Вчера, в интервю за сп."Икономист", френският президент Еманюел Макрон заяви,

Вчера, в интервю за сп."Икономист", френският президент Еманюел Макрон заяви, ...

В "мозъчна смърт" ли е НАТО? Реакциите в Европа.


Вчера, в интервю за сп."Икономист", френският президент Еманюел Макрон заяви, че "НАТО е изпаднала в мозъчна смърт".

Днес, думите на лидера са навсякъде из европейските издания - от френския "Монд" до британския в. "Файненшъл таймс".

"Файненшъл таймс" пише, че с изказването си той създава проблем в отношенията с Германия и останалите съюзници преди важната среща на върха на Северноатлантическия алианс през декември в Лондон. Вестникът коментира и отговора на германския канцлер Ангела Меркел на оценката на Макрон и посочва, че Меркел отхвърля мнението му като твърде радикално и призова за единство и диалог за изглаждане на разногласията в алианса.

Според коментатора на в."Дейли телеграф" Марк Алмонд диагнозата на Макрон е вярна, но решението, което той предлага - да засилване на европейската отбрана - е опасна илюзия. Вместо да превръщат Европейския съюз в супердържава, страните членки би трябвало да продължат да гледат напред, констатира журналистът, който отбелязва, че макар думите на Макрон да изглеждат доста силни, в тях има истина.

Противоречията с Турция и объркването в НАТО от дестабилизиращата тактика на руския президент Путин поставят 70-годишния алианс в сложна ситуация, констатира коментаторът. Проблемите пред НАТО още повече се задълбочават от хладното отношение на президента Доналд Тръмп към алианса, станало обект на рязка, но справедлива критика от страна на френския президент, се казва в публикацията.

Френското издание "Монд" също коментира интервюто на Макрон за сп. "Икономист", като насочва вниманието към различните реакции на казаното от Макрон от страна на Германия, САЩ и Русия. Докато Меркел заяви, че страните членки трябва да решават проблемите си чрез диалог, а Помпейо подчерта историческата значимост на НАТО за световната сигурност, говорителката на руското външно министерство нарече думите на френския лидер "златни", пише "Монд", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че Макрон е прав, когато казва, че САЩ, остават първостепенен съюзник, но гледат другаде, по-специално към Китай и американския континент. Според изданието обаче това е уклон, наследен още от предишния американски президент Обама. "Монд"казва, че Макрон е прав, когато казва, че Тръмп не споделя европейския проект и това е една от най-големите заплахи за пакта.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg