Вчера в 21.30 ч. на летище Варна се проведе пълномащабно

...
Вчера в 21.30 ч. на летище Варна се проведе пълномащабно
Коментари Харесай

Грандиозно учение през нощта на варненското летище! Инцидент, пламъци, ранени пътници

Вчера в 21.30 ч. на летище Варна се организира пълномащабно образователно занимание по проекта за аварийно-спасителното обезпечаване с присъединяване на над 20 спешно избавителни средства и над 70 чиновници в това число и външни организации и ведомства. За подготовката на учението бяха ангажирани чиновниците във всички смени, като общото време за организация, тренировки, инструктажи, анализи и тестване на оборудването лиши към 1400 човекочаса. Предвид обстоятелството, че 20% от трафика на Летище Варна се прави в тъмната част на денонощието, за първи път пълномащабно обучение по АСД се организира през нощта.

Сценарият на тренировката пресъздаде авиационно произшествие на летището. Реалистичната подготовка започва с пожар във мотора, ситуиран авансово метри зад самолета, като за първи път се включи детайла гасене на жив огън, посредством симулатор. Симулаторът е железен, работи с керосин, бензин и текстилни боклуци, като разпръскването на горивото се подкрепя от ежектор със сбит въздух. Преместваем генератор с осветителна мачта с мощ 50 kW и осветяване 3х3000 W освети терена на упражнението. Аварийния действен център бе призован в обособената и оборудвана през 2018 година профилирана зала в Терминал 2 с потенциал 30 седящи места. Наранените пасажери бяха представлявани от 45 броя манекени, всеки един съпроводен с легенда, в която се вписват: име, здравното положение, народност, забележима възраст и пол.

В рамките на учението беше тествана връзката сред обособените групи, тествана бе автоматизираната система за обявяване, гасене на пожар, подхождане на транспортните средства към мястото на " произшествието ", евакуация, оказване на здравна помощ на " потърпевшите ", обслужване на ненаранени пасажери, реакция при положение на инфекциозно заразно заболяване, взаимоотношение с външни сили и средства, работа на спешния действен център.

Участие в пълномащабното занимание взеха аварийно-спасителните групи на летище Варна, самолетна компания Бългериън Еър Чартър, Летищен център за обслужване на въздушното придвижване (ЛЦ за ОВД), бранш Пожарна сигурност и избавяне, Гранично полицейско ръководство, РД " ПБЗН “, Център за незабавна здравна помощ, МБАЛ `Света Анна-Варна` АД, Български червен кръст и Единна избавителна система 112.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР