Вчера започна регистрацията на партиите и коалициите за участие в

...
Вчера започна регистрацията на партиите и коалициите за участие в
Коментари Харесай

Социолози: Всяка прогноза за местните избори в момента, ще е спекулация

Вчера стартира регистрацията на партиите и обединенията за присъединяване в локалните избори. Един от основните герои на вота в София удостовери присъединяване си в борбата за кметския пост. Йорданка Фандъкова публично разгласи, че влиза в конкуренцията за четвърти мандат. По-късно вечерта във видео, качено в обществените мрежи от среща на омбудсмана с жители, обществени персони и неправителствени организации, и Мая Манолова заяви, че ще се кандидатира за кмет на София. Днес се чака тя да подаде оставка като омбудсман.

За горещата изборна есен в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 приказваха политологът Стойчо Стойчев и социологът Кольо Колев.

Според Кольо Колев всяка прогноза сега за изхода от локалния избор в София ще е нечиста сделка и правене на пиар. Без всякакво подозрение и двете имат положителни шансове в тази кметска конкуренция. Това ще бъдат едни естествени и същински избори за кмет, при които няма авансово избран победител, сподели той.

За него Мая Манолова има опция за събере протестния избор и " да играе на доста по-широка сцена - освен левица, център ". Но пък и Йорданка Фандъкова има своите твърди почитатели, добави социологът.

Стойчо Стойчев съобщи, че социологическите данни досега ясно сочат какво стои зад Йорданка Фандъкова. Тя е ясно дефинирана като кандидатура на ръководещата партия. Първото изследване на " Маркет линкс " показваше към 2% разлика в поддръжката за ГЕРБ като партия и за госпожа Фандъкова като претендент, сподели той.

В същото изследване може да се види съвсем двойна разлика сред резултата на Мая Манолова и Българска социалистическа партия, продължи политологът. Тоест, когато приказваме Мая Манолова, в действителност прогнозите са много спекулативни. От една страна, тя може да събере протестния избор, само че може и да не го събере, може да събере партийния избор, само че може да не го събере. Не е ясно кой се разпознава с нея, добави Стойчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР