Вчера телевизията майка БНТ навърши 60 години. Мога да говоря

...
Вчера телевизията майка БНТ навърши 60 години. Мога да говоря
Коментари Харесай

Слави Трифонов: В момента БНТ нито е качествена, нито е гледаема

" Вчера малкия екран майка Българска национална телевизия навърши 60 години. Мога да приказвам за националната телевизия от две гледни точки – от гледната точка на човек, който е стартирал телевизионната си кариера в студентското предаване „ Ку-Ку “ на Българска национална телевизия или от гледната точка на елементарен фен ". Това написа Слави Трифонов в своята Фейсбук страница във връзка годишнината на Националната телевизия.
" Сигурен съм, че всеки, който е почнал телевизионния си път в Българска национална телевизия, изпитва признателност към националната телевизия. И изпитва най-различни страсти, най-много носталгия. Но страстите не са добър консултант, по тази причина бих предпочел да виждам на Българска национална телевизия от гледната точка на фен.
Като фен мога да кажа, че през днешния ден Българска национална телевизия се намира в един от най-лошите си интервали. До края на годината малкия екран евентуално ще е с над 40 млн. лева недостиг и е „ в на практика банкрут “ (по думите на настоящия общоприет шеф Кошлуков). Някои ще попитат: Какво ме интересува това като фен? Интересува ме. Всъщност, интересува всички нас. Защото Българска национална телевизия се финансира с нашите пари, с парите на всички данъкоплатци.
Интересува ме и че при този „ на практика банкрут “, формулата за финансиране на Българска национална телевизия не се трансформира. Нещо повече – страната ще налее още пари в Българска национална телевизия.
За 2019 година страната отпусна на Българска национална телевизия 67,7 млн.лв. от нашите пари. Бюджетът за 2020 година планува Българска национална телевизия да получи още повече пари – 70,9 млн.лв. Явно новият програмен шеф Емил Кошлуков е извършил обещанието си да работи в тясно съдействие с Финансовото министерство, с цел да бъдат отпуснати повече средства. Сигурно по време на тясното съдействие господин Кошлуков е заречен още повече да обича ръководещите. Да ги обича с 3 милиона лв. повече.
Всъщност, с над 71 млн. лева бюджет може да се направи извънредно качествена и гледаема телевизия. Казвам го като човек, който прави телевизия.
В момента Българска национална телевизия нито е качествена, нито е гледаема.
Най-гледаното предаване на Българска национална телевизия от 4 ноември е „ Още от деня “. Tо е достигало до публика от 340 хиляди фенове.
За съпоставяне – на същата дата най-гледаното предаване в надалеч по-малката и млада телевизия от Българска национална телевизия - „ 7/8 ТВ “ е с публика от над 1 милион фенове.
А да се съпоставят бюджетите на двете малките екрани е като да се съпоставя бюджета на „ Реал “ Мадрид с този на „ Дунав “ Русе.
Например, „ 7/8 ТВ “ не може да си разреши кулинарното предаване „ Бързо, елементарно, вкусно “, на което Българска национална телевизия до неотдавна плащаше, забележете - по 8256 лв. на предаване (по информация на вестник „ Сега “). Отбелязвам, че това предаване има стотици издания.
Някои ще кажат, че Българска национална телевизия не е нужно да има висок рейтинг, тъй като е натоварена с публични функционалности. За страдание, няма по какъв начин една телевизия да извършва публични функционалности, в случай че тя е несвободна. А Българска национална телевизия е несвободна. Тя е в услуга на властта. Както е била в услуга на властта и при първия си сигнал през 1959 година, когато излъчва директно седмоноемврийската комунистическа манифестация на площад „ 9 септември “.
Ще напомня единствено уволнението на Валя Ахчиева и свалянето на единственото проверяващо предаване по Българска национална телевизия, както и уволнението на безспорния експерт в спортната публицистика Камен Алипиев. Същият Камен Алипиев, който протестираше против Емил Кошлуков...
По всичко наподобява, че държавната хранилка в Българска национална телевизия ще продължи за мнозина. А за феновете? За феновете остава междинният пръст на генералния шеф ", приключва коментарът на Слави Трифонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР