Вчера спрях изпълнението на проекти в Кресненското дефиле след получено

...
Вчера спрях изпълнението на проекти в Кресненското дефиле след получено
Коментари Харесай

Сандов: Спрях проекти в Кресненското дефиле след писмо от ЕК, няма да връщаме пари

Вчера стопирах осъществяването на планове в Кресненското дефиле след получено на 27 юли писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). В него ясно се показва, че в осъществяване на европейските наставления Европейска комисия чака от българското държавно управление нова оценка по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост с “Натура 2000” на Автомагистрала " Струма " за Лот 3.2 в региона на Кресненски пролом, като в нея цялостно и равностойно се оценят още веднъж всички вероятни други възможности. Европейска комисия недвусмислено акцентира, че не може да се предрешава изборът на други възможности и че службите на Европейска комисия ще следят от близко всички дейности по плана и ще подсигуряват сходството с екологичното законодателство, като вземат нужните ограничения в тази посока, в случай че е нужно.

Това написа на персоналната си страница във фейсбук някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов във връзка появилата се информация, че е отменил процедури по Оценка на въздействието върху околната среда, което може да попречи на доизграждането на Автомагистрала " Струма " и България ще би трябвало да връща милиони евросредства. Ето какво още изясни той:

" Един ден преди писмото на Европейска комисия, на 26 юли показах същите условия на министъра на районното развиване и благоустройството, а точно, че с цел да се спазят условията на европейското и национално законодателство и да не се изгубят европейски средства, е нужно да се изготвят нови Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост и че решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година не може да се ползва.

Взимайки поради писмото на Европейска комисия, на 1 август стопирах 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на Автомагистрала “Струма” към АПИ. И двете действително влизат в нарушаване на европейските условия, тъй като водят до липса на нов Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост и предопределят осъществяването на алтернативата, утвърдена през 2017 година – т.е. неспирането им би довело до директно нарушение на европейските наставления и на изискванията на Европейска комисия и до следващи ограничения от страна на Европейска комисия по отношение на България.

Още от началото на мандата на държавното управление показах, че оптимално бързото започване на нов Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост с всички вероятни други възможности отвън Кресненски пролом и град Кресна е най-важното изискване за ускорение градежа на автомагистралата, за приемане и опазване на европейското финансиране и за попречване на бъдещи наказателни процедури.

Моето решение е напълно в синхрон с българското законодателство и с рекомендациите на Европейската комисия, в това число с писмото на DG Regio до Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите. Моето решение не слага под риск средства на Европейски Съюз и България няма да връща пари в резултат на това решение ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР