Вчера в деловодството на Народното събрание е получено писмо от

...
Вчера в деловодството на Народното събрание е получено писмо от
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Атанас Пеканов отказва да изпълнява конституционните си задължения под предлог, че е в чужбина

„ Вчера в деловодството на Народното събрание е получено писмо от вицепремиера Атанас Пеканов. Ще си разреша да го прочета, с цел да видите отношението на служебния кабинет, на министрите, на вицепремиера на България към нас, народните представители, към институцията Народно заседание и към българските жители “. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски от парламентарната естрада.
Той показа писмото на вицепремиера Пеканов към Председателя на Народно събрание, в което се споделя следното: „ Уважаеми господин Желязков,  на учредения чл.93, алинея 3 и чл.111 от Правилника, заради командировка в чужбина, апелирам да не бъда включван в дневния ред на Народно събрание за чуване в интервала 26-28 април 2023 г,, както и да бъде отсрочен срокът за писмени отговори на въпроси, заложени на 19 април 2023 година На същото съображение, апелирам да бъдат отсрочени и всички други устни и писмени въпроси, които биха зародили в посочения интервал “.
„ Този човек, повлиян от поддръжката на този, който го е назначил за вицепремиер, който вижда в парламентарния надзор „ разпит на министри “, а не чуване, си разрешава да прати това писмо до ръководителя на Народното събрание “, сподели Георги Свиленски.
Социалистът уточни, че член 93, алинея 3, на който Пеканов се основава гласи, че министър-председател, зам. министър-председател или министър, може да откаже вербален или писмен отговор на въпрос заради болест, командировка отвън страната или при неотложни случаи: „ Писмен или вербален отговор на въпрос, ние желаеме чуване “, посочи Свиленски.
И продължи, че съгласно член 112 всички държавни органи и длъжностни лица от държавната общинска администрация и жители, са задължени да дават нужните сведения, документи по отношение на въпросите, предмет на чуванията, даже когато сведенията съставляват държавна или служебна загадка, и да се явяват при покана в Народното събрание. „ Наличието на административна, правосъдна и други висящи производства пред орган на власт, не попречват представянията на сведения и документи на изслушваните лица в комисиите. При отвод да се изпълнят конституционните отговорности, се носи юридическа отговорност “, гласи още член 112. 
„ В случая, уважаеми сътрудници, имаме отвод от вицепремиера Атанас Пеканов да си извършва конституционните отговорности под претекст, че е в чужбина. Господин Президент, в случай че Вие виждате в Правилника и в чуванията и парламентарния надзор „ разпит на министри “, желая да ви уверя, че тук народните представители организираме чуване и пазиме ползите на българските жители. Разпит на министри евентуално ще се наложи да се прави след привършване на мандата на служебния кабинет от други институции, само че не от Народното събрание. Народно събрание не организира разпит на министри “, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.
Свиленски насочи три молби към ръководителя на Народното събрание – да ревизира командировката на Атанас Пеканов, както и командировките на всички, които са отказали парламентарен надзор за петък и да добави министъра на енергетиката Росен Христов към изслушваните лица.
„ Почти сигурен съм, че в границите на тези три дни, Атанас Пеканов ще има опция, да се яви и да отговори на значимия за българските жители въпрос - предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност. Ако вероятно господин Пеканов го е боязън да пристигна и да приказва по тази тематика, ви апелирам да включите към изслушваните лица и министъра на енергетиката Росен Христов по същия въпрос. Мисля, че е способен и може да ни осведоми по напредъка на това предоговаряне “, сподели Свиленски.
„ Господин Председател, при започване на вашия мандат, Ви апелирам да отбраните парламентаризма, да отбраните правото на народните представители да бъдат осведомени, правото на българските жители да знаят какво се случва. Моля служебните министри да не си насрочват съвещания на Министерски съвет в петък, когато има парламентарен надзор, да не заобикалят Народното събрание, а да идват тук и да дават отговор на нас народните представители и на българските жители “, прикани социалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР