Вдъхновени истории Български художник - селектиран за международна изложба Над

...
Вдъхновени истории Български художник - селектиран за международна изложба Над
Коментари Харесай

Български художник - селектиран за международна изложба

Вдъхновени истории Български художник - селектиран за интернационална галерия Над 400 души се борят за избора във виртуално арт пространство  Сабина Иванова 20 май 2020, 06:08  Български художник - селектиран за интернационална галерия Източник: Атанас Темнилов, персонален списък
танас Темнилов е име, което може би не сте чували.

Това обаче не важи за интернационалната платформа Peopleandpaintings.com, която по време на световната карантина взема решение да направи онлайн галерия на художници от целия свят.

Кандидатстват близо 400 участници, само че едвам 28 са селектираните произведения.

В една от тях виждаме двама души, които наподобяват на същества от различен свят, да се разхождат в маково поле.

Картината, която изобразява привидение, на ръба сред действителността, съня, въображението, фантазията и спомените, е нарисувана от българина Атанас Темнилов и е измежду селектираните творби.
 Атанас Темнилов
Как стига до този стадий на състезанието и по какъв начин самоизолирането отваря сетивата – за Вдъхновените и Vesti.bg споделя българинът, който пребори с гений конкуренция от целия свят.

Атанас приключва Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив със компетентност „ Сценичен грим и перуки “, а по-късно в НАТФИЗ учи „ Сценография “. Животът му постоянно е покрай четките и боите, само че ги употребява зад кадър на телевизионни излъчвания, сериали и филми.

Рисуването върху платно някак постоянно е на назад във времето.

Периодът на самоизолация обаче трансформира това. „ В дните към Великден попаднах в доста дълбоки размишления “, споделя Атанас и добавя: „ Това беше времето, в което ни споделяха да обърнем повече внимание на себе си, аз четох доста литература и започнах да си върша заключения за мен самия – къде приятни, къде не толкоз. Дори си припомням, че на Разпети петък рисувах едно разпятие. Личното – не всеки е набожен, само че вижда нещо в тази картина, беше ми забавна реакцията на хората “.

С картините си, Атанас се включва във Facebook група, където всеки може да поддържа художник като си закупи от изкуството му. Докато е в тази общественост, негова другарка му споделя: „ Знаеш ли, вършат конкурс за онлайн галерия, можеш да пратиш николко картини. Казах си – какво толкоз, ще вземам участие. И без това в този момент единствено си седнал съм у дома и рисувам “, спомня си Наско.

Изобщо не поглежда какъв брой са участниците, по кое време е крайният срок… Просто качва във формата за присъединяване няколко свои картини от серията, основана по време на изолацията.

И стопира да следи какво се случва. Тогава обаче му се обажда колежката му. „ Знаеш ли, че си селектиран? Казах ѝ – нелепости! “

Сега на уеб страницата на виртуалната галерия тече гласоподаване за най-хубава картина измежду 28-те определени. Наградата е алегорична, само че за Атанас значимото е, че платформата дава поле за изява пред света.

Картината на Атанас се споделя „ On the Edge of Reality “.

„ Представях си едни безкрайни, доста хубави полета – като оттатъшен свят, само че не напълно.

В началото на тази серия от пандемията хората имаха шлемове. Изобразявам по какъв начин ние сега сме се капсуловали, само че към нас светът продължава да е хубав. И да се случва “, споделя замисъла си Атанас.

Той още споделя, че макар тежката обстановка сега, ползата към изкуство е доста огромен. „ Хората желаят да им се случи нещо хубаво. И това „ хубаво “ е изкуството, това доста надъхва и те стимулира да продължаваш “, споделя още той.

Атанас споделя още, че въпреки сега да сме физически лимитирани – онлайн пространството е прелестен метод да презентираме това, което вършим – с верния хаштаг и препращане на другари, една картина може да доближи до повече хора, в сравнение с можеш да предположиш.

Атанас възнамерява да направи първата си галерия, когато обстановката го разреши и да сплоти серията, основана по време на пандемията с негови по-стари произведения.
 Разпятието
И споделя още, че в никакъв случай не възнамерява какво ще рисува. Сяда с една концепция, само че какво ще види на платното, може би е мистерия и за него. Вярва, че пандемията ни е полазала, че живеем в един консуматорски свят, в който има доста движимости и предмети, които блокират вдъхновението. Но свободата пред белия лист или празното платно може би е тъкмо това, от което сега всички имаме потребност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР