Вдъхновени истории Българи с пробив в разработка срещу коронавируса Тестове

...
Вдъхновени истории Българи с пробив в разработка срещу коронавируса Тестове
Коментари Харесай

Българи с пробив в разработка срещу коронавируса

Вдъхновени истории Българи с пробив в разработка против ковид Тестове в Европа са посочили непредвидени резултати 10 март 2020, 14:09  Спасените: историята и българските евреи
Спасените: историята и българските евреи
 Смелост: тази българка избира да стане доктор на Антарктида
Смелост: тази българка избира да стане доктор на Антарктида
 Българките, които ни въодушевяват
Българките, които ни въодушевяват
 КАМЕРА! РАБОТИ! Снимки от обичаните български филми
КАМЕРА! РАБОТИ! Снимки от обичаните български филми
 Знаменитият цигулар Ара Маликян: България е специфична за мен
Знаменитият цигулар Ара Маликян: България е специфична за мен
 Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията
Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията
 На Шипка е положен първият камък на българската независимост
На Шипка е положен първият камък на българската независимост
 Тази постройка в София има късмет за втори живот
Тази постройка в София има късмет за втори живот

ългарската компания за биотехнологии - Micar 21 прави сериозен пробив в биологични проби на лекарствени молекули, които могат да оказват помощ за решение на световната рецесия с ковид.

За Vesti.bg и Вдъхновените един от създателите на компанията - Димитър Димитров споделя повече за откритието и за бъдещето на биотехнологията и медицината.

Заедно с лекар Филип Фратев преди 4 години, Димитър основава компания, която създава лекарствени молекули.
 Димитър Димитров
" Всяка генетична разновидност е асоциирана с избрана болест . Тя има "джобове ". Представете си го като брава. Това, което ние вършим е да се опитаме да намерим най-малката молекула, която е като ключ - да влезе в тази брава и да "щракне ", да затвори разновидността . Така да лекуваш заболяването. "

Компанията на Димитър и Филип основава тези молекули от нулата. "Отначало те са към един милиард, нашата цел е да ги сведем до 5-10 и да открием коя тъкмо от тях работи ", коментира още Димитър.

Това е и тактиката, която се оказва работеща по време на биологични проби, които те организират в Съединени американски щати и Франция. Разработката им може да повлияе на COVID-19.
 Филип Фратев
" Самият вирус гледа да "влезе " в клетката като се замаскира . В случая, това, на което би трябвало да въздействаш е CCR5 протеини, които са основни за имунната система . Те затварят достъпа на вируса до избраните кафези. Нашата разработка е композиция сред протеините CCR5 и CCR7, който пък визира метастазите “.

Благодарение на тях можеш да кажеш на имунната система да разпознае COVID-19 и да не го пусне. След това - тя сама може да си свърши останалото ", изяснява Димитър и добавя: "Вкарахме екипа в мислене по какъв начин можем да нападаме COVID-19, опитахме да създадем доста дребна молекула и да нападаме.

Thermo Fisher Scientific's SelectScreen и от EuroFines са лаборатории, намиращи се в Съединени американски щати и Франция. Там се правят биологичните проби, дават обещаващи резултати, че молекулите, създадени от българската компания се "връзват " добре със съответния протеин и валидират проби, извършени с COVID-19. " Тези "полеви " резултати са единствено първата крачка от още доста проучвания, изяснява Димитър и споделя: "Предстоят още предклинични и клинични проби ".

Целта на българите откакто всички проби са подготвени, да "смалят " лекарствената молекула до размер, който да разрешава тя да бъде трансформирана в лекарство за перорално приложение.

Разработките за екипа на Димитър и Филип предстоят, само че те имат още визии за бъдещето и медицината.

В момента работят по още забавни планове, които включват изкуствен интелект, който да свежда милиардите лекарствени молекули до минимална численост, което в вероятност може да помогне за по-бързата разработка за лекарствени артикули.

Друго предизвикателство, за което те сега привикват екип от учени е обвързвано с рака на гърдата. "Искаме да идентифицираме 110 генетични разновидности, които са виновни за рака на гърдата. Искаме да намерим 110 лекарствени молекули, които да дават отговор за всяка една от тези разновидности.

Това би трансформирало радикално лекуването - в случай че пациент е диагностициран със болестта, си прави ДНК-тест, вижда коя тъкмо разновидност би трябвало да се третира и за нея се дава съответната доза - това е прецизната медицина. "

Димитър обаче изяснява, че до момента в който това се случи, ще минат най-малко 5 или 10 години.

В момента те не престават тестванията на създаването за COVID-19 и не стопират да имат вяра, че бъдещето е на науката и на хората, които влагат напъните си в нея.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР