Вчера украинските власти призовата гражданите да се върнат на работа.

...
Вчера украинските власти призовата гражданите да се върнат на работа.
Коментари Харесай

Да работим, да помогнем на фронта, на Украйна. Какво заварват украинците, когато се завръщат?

Вчера украинските управляващи призовата жителите да се върнат на работа. В особено телевизионно послание Олексий Арестович, консултант на ръководителя на украинската президентска канцелария, формулира девиза на нацията, въпреки и да акцентира, че възклицателната интонация не би била подобаваща: " Отиди на работа, помогни на фронта, помогни на Украйна. "

" Призоваваме всички да се върнат към естествен или непосредствен до естествения живот, когато това е допустимо. В освободените от врага региони, където няма непосредствена опасност. И още повече в градовете в Централна и Западна Украйна ", съобщи Олексий Арестович и изясни, че икономическото възобновяване е от решаващо значение както за страната, за естествения обществен и политически живот, по този начин и самостоятелно за душeвността на всеки обособен човек.

Какво обаче ще заварят украинците в домовете си когато се завърнат. Във фокуса на западните репортери на BBС, Reuters и AFP попада град Буча, Киевски район, откъдето съветските войски се отдръпнаха в петък.

Докато съветските войски се изтеглят от окупираните от тях селища в Киевска област, публицистите и украинските чиновници стартират да си сформират визия за това какво се е случило там по време на окупацията. В събота публицисти от организация AFP и Reuters са посетили град Буча покрай украинската столица и свидетелстват за най-малко 20 тела на мъже в цивилни облекла, оставени да лежат единствено на една от улиците.

Снимките, направени от публицисти на организация AFP, демонстрират телата на убитите и град, потопен в съсипия. Подобни фотоси са направени и от кореспонденти на Ройтерс, на които се виждат телата на починалите в цивилни облекла, опожарени коли и къщи, развалени от снаряди и ракети.

Буча е едно от първите гробища на съветските очаквания да обкръжат и влязат в Киев, написа BBC.

Два или три дни след влизането на първите съветски войски в Украйна на 24 февруари украинските сили унищожават колона от съветски танкове и бронетранспортьори, която минава през град Буча към Киев. Разрушената техника към момента стои по улиците на града.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Анна Маляр съобщи в събота, че украинската войска е възстановила изцяло контрола си над Киевския район.

16 от 20-те тела, видени от фотографа на AFP, са били на тротоара или покрай бордюра. Други трима от починалите са оставени по средата на пътя, а един - в двора на разрушена къща.

До едно от телата имало отворен паспорт на украински жител, а ръцете на този човек били вързани зад тила му с парче бял плат. И други убити са открити със завързани ръце.

Кметът на Буча Анатолий Федорук заяви, че " 280 души към този момент са заровени в всеобщи гробове ". Сред тях не са единствено мъже, само че и дами, в това число и деца, 14-годишен младеж.

Федорук твърди, че по улиците на града към момента има коли с " цели починали фамилии - деца, дами, баби и мъже ". Останките на хората към момента лежат по улиците, защото сапьорите не са завършили работата си в града, а те могат да бъдат изнесени едвам " след три-четири дни ".

Според оценка на публицисти от AFP и Reuters някои от телата може да са лежали на пътя с дни и даже със седмици. Местните поданици описват пред " Ройтерс ", че тези хора са били убити от съветските военни, които държаха окупиран града един месец.

Трудно е да се създадат безапелационни изводи при какви тъкмо условия са били убити мъжете.

Украинските медии оповестяват за появяването на всеобщи гробове в Буча още на 13 март, като тогава шефът на центъра за първична здравна помощ в град Ирпин Андрий Левковски написа за погребението на 67 цивилни.

Руското министерство на защитата не е дало отговор на изказванията, а BBC не може да ги удостовери.

Кореспондентът на BBC Джереми Боуен свидетелства за още 13 тела - някои от тях евентуално и на украински военнослужещи - на път в различен регион на Киевска област сред селата Мрия и Мила.

BBC свидетелства и какво е останало от " Мрия " - най-големия транспортен аероплан в света, който се намираше на летището в Гостомел, завладяно като опит да бъде употребявано за база за нахлуване против Киев.

Самолетът бе погубен при започване на нашествието. Покривът на големия хангар, издигнат особено за него, е посипан с " цяло съзвездие от дупки от шрапнели ", написа английският сътрудник.

Ан-225 " Мрия " (Мечта) е свръхлек транспортен аероплан, създаден от конструкторското бюро " Антонов ". Това е най-големият и най-тежкотоварният аероплан в историята на международната авиация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР