Вчера в комисията по енергетика обсъждахме общ текст, който предоговаря

...
Вчера в комисията по енергетика обсъждахме общ текст, който предоговаря
Коментари Харесай

Рибарски: Въглищните централи трябва да работят с максимална мощност

" Вчера в комисията по енергетика обсъждахме общ текст, който предоговаря тези 40%, които тормозят заетите в комплекса " Марица изток ". Давайки го като общ текст от всички политически сили, ние демонстрираме обединяване към тази притеснителна за хората тематика. " Така депутатът от " Продължаваме промяната " Радослав Рибарски разяснява в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия проблема с въглищните централи.

" Когато Планът беше изготвян, обстановката беше друга. В момента би трябвало да отчетем и войната в Украйна, и търсенето на електрическа енергия. Именно това ни дава обосновката, която би трябвало да бъде изложена пред Брюксел, с цел да се търси предоговаряне и въз основа на новия инструмент REPowerEU.

Инструментът дава такива благоприятни условия за предоговаряне, за гарантиране на доставките, самостоятелност от съветски горива. Именно това ни дават нашите въглищни централи и мините - един български запас. Ние постоянно сме отстоявали тази самостоятелност - да се възползваме от това, което имаме, и те да продължат да работят на оптималната мощ ", сподели Рибарски.

" Това е нещо, което ще би трябвало Министерски съвет да предоговаря, да засегне тези 40%, които са проблем. Има и други, заложени в текста елементи от Плана, които вероятно да бъдат преструктурирани. Винаги едно предоговаряне значи прекъсване на проекта, започване на диалози и вероятно и от двете страни би трябвало да се реализира някакъв компромис ", по този начин депутатът от Политическа партия отговори на въпрос дали тяхното опазване значи отвод от Плана за възобновяване и резистентност.

" Ние разчитахме на това, че по един натурален път тези мощности ще понижат своето произвеждане, само че сега обстановката не е такава. Ние виждаме, че сега се нуждаем от тази сила и интервалът, в който тя ще би трябвало да се употребява, е необхватен ", сподели още Рибарски. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР