Вчерашните бомбени заплахи срещу летища и медии едва ли могат

...
Вчерашните бомбени заплахи срещу летища и медии едва ли могат
Коментари Харесай

Експерти: Бомбените заплахи от вчера не са тероризъм, целят хаос и саботаж

Вчерашните бомбени закани против летища и медии надали могат да се считат за терористични. Това съобщи пред БНР Любомир Тулев, някогашен чиновник на бранш " Киберсигурност " в ГДБОП

Бомбените закани към четири летища и няколко медии, измежду които Dir.bg, бяха отправени през вчерашния ден с потреблението на снабдители на електронни известия отвън територията на България. От ГДБОП обясниха, че сходни известия за закани за сложени взривни устройства са били получени ден преди този момент в медии в разнообразни държави-членки на Европейски Съюз. Главната дирекция за битка с проведената престъпност работи по установяването на точния източник на изпратените известия.

" Не всички детайли от действието, сложени в Наказателния кодекс, са изпълнени, само че сигурно се е целяло слагане в усложнение на летища, на медии. Каква е същинската цел е мъчно да се планува, още повече, че е правена и на територията на няколко други страни на територията на Европейски Съюз. Няма информация дали това не е за шета на доста високо равнище, или нещо се цели. И в случай че се цели, какво тъкмо е това ", изясни той.

Според Тулев налице е наклонност да се употребяват компютърните технологии в доста стандартни незаконни действия.

Тулев уточни, че мейлът с бомбена опасност, който е бил получен в Българска национална телевизия, е изплатен от мейл провайдер, основан в Швейцария.

Изпращането на бомбени закани по електронната поща цели основаването на безпорядък и прекъсването на работата на институции, ва съобщи пред Българска национална телевизия и Мирослав Стефанов, ръководител на Българска асоциация по киберсигурност.

" Получаването на тези имейли цели да се спре работата на тези институции, защото действително няма събитие, с изключение на приемането. Това е като сигналите за бомба, получавани преди време в учебните заведения ", разяснява Стефанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР