Вчера цяла България бе изненадана от геройството, което шофьор на

...
Вчера цяла България бе изненадана от геройството, което шофьор на
Коментари Харесай

Първа СНИМКА на загиналия шофьор-герой, спасил 13 деца

Вчера цяла България бе сюрпризирана от геройството, което водач на учебен микробус направи в последните си мигове живот. 54-годишният Румен Архилов е водачът, който издъхна, до момента в който е превозвал 12 деца след учебно заведение. Учениците не са потърпевши. Инцидентът стана в понеделник следобяд в кюстендилското село Слокощица. С децата към този момент работи учебен психолог.

В понеделник микробусът е пътувал след първата промяна на учениците от Кюстендил за Слокощица и возел 12 деца. На лидера му прилошало. Микробусът е спрял в оградата на къща в селото, като няма потърпевши при случая, а по транспортното средство няма значими материални вреди. Шофьорът е показал същинско мъжество в последните секунди от живота си, като е дръпнал ръчната спирачка и е натиснал педала на спирачката и с двата си крайници, за " да убие скоростта " на транспортното средство и да избави децата.

Румен Костадинов – мъжът, в чиято ограда е спрял микробусът, извел децата, които са били в потрес, от транспортното средство и се опитал дружно с негов комшия да окаже първа помощ на водача. Костадинов, който е чиновник на Министерство на вътрешните работи и родител на едно от децата, описа, че видял по какъв начин микробусът се блъснал в оградата. „ В микробуса беше и моята щерка. Веднага отворих вратата, изкарахме децата, беше настъпила блъсканица сред тях, мощен уплах “, сподели той. Жена му подала сигнал на телефон 112 и на място пристигнали 2 коли за спешна помощ и полицейски автомобил, само че водачът умрял на място.

Мъжът е получил инфаркт, сочи първичното умозаключение на правосъден доктор, чака се съдебно-медицинската експертиза, оповестиха от прокуратурата. Двама възпитаници от трети клас и един от четвърти клас в Начално учебно заведение „ Свети Климент Охридски “ са пътували в микробуса, с тях към този момент е разговарял психолог. Директорът на учебното заведение Евелина Димитрова изрази благодарност към водача. „ Поклон и почит към този човек, тъй като до края, с последните си сили е съзнавал, че би трябвало да избави децата “, сподели тя. В транспортното средство пътували и девет по-големи деца – възпитаници в Природо-математическата гимназия в Кюстендил, като с тях също е разговарял психолог, съобщи шефът на учебното заведение Екатерина Паскалева. „ С децата, популярност Богу, всичко е наред и то с помощта на този водач, който очевидно в последните си минути е мислил за тях и е съумял да направи случая допустимо най-лек “, сподели тя.

С децата в микробуса не е пътувал педагог в нарушаване на наредбите. Директорите би трябвало да дефинират хората, които ще съпровождат учениците по време на превозването им от вкъщи до учебните заведения и назад. По време на случая децата в микробуса не са били придружавани от възпитател в нарушаване на вътрешните разпореждания на учебното заведение и на условията на Министерството, съобщи началникът на Регионалното ръководство по образованието в Кюстендил Радостина Новакова. В случая педагогът е трябвало да бъде от Началното учебно заведение.

Директорката на школото е потърсила отговорност от съответното длъжностно лице, стана ясно от думите на Новакова. От страна на Регионално ръководство по образованието ще се извърши инспекция и ще се подхващат всички ограничения за изясняване на обстановката и търсене на отговорност от шефа на учебното заведение и съответното длъжностно лице, увери тя, представена от Дарик.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР