Вчера Турция забрани на двама депутати да наблюдават изборите от

...
Вчера Турция забрани на двама депутати да наблюдават изборите от
Коментари Харесай

Защо доклад на ОССЕ за изборите ядоса Турция

Вчера Турция забрани на двама депутати да следят изборите от името на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Проблемът на управляващите в Анкара с организацията обаче стартира в средата на месеца - тогава тя разгласява краткотрайния си отчет преди вота.

Външното министерство жигосах текста като съдържащ " избрани мнения, даже от политическо естество, които не дават отговор на действителността ".

Сред изброените в текста проблеми са опасности, свързани със свободата на сдружаване, загатва се и фактът, че единият от претендентите, кюрдът Селяхатин Демирташ, би трябвало да води акцията си от пандиза.

Кой и по какъв начин гласоподава

Турция и ОССЕ, наподобява, не могат да се схванат и за броя на гласоподавателите в страната - към 56.3 млн. души съгласно изборната комисия, само че 55.3 съгласно отчета на интернационалната организация.

Притеснително е и сливането и разбъркването на изборни секции. Според ОССЕ то е засегнало 144 хиляди гласоподаватели в 16 провинции, а събеседници на организацията са изразили терзания, че ограниченията целят " да понижат интензивността измежду гласоподаватели в региони, които се считат за бастиони на ДПН ". Според локалните управляващи с ограниченията те могат да подсигуряват по-добре " тайната на вота " в региони с проблематична сигурност.

Медийна среда

" Медийният пейзаж е доминиран от издания, чиито притежатели се смятат за свързани с държавното управление или подвластни от публични поръчки. Има огромен брой издания, само че те остават поляризирани ", продължава отчетът.

Доклад на ОССЕ преди изборите в Турция (на английски)

ОССЕ акцентира, че законът за радиото и малкия екран беше изменен, с цел да обгръща и онлайн медиите. От 28 май до 11 юни 1199 консуматори в обществените мрежи са били избрани от вътрешното министерство като разпространяващи агитация или похвали или показващи принадлежността или връзката си с " терористични организации " и " потребление на тирада на омразата против неделимата целокупност на страната и сигурността на обществото ". От тях 643-ма души са получили обвинявания.

ОССЕ напомня, че неведнъж е желала от управляващите да се заемат с " фундаментална промяна на законите, които криминализират работата на публицистите ".

Предизборните събития

Поляризацията се укрепва от обстоятелството, че " президентът неведнъж е приказвал за други претенденти и партии като поддръжници на тероризъм ", се споделя в отчета. По време на акцията Ердоган и ръководещите отправяха сходни рецензии най-вече към прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която е възпрепятствана в опитите си да организира акция: в пет провинции е въведена възбрана за обществени събития от съображения за сигурност, която визира най-много събития на партията.

Организацията обръща внимание на обстоятелството, че е имало възбрана за осъществяване на манифестации в редица европейски страни, " някои претенденти " (президентът Реджеп Тайип Ердоган и най-големият му съперник Мухарем Индже) са създали сходни визити: единият в Сараево, а другият - в Гърция и България.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (392)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР