Вчерашното посещение на руския президент Владимир Путин в сръбската столица

...
Вчерашното посещение на руския президент Владимир Путин в сръбската столица
Коментари Харесай

Как се задълбочават отношенията между Русия и Сърбия?

Вчерашното посещаване на съветския президент Владимир Путин в сръбската столица Белград беше акт на задълбочаване на обичайно положителните връзки сред Русия и Сърбия.

Мащабите на посрещането бяха такива, че да не оставят никакви подозрения за уважението, което локалните изпитват към членовете на съветската делегация.

Бяха повторени звучащите към този момент като клишета апологии за историческите, религиозните и културните връзки сред съветския и сръбския народ. Това беше надградено посредством подписването на двустранните съглашения за сръбската инфраструктура и в разнообразни сфери на стопанската система за стотици милиони евро.

Към това ще прибавим и готовността на Руската федерация да удвои размера на природния газ, който минава през територията на Сърбия, посредством вложения от 1,4 милиарда $ за възстановяване на газопреносната инфраструктура на страната. Това е явен знак, че Руската федерация желае да задълбочи своето въздействие в бранш „ Енергетика” освен в Сърбия, само че и на Балканите. Като допустимо трасе за транспорт на природния газ беше посочен маршрутът България – Сърбия – Унгария.

Всички тези решения не трябва да бъдат обсъждани отвън по-сложния геополитически пъзел на Балканите, тъй като Сърбия е напът да се окаже заобиколена, като се изключи Босна и Херцеговина, от страни, които са или натовски, или пронатовски настроени, изключително след изсвирването на последните акомпанименти към утвърждението на съглашението от Преспа сред Македония и Гърция. Скоро то е напът да обезпечи на неотдавна преименуваната Република Северна Македония покана за участие в НАТО, което също ще хвърли сянка върху въздействието на Русия на Балканите.

С изключително внимание бяха предстоящи през вчерашния ден диалозите сред Александър Вучич и Владимир Путин по тематиката „ Косово”. Новини обаче не пристигнаха или най-малко не такива, каквито локалните чакаха, тъй като проблемите за признаването, възможната замяна на територии сред Белград и Прищина и основаването на постоянна войска на Косово останаха да висят във въздуха и да чакат своето разрешаване в по-близко или по-далечно бъдеще.

Предстоящата събота се чака следващ антиправителствен митинг в Белград и по-големите градове в страната, ориентиран против ръководството на президента Александър Вучич.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР