Вчерашните протести в редица руски градове срещу президентските избори на

...
Вчерашните протести в редица руски градове срещу президентските избори на
Коментари Харесай

Руска медия: Протестите на Алексей Навални ще променят политическата ситуация в страната

Вчерашните митинги в редица съветски градове против президентските избори на 18 март ще бъдат видяни чак след вота. Те няма да се отразят на изборния резултат, само че ще трансформират политическата обстановка в Русия, написа "Ведомости ".

Организаторът на съветската "стачка на гласоподаватели " - опозиционерът Алексей Навални, насочва апел за протест на президентските избори, които съгласно него ще бъдат фалшифицирани. Властите отхвърлиха да го записват като претендент за президент поради присъда за финансови измами.

Електронният в. "Накануне " цитира уеб страницата "ОВД-инфо ", който следи политическите репресии, пресметнал, че при митингите в страната са били задържани 340 души. Навални също бе арестуван за малко от полицията в Москва. Според шефа на щаба му Леонид Волков акцията ще въодушеви доброволци да пропагандират за протест на идния избор. Експерти обаче настояват, че опозиционерът не политизира задоволително обстановката, показва в. "Ведомости ", представен от Българска телеграфна агенция.

Политологът Глеб Павловски акцентира обаче колосалната роля, изиграна от Навални - той е основал нова политическа сцена, по която в този момент "могат да стъпват " други опозиционни претенденти като телевизионната водеща Ксения Собчак и претендентът на компартията Павел Грудинин. Опозиционерът цели да образува осведомително поле, разяснява наблюдаващият Александър Кинев. "Властта се хваща в клопките на Навални, реагира по не най-адекватния метод на активността на щабовете му и с това в допълнение подвига равнището на осведоменост. И в случай че властта счита, че пречи някому с тези тактики за заплашване, то става тъкмо противоположното - тя мултиплицира резултата ", споделя специалистът. "Невъзможно е прочее да се пресметне по какъв начин ще спадне изборната интензивност след тази акция. Пък и няма значение ", счита той.

На карта е заложена обществената известност на изборния развой, зависеща от регистрацията на претендентите, от държанието на властта по отношение на съперниците й и т. н. Навални не може да промени името на спечелилия, само че може да изиграе основна роля в разпределението на местата сред останалите претенденти, тъй като то ще дефинира бъдещето на партиите, декларира аналитикът. Според него "колкото по-зле наподобяват другите играчи с оглед изборните резултати, толкоз по-силен ще става Навални, недопуснат до изборите ".

Много издания поместват детайлности за вчерашните акции. "Комерсант " разказва митинга и шествието в Москва, събрали съгласно разнообразни оценки от 1000 до 2500 деятели. Цитира техни лозунги: "ЦИК - това е цирк! ", "Навални - президент ". Млад мъж в инвалидна количка държал афиш с надпис: "Ще ида на избори, когато има избор! ".

Печатът загатва и за девиз "Долу царя! ". Опозиционното онлайн издание "Медуза " разгласява фотография на стачкуващ, поставил маска на президента Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила, "царска " тога и корона.

"Московский комсомолец " дефинира столичната акция като "доста скучно шоу ", само че обрисува и "колоритни стачкуващи ". Едър червенобузест юноша да вземем за пример носел лист от бележник, на който било написано с химикал "Позор на хунтата от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ". Той е обяснявал на близките, че не бил куку, а естествен ". Но след това се развълнувал до такава степен, че взел да скача с крясъци: "Който не скача е Путин! ".

По данни на Министерство на вътрешните работи митингите в Русия са минали без груби нарушавания на реда и са събрали едвам към 3500 участници. Всъщност най-вероятно са били неведнъж повече, само че не и десетки хиляди, както настояват симпатизанти на Навални, счита "Независимая газета ".

Неделните митинги не стигнаха равнището на митинга, проведен от Навални в Москва на 26 март м. година, само че въпреки всичко бяха сполучливи, декларира политологът Николай Петров Николай Петров е министър на опазването на здравето. Роден e на 29 август... към профила. "Навални събра хиляди хора из цялата страна при студено време. Значи показва мощ, сподели, че може да активизира своите последователи без значение от възбраната да стане претендент в изборите. Едва ли е способна да го стори друга някаква опозиционна политическа мощ у нас ", разяснява съветският специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР