Вдъхновени истории Българин впечатли света: Борис Колев, който може да

...
Вдъхновени истории Българин впечатли света: Борис Колев, който може да
Коментари Харесай

Българин впечатли света: Борис Колев, който може да влезе в историята

Вдъхновени истории Българин впечатли света: Борис Колев, който може да влезе в историята Единственият европеец в влиятелна ранглиста е от нашата страна  Сабина Иванова 3 юни 2020, 06:01  Веган-майката Елизабет Янева: живот на цялостни обороти
Веган-майката Елизабет Янева: живот на цялостни обороти
 Печалният български талант на словото
Печалният български талант на словото
 Произведено в България: приложение, което трансформира
Произведено в България: приложение, което трансформира
 Българин превзема Китай с детска книга
Българин превзема Китай с детска книга
 Кой е той? Кралят на паркура
Кой е той? Кралят на паркура
 Как един човек нахрани над милион души
Как един човек нахрани над милион души
 Това ли е бъдещето на менюто в ресторанта?
Това ли е бъдещето на менюто в ресторанта?
 По света и у нас: къде са позволени гей браковете
По света и у нас: къде са позволени гей браковете

брати на ориста. Така в едно изречение можем да обобщим живота на младия български бизнесмен Борис Колев. Днес той е единственият европеец, номиниран в Глобалната зала на бизнес славата на организацията Джуниър Ачийвмънт, [Ma1] където жури от над 200 души ще реши дали името българина ще застане паралелно то това на Стив Джобс и Хенри Форд.

Как обаче Борис стига до това самопризнание? Вижте какво споделя той за Vesti.bg и Вдъхновените.

Малко преди да приключи междинното си обучение в България, Борис към този момент е направил стъпките към сполучливо следване в чужбина. Животът му наподобява предначертан. Какво може да се обърка? Както следва да разбере Борис – всичко.

„ Когато завършвах 12-ти клас се бях подготвил да аплайвам и да отпътува да изучавам в Съединените Щати.
 Фотограф: Мирослава Дерменджиева
Приеха ме на няколко много положителни места, в това число и с частични стипендии. За страдание, няколко дни преди абитуриентския ми бал, изгубих татко си. Мечтите за Америка ненадейно се изпариха и трябваше да намеря бързо метод да изкарвам пари, защото останахме сами с майка ми и по-малката ми сестра. На тези години, без опит и тапия, да си намеря даже приблизително платена работа беше невероятно. “

Тогава той се насочва към това, което му е най-познато от образованието по предприемачество в учебно заведение: започва компания за рекламни материали, образуване на събития и интернет уеб сайтове. Както самичък споделя, първите му опити се провалят с гръм и тропот: близо година Борис и сътрудниците му не съумяват да намерят подобаващите клиенти за компанията си и се разделят.

Това обаче не го отхвърля. Следват няколко години, в които триумфът като че ли маха тъкмо зад ъгъла и малко преди Борис да го доближи, той изчезва.

„ Започнах да диря разнообразни нововъведения по света, които да приспособяваме или да комбинираме и да представим в България. Създадохме първата компания за Bluetooth реклама, можехме да изпращаме рекламно и интерактивно наличие по Bluetooth на хора в мола или до момента в който чакат на спирки на градския превоз. Фирмата потегли ужасно, инвестирахме в много устройства и внезапно бизнеса умря, тъй като един от световните производители реши, че ще заключи Bluetooth функционалността и ние нямаше по какъв начин да изпращаме нищо на неговите артикули. Трябваше да затворим компанията. Спомням си, че по това време се наложи да си продам персоналния автомобил, с цел да мога да платя на всички.
 Фотограф: Мирослава Дерменджиева
Малко по-късно създадохме и първата компания за ръководство на реклама в обществените мрежи и тя устоя към 2 години, тъй като пазарът я изхвърли - обществените мрежи навлязоха необятно и услугата се масовизира за сметка на качеството “, спомня си Борис.

Провалите обаче като че ли го карат да стъпи още по-здраво на земята и да продължава напред с нови сили.

Успехът е същински, когато е общ

Днес Борис се занимава с развиване на обществени планове и е бизнес съветник, наставник и посетител преподавател в български и непознати висши учебни заведения в региона на предприемачеството и обществения бизнес, като за него корпоративно-социалната отговорност е философия и задача.

Как обаче опитът му в разнообразни инициативи го кара да осмисли значимостта на компанията за живота на обособения човек? Борис споделя: „ Човек прекарва по-голямата част от съзнателния си живот на работа. Там е мястото, което би трябвало да образува верните полезности, привички, настройки, морал и убеждения и работодателите носят с изключение на всичко друго и тази отговорност , колкото и да не го осъзнават.

Ето да вземем за пример – доста постоянно се възнамерявам, по какъв начин можем да подобрим средата в България. И отговорът е същият: единствено и само през бизнеса и работодателите.
Публикувахте от Boris Kolev в Четвъртък, 28 май 2020 година
Няма различен метод. Ако всеки шеф или да кажем, най-малко най-големите няколко стартират да се държат още по-отговорно към чиновниците си, клиентите и продуктите си, средата в която оперират, страната, веригата на доставки и даже маркетинговите си послания.

Нещата доста бързо ще се трансформират. Бизнес водачите са модели за подражателство, хората гледат от тях и вършат като тях, те носят голяма отговорност със всяко свое деяние. Както постоянно цитираме с сътрудници в КСО сферата: „ Корпоративната обществена отговорност е по какъв начин правиш пари, а не какво правиш с тях, откакто ги изкараш!

За Борис действителната смяна към по-добър живот идва точно от работната среда, която сътворяваме и в която живеем.

„ Единственият смисъл на бизнесите е да бъдат обществено виновни и да дърпат човечеството, еволюцията и развиването напред. Това постоянно е било по този начин и ще бъде. Просто за последните едно-две генерации консуматорството, егоцентризмът и алчността надвиват, само че виждате, че в дълготраен проект подобен вид компании не оцеляват.

Единствено бизнесите и работодателите могат да вършат живота ни по-добър, нито политиците, нито държавните управления имат тази мощ.

Представете си, че стартирате нова работа и попадате в компания в която просто се чувствате удобно, сътрудниците са доброжелателни, заплащането е положително и заслужено, изискванията на труд също. Виждате, че полезностите на хората вътре са положителни, бизнесът влага в образования и развиване на хората, подкрепя фамилиите на чиновниците си, грижи се за здравето и качеството им на живот, има постоянна политика за запазване на околната среда, има доста добра потребителска политика, употребява новаторски процеси и материали за производството или услугите, има ясни и дълготрайни цели и тактика, които всички в компанията знаят и разискват.

Инвестира дълготрайно в поддръжка на обществени дела които са свързани със задачите или сферата на активност и чиновниците също поддържат. Плаща си налозите и търси отговорност от държавните институции и органи когато вършат нещо неправилно и най-важното – пази чиновниците си и техните фамилии. Представете си дали в миналото ще желаете да напуснете тази компания и дали няма да заживеете с тези полезности и у дома, и дали няма без да желаете, да ги разпространявате измежду фамилията и приятелите си и роднините и всички и разказвайки всичко това те ще станат непроменяемо лоялни клиенти на компанията, което ще и подсигурява доходи и непоклатимост. И на следващия ден когато би трябвало вие да взимате значими решения, просто ще копирате поведенческия модел на вашите мениджъри и водачи.

И тъкмо по този начин се трансформира средата. Бавно с дребни стъпки. За вас ще бъде обикновено държание да вземем за пример да изхвърляте разделно отпадъците в къщи, да се грижите за околната среда, да дарявате, да се държите добре с хората да си търсите и отстоявате правата и да държите институциите виновни, както и просто да помагате на другите. “

Да впечатлиш международното жури
Публикувахте от Boris Kolev в Четвъртък, 28 май 2020 година
Борис е на мнение, че България е страна с доста капацитет. „ Пътувам ужасно доста и колкото повече обикалям по света – толкоз повече си одобрявам България. Живеем в най-райското кътче на света, просто би трябвало да си почистим градинката, дружно. Знам, че най-лесния късмет да трансформира нещо у нас, е в случай че някоя от организациите ни направи международен триумф и гледаме в тази посока. Имам доста ясни и съответни хрумвания по какъв начин може да се промени образованието, опазването на здравето, грижата за околната среда и публичните настройки даже икономическата непоклатимост, след което идната стъпка е да се възродим малко, като нация и самочувствие. “

Идеите на Борис са това, което впечатлява и интернационалното жури в Глобалната зала на бизнес славата за 2020-та година. Той е и единственият европеец измежду осемте финалисти в влиятелния конкурс на интернационалната организация Junior Achievement за тази година. Жури от над 230 специалисти в разнообразни сфери на бизнеса ще гласоподава до 5 юни. Сред имената, попадащи в листата, избиран в предишното от комисията са Хенри Форд, Уилям Хюлет и Дейвид Пакард, Стив Джобс, легендата в анимацията Уолт Дисни. С какво българинът Борис Колев притегля вниманието на организацията? „ Може би с упоритостта ми. Те са видели че не съм се отказал, макар неуспехите и банкрутиралите планове, аз не преставам всекидневно виждам напред в дълготрайните цели и дела. Това, че облагата при мен изобщо не е на напред във времето, може би прави усещане. Аз не обичам да приказвам за това, какъв брой сме доби и невероятни и така нататък Притеснявам се и мисля, че не съм добър във впечатляването на журита.

Но за мен самата номинация е най-големия триумф. Самия факт, че съм видян, че българин е видян от сходна световна организация е доста огромен триумф за мен. Изключителна чест. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР