Вчера стана ясно, че хакери са пробили един от сървърите

...
Вчера стана ясно, че хакери са пробили един от сървърите
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност за ФАКТИ: Държавни структури неглижираха сигналите ни

Вчера стана ясно, че хакери са пробили един от сървърите на Национална агенция за приходите, а пробивът води след себе си и до придобиването на големи масиви персонални данни на български жители от страна на въпросните хакери, които пък съгласно думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са от Русия. От ФАКТИ не се поколебахме да потърсим експертно мнение и го срещнахме в лицето на специалиста по киберсигурност Асен Кехайов, който с изключение на, че има опит в тази област, сега и развива личната си компания InForce Cyber, която има свои офиси в Съединени американски щати, щата Тексас, град Далас, а също по този начин и в столицата на България София.

- Г-н Кехайов, какви са аргументите да се стигне до този пробив в сървър на Национална агенция за приходите, от който сървър да бъдат добити нелегално данните на милиони българи?

- Като цяло с цел да да стигне дотук действително се е минало през една поредност от пропуски. Поради неведение, заради безгрижие, заради неналичието на схващане на дадения проблем. В множеството случаи аз обичам да върша аналог на киберсигурността със болесттите. Болестите, за които всеки ден чуваме и които в общи линии множеството от нас не познават в елементи, до момента в който един ден заради неприятно стичане на събитията не ни сполети една такава болест. Тогава започваме да изследваме, да се интересуваме, да сме деликатни. За жал същото се случва в областта на осведомителната сигурност, боравенето с персонални данни, сериозна информация, съхранението и прехвърлянето на такава информация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР