Вдъхновени истории Българска акушерка: В очите на майката има всичко

...
Вдъхновени истории Българска акушерка: В очите на майката има всичко
Коментари Харесай

Българска акушерка: "В очите на майката има всичко"

Вдъхновени истории Българска акушерка: " В очите на майката има всичко " За чудото на живота споделя Кристиана Угринска  Сабина Иванова 8 януари 2020, 07:03  Българска акушерка:
Българска акушерка: " В очите на майката има всичко "
 Отиде си огромният бранител на животните - Хели Дунглер
Отиде си огромният бранител на животните - Хели Дунглер
 Момчето, което избира морето. И Военноморските сили
Момчето, което избира морето. И Военноморските сили
 Как Супер Марио получава името си
Как Супер Марио получава името си
 Красотата, зад която има доза горест
Красотата, зад която има доза горест
 Шумахер, който не пренаписа историята, а я сътвори
Шумахер, който не пренаписа историята, а я сътвори
 Господарят на роботиката: Айзък Азимов
Господарят на роботиката: Айзък Азимов
 Отвъд егото: монахинята, която поставя дзен в паница
Отвъд егото: монахинята, която поставя дзен в паница

„ В работата си най-вече обичам момента, в който депозирам бебето в ръцете на майката. Вълшебно е. В този къс момент поглеждаш в очите на дамата там има всичко – обич, боязън, боязън, радост…. Всичко . Това те въодушевява, стимулира, държи те жив, придава един по-различен смисъл на живота ти. “

Никой от нас не помни тази жена. Но в множеството случаи тя е била до нас сега, в който сме се появили на света. Била е до нас преди всички останали. Тя е първият човек, който ни е поел в ръцете си преди прегръдката на майката.

Тази жена е акушерката.

Днес, на 8 януари, честваме Бабинден – денят на акушерската и родилната помощ, и си спомняме за хората, без които появяването на живота нямаше да бъде същата.

За това какво е да си акушер и да посрещаш живота в ръцете си, за Вдъхновените и Vesti.bg споделя старшата акушерка на Родилно поделение и родилен комплекс в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ Кристиана Угринска.
 Кристина Угринска
„ Бях ученичка в гимназията, когато взех решение, че ще стана акушерка, струваше ми се доста женска специалност “, спомня си началото Кристиана. И за миг няма подозрение, че родилната зала е нейното място. „ За себе си знам, че изборът ми е бил верният. Тази работа ме прави щастлива . “

Раждането е натурален развой, който обаче е абсурден с обстоятелството, че човек би трябвало да се оправи с него „ в придвижване “.

Именно тогава идва ролята на акушерката, която е пътеводната светлина освен за родилката и бебето й, само че и за цялото семейство.

Никой обаче не идва теоретичен по какъв начин да се оправи с този миг, както и с страстите, с които той е зареден. Защото те в действителност са доста.

За всяка акушерка първото раждане, на което участва, е особено, незабравимо и… стресово.

Кристиана се връща към първия път, когато още като студентка влиза в родилна зала. „ От първото раждане, което видях, не си припомням съвсем нищо - припаднах. Но желанието ми да оказвам помощ и да се допирам до това знамение ме изправи на крайници “, признава Кристиана.

Днес тя има близо 30-годишен опит като акушерка. Една от задачите й е освен да оказва помощ на майките да прегърнат бебетата си, само че и да даде смисъл на младите, които влизат в специалността.

И те я практикуват, само че за жалост все по-рядко в България. Кристиана желае да ги стимулира да не се отхвърлят.

„ Сега едно от най значимите провокации за мен е да стимулирам младите акушерки , да ги убедя, че акушерството е предопределение. Да желаят да останат в тази специалност вечно, да ги накарам да стават все по-добри, да ги убедя, че това си коства. “

А Кристиана доста добре знае каква е цената да живееш призванието си. Красивите моменти обаче, в които посреща новия живот са пристрастяващи. „ Колкото и да е мъчно от време на време, колкото и да си изтощен, удовлетворението, което получаваш, компенсира всичко .

И по този начин ден след ден, година след година, се сливаш с работата, ставате едно и няма делене . Пристрастен си “, споделя Кристиана и споделя, че от време на време личното й семейство страда: „ Дори когато детето ти споделя: „ Не отивай, мамо, Коледа е “, ти отново отиваш. Никога не съм си и помисляла да се откажа – няма друга специалност, която да дава толкоз доста ! “

Работата на Кристиана изисква тя да се потвърждава всекидневно. С всяко раждане за нея всичко стартира изначало и тя би трябвало да завоюва доверието на дамата, то е ключ към процеса.

„ Много е значим самостоятелният метод “, споделя Кристиана и добавя от какво имат потребност майките: „ Трябва да се научиш да ги разбираш. Да четеш в очите им, да мислиш за тях като за личната си щерка или сестра . Жените са изключително чувствителни и интуитивни в този миг и в случай че ти си добър човек и добър експерт, те усещат това и ти се доверяват. “

След тежките часове на очакване и болежка, има един миг, в който магията се случва и Кристиана е очевидец на чудото на живота. И на неговия смисъл.

В работата си най-вече обичам момента, в който подаваш бебето в ръцете на майката. Вълшебно е. В този къс момент поглеждаш в очите на дамата там има всичко - обич, боязън, боязън, радост…. Всичко. Това те въодушевява, стимулира, държи те жив, придава един по-различен смисъл на живота ти . “

За да съпроводиш новия човешки живот, самият ти би трябвало да бъдеш хуманен. Това е философията на Кристиана за работата, само че тя споделя, че доста от това, което тя и сътрудниците й вършат, остава прикрито.

„ Всяка четвърта нощ извозвам до нечие болнично легло, даже когато моето дете е болно. На всички празници сме на работа. Ние се радваме с пациентите си, само че и плачем с тях. Ние не забравяме тежките случаи, в никакъв случай. А това тежи. Ние обичаме пациентите си. “

За Кристиана и днешният ден ще премине в грижа и мисъл за дамите, които са й доверили най-разтърсващия и трогателен миг в живота им.

Какво за нея значи празникът? „ Бабинден е празник на живота, а може би преди всичко е празник на тези, които посрещат живота – акушерките. Това са специфични дами . Най-хубавото на този ден обаче са поздравите, които получаваме от нашите пациенти. Да схванеш, че те помни жена, родила преди 5 или 10 години, е огромно самопризнание . “

Така Кристиана приключва описа си за акушерството. Което дава, което пристрастява, на което не можеш да кажеш „ Не “. Днес тя и още едвам 3155 нейни сътрудници означават професионалния си празник.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР