Вчерашната новина, че старшият вицепрезидент и главен архитект на Radeon

...
Вчерашната новина, че старшият вицепрезидент и главен архитект на Radeon
Коментари Харесай

Раджа Кодури стана вицепрезидент на Intel

Вчерашната вест, че старшият вицепрезидент и основен проектант на Radeon Technologies Group (RTG), напуща AMD прозвуча като гръм от ясно небе. Появиха се клюки, че Раджа Кодури ще отиде в Intel.

Сега тази информация бе публично доказана. В уеб страницата на Intel се появи прессъобщение, с което бе оповестено, че Раджа Кодури става старши вицепрезидент и основен разработчик на микроархитектурата в новия отдел Intel Core and Visual Computing Group .



По този метод Intel се връща към проектите си за основаването на геймърски видеокарти, които ще могат да конкурират решенията на AMD и NVIDIA. Да си напомним, че последният опит на процесорния колос да излезе на пазара на потребителските видеокарти бе графичният процесор с кодово име Larrabee, който по-късно бе преобразуван в многоядрения суперскаларен процесор за приложения HPC в процесорната фамилия Xeon Phi.

Сега са вероятни два съществени сюжета, по които да се развият събитията. Първият е сегашната взаимна работа на Intel и AMD RTG в областта на графичните решения, която последователно да се уголемява и в последна сметка да се получи чип от ново потомство от IP ядрата на Intel и AMD. Вторият вид е консолидацията на графичните активи и ядрата на AMD в едно цяло, в границите на отдела RTG, с цел да може в бъдеще всичко да бъде продадено едновременно.

Intel свято има вяра в способността на Кодури да създаде от нулата цяла продуктова гама или да провокира верига от сериозни преломни събития от мащаба, съпоставим със събитията, когато Apple трансферира всичките си Mac компютри към х86 архитектурата.

Intel може да сътвори графичен процесор от нулата по няколко метода. Най-очевидният е разновидността с разширението на настоящата в този момент архитектура gen 9.5. Но особеното в този случай е, че паралелизмът на Intel от техническа позиция не е по този начин еластичен, като на NVIDIA. Според груби преценки, за основаването на GPU с 24 изчислителни ядра е нужен еквивалент на кристала Kaby Lake с 400-500 милиона транзистора. А с 10 милиарда транзистора могат да бъдат построени 480 ядра и даже повече.

Вторият вид е основаването на нова графична архитектура от нулата. Intel може да си разреши това със своите финансови благоприятни условия, само че даже и с гениалния Кодури, този развой ще отнеме 3-4 години. Третият вид е приемане на лиценз или даже закупуване на IP-ядрото на GPU на AMD.

Популярният уеб-портал Techpowerup означи, че в микроелектрониката става нещо необичайно. Ясно се вижда наклонността към консолидация. В последно време колосите в тази област се стремят към обединение и усвояване – Broadcom и Qualcomm, Marvell и Cavium. В светлината на тези събития, в последна сметка Intel може да закупи RTG отдела на AMD, а AMD да се слее с някой различен производител, без да продава своите х86 активи.

Всъщност, никой до момента не вярваше, че Intel ще стартира да създава процесори с графично ядро на AMD, само че това се случи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР