Вдъхновена съм да напиша този материал от берлинския KaDeWe. Но

...
Вдъхновена съм да напиша този материал от берлинския KaDeWe. Но
Коментари Харесай

Неувяхващият чар на универсалните магазини, от който сме лишени

Вдъхновена съм да напиша този материал от берлинския KaDeWe . Но той е отдаден още на Harrods, Macy’s, Bloomingdale’s, Galeries Lafayette ... и ЦУМ . И на всички други огромни и първокласни универсални магазини, в които не съм била...

Дрехи, мебели, домашни използва, играчки, козметика, тоалетни такъми, градинарски принадлежности, спортни артикули, художествени материали, храна, книги, бижутерия, електроника, фотографска техника и какво ли още не – това е единствено част от асортимента на един общоприет повсеместен магазин. По предписание са разпределени по етажи, кътове или зони, достижими с асансьори, стълби, ескалатори. На най-високия етаж – ресторант или гурме зона, приютяваща разнообразни кухни, кулинарни концепции или просто култури. 

Началото, споделят, е сложено в британския град Дарби от Bennett's of Irongate през далечната 1734 година Това, което е даже по-интересно, е, че магазинът съществува и до през днешния ден и продължава да работи – просто необикновено! Истинският взрив на универсалните магазини настава през деветнайсети век, когато те се роят съвсем в цяла Англия.

В Париж през 1838 г. отваря порти Le Bon Marché , който скоро се реалокира в особено издигната за задачата постройка. Le Bon Marché е прочут с закрепените си цени, които до тогава са били непознати в търговията на дребно.

В Ню Йорк през 1846-а е открит Marble Palacе , чийто триумф въодушевява Rowland Macy за неговия Macy’s – един от най-очарователните магазини, в които съм била.

Какво е очарователното на един подобен магазин ли? 

Ами първо, неповторимото чувство за разкош, в който някак си потъваш и започваш да се чувстваш добре. Аз да вземем за пример съм се чувствала добре и без стотинка в джоба си, тъй че от посетителите не се изисква наложително да са купувачи. По предписание тези магазини се намират не в покрайнините, а в центъра на града, в прелестни красиви здания, излъчват капиталистически изискан и изцяло преживяване, което нито един мол не може да предложи.

Второ, са извънредно комфортни за извършване на покупки – когато търсиш сутиен, отиваш на секцията с бельото, а не обикаляш етажите и магазините един по един. Като прибавим и величината на марките, които се оферират там, картинката става съвсем цялостна. Последният подробност е ресторантът или гурме-зоната. В тази на KaDeWe да вземем за пример са показани най-различни кухни, като за френския щанд брашното се кара от Франция, а от приземния до последния етаж доближава посредством особено оборудване от тръби.

Нелепо е, че вместо да се развие точно в тази посока, нашият Централен повсеместен магазин се трансформира в неприятен мол с непостижими наеми и изчезнал трафик. Затова имаме опция да се насладим на дискретния сексапил на универсалните магазини единствено в чужбина. Там обаче те са доста, няма ужасно!

 

Macy's в Ню Йорк 



 

KaDeWe в Берлин



 

Galeries Lafayette в Париж



 

Harrods в Лондон 



 

ЦУМ в София 



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР