Вчера вечерта бюджета на Европейския съюз за 2020 г. беше

...
Вчера вечерта бюджета на Европейския съюз за 2020 г. беше
Коментари Харесай

ЕС ще похарчи почти четвърт от бюджета си за борба с климатичните промени

Вчера вечерта бюджета на Европейския съюз за 2020 година беше утвърден от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа и по никакъв начин не изненадващо той е по-висок от миналогодишния с 1,5%. Ако той бъде утвърден в настоящия си тип и от евродепутатите, което е последната стъпка преди формалното му приемане, централната администрация на Стария континент ще осъществя планове за съвсем 169 милиарда евро, от които ще бъдат осъществени заплащания на 153,5 милиарда евро.

Прави усещане забележителното увеличение на средствата за екологични планове, които общо ще образуват 21% от разноските на Брюксел следващата година. Парите за програмата за екологични и климатични планове LIFE ще бъдат увеличени с 5,6% до съвсем 590 млн. евро, тези за Хоризонт 2020 с 8,8% до 13,5 милиарда евро, а за вложения във възобновими енергийни източници ще бъдат разходвани 1,3 милиарда евро, което е с над 35% повече, в сравнение с са изхарчени през актуалната година.

Половината бюджет на Европейския съюз ще бъде ориентиран към възстановяване на конкурентоспособността на стопанските системи от Стария континент. Сумата от съвсем 84 милиарда евро (която е с 4,1% повече, в сравнение с са разходвани за такива политики през актуалната година) обаче може да е незадоволителна, в случай че Брюксел не предприеме структурни промени, ориентирани към дерегулиране на пазарите и намаление на бюрократичността на централно ниво.

През последните години излиза наяве, че европейските компании са все по-слабоконкурентни от своите американски или китайски противници на пазарите. Това, от една страна, се дължи на високите цени на труда в Европа, само че, от друга, е директно разследване на все по-мащабните регулации, налагани от Брюксел с всяка година.

" Бюджетът следващата година ще канализира ресурсите там, където те са нужни. Той ще сътвори претовареност, ще адресира климатичните проблеми и ще подкрепи вложенията в цяла Европа. Чрез него ще влагаме в младежите и в превръщането на континента в по-сигурно място ", показва европейският комисар по бюджета и човешките запаси Гюнтер Оетингер в изказване.

В отговор на това се усилват средствата за Еразъм+ - с 3,6% до 2,9 милиарда евро и за Европейския корпус за взаимност - с 16% до 166 млн. евро. Целта е посредством тази сума да се основат благоприятни условия за реализация в Европа или на открито за младежите от страните в Стария континент. Значителни средства ще бъдат отделени за земеделските производители, към които ще бъде ориентирана една трета от бюджета на Европейския съюз или 58 милиарда евро
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР