Вчера вечерта Съветът на ЕС обяви, че са назначени първите

...
Вчера вечерта Съветът на ЕС обяви, че са назначени първите
Коментари Харесай

Коя е Теодора Георгиева – първият български евро прокурор

Вчера вечерта Съветът на Европейски Съюз разгласи, че са назначени първите 22 прокурори в Европейската прокуратура, които ще реализират контрол на следствията – 14 от тях за интервал от шест години и други 8 за три години. Европейската прокуратура ще бъде самостоятелна институция на Европейски Съюз, която ще проверява финансови злоупотреби със средства от бюджета на Европейски Съюз и ще бъде ориентирана към корупция, трансгранични измами с Данък добавена стойност на стойност над 10 милиона евро. Очаква се органът да проработи до края на годината.

" Мениджър Нюз " показва информация за българския представител в новата институция - това е арбитър Теодора Георгиева, която е определена за интервал от 6 години.

Съдия Теодора Георгиева е приключила Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Юридическата ѝ кариера в правосъдната система включва работа като младши прокурор и прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура, където е работила в профилирания отдел " Антикорупция ", заяви Свободна Европа. Георгиева е лекар по административно право и развой, като докторантурата й е предпазена в Института за страната и правото към Българска академия на науките. Темата на дисертацията й е „ Административнонаказателни производства по българското законодателство “. Била е на образование в Националната магистратска школа в Страсбург, Франция. Автор е на редица изявления в разнообразни профилирани издания.

До момента е арбитър в Административен съд - София-град, където преглежда данъчни каузи. Тя бе и единственият претендент арбитър от българска страна, останалите бяха прокурори. Преди това тя е била част от антикорупционното звено на Софийската градска прокуратура. Тя е от тези магистрати, които са се " избавили " от държавното обвиняване поради отхвърли им да съблюдават правата линия, а точно да извършват заповеди на управлението, твърди Капитал. В системата за правосъдни актове излиза една присъда, по която като прокурор е посочена Теодора Георгиева - с нея е приет за отговорен служител на реда, изискал рушвет, с цел да смачка следствие.

За нея и за делата, които е гледала съвсем няма обществена информация. През 2018 година тя влезе в медиите с решение, с което се опита да спре убийството на 100 екзотични птици, арестувани на границата. Въпреки нейното решение и нарушавайки 2 закона Българската организация по сигурност на храните в незабавен порядък умъртви птиците заради опасения от птичи вирус.

За 2018 година Георгиева е подала две заявления, заяви в. Сега. В първата е показала 62 014 евро влог спестявания от заплати на името на брачна половинка й Васил Георгиев. А във втората - покупката на аграрен парцел в местността Пунар Боалар край Свищов. В графата разгъната застроена повърхност е посочено 3371 кв.м., а цената на придобиване е 3650 лева от заплати. Имотът е на двамата съпрузи. Влоговете във втората декларация са два - 123 127 лева на брачна половинка и 3600 лева на съдията. Като и за двата е посочено, че произходът на средствата е спестявания и заплати.

Автор е на книгата “Административните нарушавания и закононарушенията. Сравнителен юридически разбор ”, издадена от “Сиела ” през 2018 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР