Вчера във врачанското село Хърлец се проведе традиционният събор. За

...
Вчера във врачанското село Хърлец се проведе традиционният събор. За
Коментари Харесай

Хърлец празнува с калушарските дружини /снимки/

Вчера във врачанското село Хърлец се организира обичайният събор. За пръв път тази година, в границите на празника, се състоя среща на калушарските дружини, проведена от читалището, под надпис „ Калуш – танц за здраве, излъчен от потомство на поколение”.
С самун и сол домакините посрещнаха детски сформира от с. Остров и от град Александрия, Румъния, детско-юношески танцов отбор „ Пламъче “ София, фолклорен танцов състав „ Калушари “, с. Златия, и, несъмнено, състав за достоверен фолклор „ Калушари “, с. Хърлец. По този мотив участваха учени в региона на историята на танца. Кметът на кметство Хърлец Огнемир Симов описа за любовта си към танца и приемствеността, като най-съществен фактор за съхраняването на обичая.
В Центъра на Хърлец бяха ситуирани доста занимания за дребни и огромни. Жителите и гостите на селото бяха изпълнили площада. Кметът на село Хърлец откри вечерта с послание към присъстващите, в което означи, че Хърлец е европейско село с бъдеще.
Концертната стратегия стартира с невероятните осъществявания на калушарските дружини, с цел да се взриви по-късно от спектакъла на „ Майсторите на танца “ от Перник.
Красива заря озари небето над Хърлец. Веселието продължи с осъществяванията на оркестър „ Кобе “ от Сърбия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР