Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в

...
Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в
Коментари Харесай

От ББА питат защо има разлика в цените на лекарствата за онкоболни

" Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изказвания в общественото пространство на Управителя на НЗОК. Същите повдигат доста въпроси за 1 лекарство, на които без да е отговорено, се вършат неточни систематизирания за частните лечебни заведения, показват в взаимно изказване от Българска болнична асоциация и Националното съдружие на частните лечебни заведения. "
" По-важното обаче за нас, като виновни за здравето на нашите пациенти, е че беше изнесена информация, че компания „ Алвоген “ продава препарата Пеметрексед на цена 7 или повече пъти по-евтина за  България, от най-ниската цена оповестена за Европа.
Към момента, видно от информация в Позитивен лекарствен лист, 5-тима притежатели на позволение за приложимост, оферират 7 разнообразни артикули, които съдържат Пеметрексед като INN.
Това са: Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези артикули, по разпоредбите на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули, са включени в листата с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската допустима за референтните ни страни в Европа.
От данните, изнесени от Д-р Дечев, излиза наяве, че 1 от тези компании – Производителят Алвоген, чийто артикул има цена на едро 1063,03 лева, го е продал на избрани Болници в България в пъти под цената за Европа.
Както декларирахме и в изказванията си по-рано по тематиката – ние държим да бъде направена цялостна и всеобхватна инспекция на случая, тъй като на база на този абсурд, се вършат изказвания за частните лечебни заведения, които уронват техния авторитет, а настрана от това, се слага под въпрос промяна на настоящото законодателство, в несъгласие с евродирективите.
Затова питаме:
Как е допустимо едно лекарство да се продава единствено в България толкова пъти под цената в Позитивния лекарствен лист? Каква в действителност е действителната му пазарна цена?
Имало ли е някаква причина то да бъде с намалена цена – за преоценено лекарство ли става въпрос? Вярно ли е, че това лекарство е с изтичащ период на валидност и има проблем с реализацията на цялото импортирано в България количество?
Регистрирана ли е от производителя Алвоген цената, на която това лекарство се продава в България – в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули? И в случай че не за какво? За всички осведомени със системата на установяване на пределни цени за Европа е ясно, че в случай че Алвоген записват цената, на която са продавали у нас, те ще смъкнат автоматизирано цените си в най-малко още 10 страни от Европа. Ако се твърди, че това е действителната пазарна цена на този артикул – за какво не е записана тази цена от 160лв.?
И не на последно място – с какво се лекуват българските онко-пациенти?
Ние считаме, че откакто има опция по закон, лекарите да изберат от утвърдените за страната ни медикаменти, които се възстановяват от ръководената досега от доктор Дечев НЗОК, тяхна е отговорността, да изберат качествено лекуване за своите пациенти. А не да ги лекуват с лекарства, които няма къде другаде в Европа да се продадат!
И този въпрос няма нищо общо с публичните поръчки, както се твърди от Д-р Дечев, нито в пропуски на Министерство на здравеопазването.
Ако беше по този начин, щеше да има разлика в цените на доста повече медикаменти.
Ние считаме, че в случай че България въведе публичните поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушаване на Директива 2014/24/ЕС, по тази причина преди да се прибързва с такава стъпка, провокирана от непроверени и съмнителни претекстове, би трябвало да се оценят негативите, които ще докара това за страната ни.
Става въпрос за частен случай на 1 лекарство и ние желаеме да се направи инспекция и да се отговори на поставените въпроси, с цел да стане ясно - с какво се лекуват българите.
В допълнение, има доста по-ефективен метод в сравнение с Болниците да афишират публични поръчки, с цел да се спре с всевъзможни злоупотреби по тематиката за „ облаги “ на Болниците от лекарства. Отдавна имаме предложение медикаментите покривани от НЗОК да се заплащат непосредствено на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения, което единствено ги товари с размери, забавя им заплащания и оставя алтернатива за сходни спекулации ", показват още те.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР