведения. Отменят потребността от прилагане на очила в композиция с маска, което води до запотяване.

Българската диря

Освен това, маските са устойчиви и ще могат да се употребяват и при други инфекциозни болести. “ Какво съставлява маската и каква е българската диря в измислянето на дизайна? Божана коментира: „ Самата маска за шнорхелинг покрива цялото лице и основава положително прилепване. Отделно разполага с вътрешен разделител, който стопира притока на въздух към очите. Дизайнерът на тази маска е българин, който живее във Франция , с който също успяхме да се консултираме.
 Маската за многократна приложимост
Новото приложение за предотвратяване на медиците се реализира чрез нов накрайник на маската за шнорхелинг, който ние произвеждаме посредством FDM нишкова технология (fused deposition modeling).

Моделът е създаден тъй че да може относително елементарно да се 3D принтира и на любителски машини, само че ние използваме професионалната техника и инженерни материали. Това ни разрешава да създаваме по-големи количества с по-надеждно качеството. Към накрайника нашият екип прибавя и два броя антибактериални и антивирусни филтри. А маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за надзор за налягането от вида PEEP и спомагателен шлаух “, коментира още Божана.

За нея и екипа, който създава модела обаче има една съществена компликация – че сега медицинските екипи са натоварени и не могат да дадат бърза противоположна връзка. „ Знаем, че лекарите имат доста виновна работа и ние не сме приоритет, тъй че ги чакаме с схващане да споделят, когато могат усещанията си от маските. От друга страна, за нас е значимо да получим верификация за сигурността на комплектите и да ги подобряваме в случай че е нужно, тъй че такава противоположната връзка се чака тръпнейки “.

Чакането обаче си заслужава. След даването на първите бройки и прочут интервал на с напрежение безмълвие, резултатът обнадеждава всички: „ Първата зелена светлина ни даде доктор Ангелов, изпълнителен шеф на УМБАЛ Александровска ЕАД в гр. София, който съобщи огромно количество защитни маски за личния състав на болничното заведение.
 Доктор Величка Кадийска, Перник
Това ни стимулира да създадем доставката със лични средства и дарения от другари. Получихме удостоверение, че маските са по-защитени от останалите за еднократна приложимост и от доктор Величка Кадийска, Директор на Специализираната болница за интензивно лекуване на белодробни заболявания - Перник. Подобно мнение показа и Доцент Арабаджиев от УМБАЛ “Проф др Стоян Киркович” АД, гр. Стара Загора. Общото мнение е, че маските превъзхождат останалите тъй като вземат решение и различен огромен проблем - запотяването на защитни очила заради носенето на еднократна маска “, споделя Божана.

Какво следва

Освен Божана Иванова, екипът който създава маските се състои от Момчил Петров, Натанаил Стефанов, Димо Димов, Михайло Николич, Михаил Ангелов, арх.Енрико Рипуц и Петър Петров.

Всички те работят непринудено и влагат лични средства и време в производството на маските, само че сега към тях има запитвания от още лечебни заведения. За да съумеят да задоволят потребностите на здравните заведения, те стартират акция в Help Karma, като всеки, който желае може да подари. Събраните средства ще се употребяват за материали за направа и транспортни разноски, а трудът на българския екип ще продължава да бъде непринуден.

Всеки, който желае да помогне за идеята на Air Collective може да го направи тук:

AIR COLLECTIVE - ПРЕДПАЗНИ МАСКИ ЗА МЕДИЦИ

А Божана ни припомня, че запазването на живота на лекарите, медицинските сестри, санитарите, водачите на коли за спешна помощ и доброволците на първа линия е съществена мотивация за нея и сътрудниците ѝ. „ Мотивирани сме от идеята да предпазим лекарите на първа линия в борбата против COVID-19, както и да помогнем на пациентите, които не са в сериозно положение. Доброволчеството като всяка друга активност има своите сложни моменти, само че противоположната връзка от лекарите е фактор, който ни зарежда с нови сили “, приключва описа си Божана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР