Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в

...
Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в
Коментари Харесай

Частните болници с въпроси към д-р Дечо Дечев

Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изказвания в общественото пространство на Управителя на НЗОК. Същите повдигат доста въпроси за 1 лекарство, на които без да е отговорено, се вършат неточни систематизирания за частните лечебни заведения.

Това написа в деклрация от "Българска болнична асоциация " и "Национално съдружие на частните лечебни заведения " във връзка вчерашното изявление на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев, в което той още веднъж съобщи, че частниците лечебни заведения източват здравната каса. Публикуваме декларацията без редакторска интервенция:

Шефът на НЗОК "стреля " по частните лечебни заведения

По-важното обаче за нас, като виновни за здравето на нашите пациенти, е че беше изнесена информация, че компания „ Алвоген “ продава препарата Пеметрексед на цена 7 или повече пъти по-евтина за България, от най-ниската цена оповестена за Европа. Към момента, видно от информация в Позитивен лекарствен лист, 5-тима притежатели на позволение за приложимост, оферират 7 разнообразни артикули, които съдържат Пеметрексед като INN. Това са: Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези артикули, по разпоредбите на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули, са включени в листата с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската допустима за референтните ни страни в Европа.

От данните, изнесени от Д-р Дечев, излиза наяве, че 1 от тези компании – Производителят Алвоген, чийто артикул има цена на едро 1063,03 лева, го е продал на избрани Болници в България в пъти под цената за Европа. Както декларирахме и в изказванията си по-рано по тематиката – ние държим да бъде направена цялостна и всеобхватна инспекция на случая, тъй като на база на този абсурд, се вършат изказвания за частните лечебни заведения, които уронват техния авторитет, а настрана от това, се слага под въпрос промяна на настоящото законодателство, в несъгласие с евродирективите.

Затова питаме:

- Как е допустимо едно лекарство да се продава единствено в България толкоз пъти под цената в Позитивния лекарствен лист? Каква в действителност е действителната му пазарна цена?

- Имало ли е някаква причина то да бъде с намалена цена – за преоценено лекарство ли става въпрос? Вярно ли е, че това лекарство е с изтичащ период на валидност и има проблем с реализацията на цялото импортирано в България количество?

- Регистрирана ли е от производителя Алвоген цената, на която това лекарство се продава в България – в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули? И в случай че не за какво? За всички осведомени със системата на установяване на пределни цени за Европа е ясно, че в случай че Алвоген записват цената, на която са продавали у нас, те ще смъкнат автоматизирано цените си в най-малко още 10 страни от Европа. Ако се твърди, че това е действителната пазарна цена на този артикул – за какво не е записана тази цена от 160лв.?

- И не на последно място – с какво се лекуват българските онко-пациенти?

Даниела Дариткова отговори на Дечо Дечев

Ние считаме, че откакто има опция по закон, лекарите да изберат от утвърдените за страната ни медикаменти, които се възстановяват от ръководената досега от доктор Дечев НЗОК, тяхна е отговорността, да изберат качествено лекуване за своите пациенти. А не да ги лекуват с лекарства, които няма къде другаде в Европа да се продадат!И този въпрос няма нищо общо с публичните поръчки, както се твърди от Д-р Дечев, нито в пропуски на Министерство на здравеопазването. Ако беше по този начин, щеше да има разлика в цените на доста повече медикаменти.

Ние считаме, че в случай че България вкара публичните поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушаване на Директива 2014/24/ЕС, по тази причина преди да се прибързва с такава стъпка, провокирана от непроверени и съмнителни претекстове, би трябвало да се оценят негативите, които ще докара това за страната ни. Става въпрос за частен случай на 1 лекарство и ние желаеме да се направи инспекция и да се отговори на поставените въпроси, с цел да стане ясно - с какво се лекуват българите.

Частни лечебни заведения скочиха на шефа на НЗОК поради изказванията му за медикаментите

В допълнение, има доста по-ефективен метод в сравнение с Болниците да афишират публични поръчки, с цел да се спре с всевъзможни злоупотреби по тематиката за „ облаги “ на Болниците от лекарства. Отдавна имаме предложение медикаментите покривани от НЗОК да се заплащат непосредствено на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения, което единствено ги товари с размери, забавя им заплащания и оставя алтернатива за сходни спекулации ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР