Вчера стана ясно, че българската Нова телевизия официално ще има

...
Вчера стана ясно, че българската Нова телевизия официално ще има
Коментари Харесай

Кой е чешкият милиардер Петр Келнер, купил Нова телевизия?

Вчера стана ясно, че българската Нова телевизия публично ще има нов притежател в лицето на чешката капиталовата група PPF Group. Сделката за продажбата на 100% от Нова телевизия възлиза на 185 млн. евро. Зад PPF Group стои милиардерът Петр Келнер, който към 2013 година е имал близо 99% от компанията, написа profit.bg. 
Към днешна дата от Bloomberg подреждат 53-годишния Келнер на 106-о място в своята ранглиста на милиардерите с персонално положение, оценено на 13 милиарда $. Според изданието, чешкият милиардер губи над 100 млн. $ от началото на годината. Според Forbes, Келнер пък разполага с 16.2 милиарда $. 
Кой в действителност е Петр Келнер? Той е роден през 1964 година в Чешка липа, някогашна Чехословакия. Завършва Университета по стопанска система в Прага. Зад гърба си има един бракоразвод, втори брак и четири деца. В момента Келнер заема поста началник стратегически интервенции в PPF Group. Най-богатият човек в Чехия започва в бизнеса при започване на 90 години, работейки за чешката компания Impromat, където се занимава с импорт и продажба на копирни машини Ricoh. Там се среща с Милан Винклер. През 1991 година двамата вземат заем от 1 млн. $ и основават капиталовия фонд PPF, с който вземат участие в приватизацията в страната. През 1992 година името на PPF е заменено и компанията стартира да се занимава с вложения. Фондовете в групата купуват дялове в над 200 компании с номинална стойност 5 милиарда чешки злоти. Сред тях е и надзорен пакет в най-голямата застрахователна чешка застрахователна компания - Česká pojišťovna. Активите на PPF Group се правят оценка на 35 милиарда евро към 30 юни 2017 година През 2007 година PPF подписва контракт с Assicurazioni Generali за основаването на смесено сдружение сред застрахователното поделение на PPF Group и подразделенията на Assicurazioni Generali в над 10 страни, измежду които и България. Базираната в Амстердам PPF Group има дялове в най-големия мобилен оператор в Чехия O2, в златодобивната компания Polymetal International, чиито акции се търгуват на борсата в Лондон, и в компанията за потребителски финанси Home Credit Group. През 2015 година Home Credit основава смесено сдружение с щатския мобилен оператор Sprint в Съединени американски щати, където предлага финансиране за закупуване на мобилни телефони. Келнер и неговата брачна половинка дават стипендии в учреденото от него учебно заведение Open Gate School. Той също по този начин е колекционер на модерна чешка снимка и е главният спонсор на мозъчния концерн на някогашния чешки президент Вацлав Клаус. Преди време Келнер притежаваше частен самолеет Gulfstream G500. През 2010 година купува Boeing 737-700BBJ, който употребява за бизнес цели. Милиардерът живее в голямо имение покрай Прага.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР