Вчера стартираха събитията от програмата на новата национална литературна награда

...
Вчера стартираха събитията от програмата на новата национална литературна награда
Коментари Харесай

Стартираха събитията по повод 91 години от рождението на Йордан Радичков в Берковица /снимки/

Вчера стартираха събитията от програмата на новата национална литературна премия „ Йордан Радичков “. Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова бе специфичен посетител на празника. Сред присъстващите бяха и зам.-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, семейство Радичкови, създателите Деян Енев, Велина Минкова, чиновници на Общинска администрация – Берковица, жители.
Празникът стартира с откриването на хартиен базар с книгите на отличените създатели, както и с галерия с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир. Изложбата споделя за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963 година, когато писателят прекарва месеци в проучване на разнообразни кътчета – от най-развитите индустриално райони, до безлюдни места, с цел да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна диря в творчеството на Радичков. Най-известният алманах с новели на създателя „ Спомени за коне “ бе показан от Горан Атанасов. Той развълнува всички присъстващи, като показа в резюме трите новели в него –„ Таралеж “, „ Страх “ и един от най-запомнящите се текстове на създателя – „ Спомени за коне “, дал име на сборника. Сборникът събира в себе си истории за създателя Емилиян Станев, за духове и нашествието на великия китайски народ по целия свят. В него Радичков съумява да побере всички герои, които обитават цялото му творчество и да обърне взор към своето детство. Авторът за първи път задълбочено споделя тук за същинския случай, при който като дете онемява.
Гвоздеят на програмата от дебютната национална литературна премия „ Йордан Радичков “ е през днешния ден, 24 октомври, рождения ден на Йордан Радичков, когато ще бъде присъдена огромната премия за алманах с разкази. Тя ще бъде връчена от ръководителя на тазгодишното жури Георги Господинов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР