Вчера в руската сибирска метеостанция в селището Кабардино, намираща се

...
Вчера в руската сибирска метеостанция в селището Кабардино, намираща се
Коментари Харесай

Антарктида загуби титлата за най-студено място

Вчера в съветската сибирска метеостанция в селището Кабардино, намираща се в Южен Сибир, покрай Иркутск, бяха маркирани минус 47.5 градуса по Целзий.

В същото време, в станцията Восток на Антарктида, закрепостен водач "по мраз " от юли месец насам, бяха измерени "само "....минус 47 градуса. Следва да отбележим, че повече от два месеца към този момент Антарктида непрестанно е огрявана от слънцето, т.е в околополярните и области е непрестанен ден и това ще продължава още три месеца и половина.

Въпреки това, едвам в този момент минус 50, минус 60 градуса на 'Восток " отстъпиха пред по- "меките " минус 47.

Същевременно, в Сибир, в затворени и ситуирани по-високо котловини в южната му част (на север е по-меко поради аномално топлата от години насам Арктика!) доближаваха, а през днешния ден към този момент и настигнаха южната ледена цитадела.

Най-топло сега е в Паго-Паго, Източна Самоа в Тихия океан, където температурата е 45.2 градуса. На второ и трето място към този момент са единствено точки в Южното полукълбо, където Слънцето е съвсем достигнало най-високата си точка над хоризонта в обедните часове. Това са пунктовете Телфер и порт Хедлънд в Австралия с по 42, 43 градуса.

През идващите седмици Северът ще затвърди позицията си на по-студено място. Докато в Антарктида и в най-студените елементи температурите към този момент ще доближават стойности към минус 30 градуса, на север в Якутия минус 50, минус 60 са нормални стойности за средата на зимата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР